-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 29

Alantos dvare arbatos galima paskanauti iš tikro porceliano: jį kolekcionuoti ėmė darbuotoja

Nuo praeitos vasaros lankytojus Alantos dvaras pasitinka su atnaujintu bokštu. Be įkopimo į jo viršų, žmonės taip pat gali pamatyti Vaidoto Žuko meno galeriją bei Palaimintojo Teofiliaus Matulionio muziejų. Tačiau tai – dar ne viskas. Dvaro muziejaus-galerijos vedėja Jolanta Bimbirienė pati inicijavo porceliano puodelių kolekcionavimą, tad dabar apsilankę žmonės gali paskanauti arbatos ar kavos. „Kai nebeturiu pinigų, pasakau sau, kad daugiau puodelių nebepirksiu, bet praeina laiko ir vėl žiūrinėju“, – juokdamasi pasakoja ji.
Alantos dvare – porcelianinių puodelių kolekcija
Alantos dvare – porcelianinių puodelių kolekcija / 15min nuotr.

Savo laiku dvaras buvo ypač prabangus

Alantos dvaro darbuotoja Liuda Pusvaškienė pasakojimą pradeda nusikeldama į tolimą praeitį. Jos teigimu, šis pastatas yra tretieji dvaro rūmai, nes pirmi dveji iki šių dienų neišsilaikė – neliko net matomų pamatų.

„Dveji dvaro rūmai buvo ne šioje vietoje, o ant gretimos kalvos. Iš pradžių valdė Astikų giminė, vėliau nupirko Radvila Rudasis. Buvo momentas, kai dvaras buvo padovanotas vengrų karžygiui Bekešui, tuo metu vadovavusiam Lietuvos kariuomenei. Taip ėjo iš rankų į rankas, – sako L.Pusvaškienė.

– Čia yra tretieji dvaro rūmai, kuriuos XIX a. viduryje pastatė lenkų didikai Pac-Pomarnackiai. Dvaras yra itališkos vilos stiliaus ir buvo tapęs jų vasaros rezidencija.“

15min nuotr./Liuda Pusvaškienė
15min nuotr./Liuda Pusvaškienė

Remdamasi išlikusiomis nuotraukomis, Liuda aiškina, jog dvaras anksčiau buvo ypač prašmatnus – matyti, kad jame buvo pasiekta to laiko prabangos viršūnė.

„Buvo prikaupta įvairiausių meno dirbinių, dvaras garsėjo kaip turintis vieną didžiausių porceliano indų kolekcijų, turėta daug vertingų knygų, paveikslų, įrengtas rytietiškas kambarys. Kiekviena menė buvo apstatyta skirtingu stiliumi, turėjo savo temą. Deja, iš to laikotarpio liko nedaug originalių daiktų: didžiuliai originalūs ponios paveikslai, supamas krėslas ir pusė valgomojo stalo.

Jo kojos ir rėmas išliko, o stalviršį teko perdaryti. Patį stalą rado atsitiktinai palėpėje, užkištą tarp šlamšto. Kol negavo nuotraukų, net nesuprato, kad tai yra būtent tas stalas“, – teigia L.Pusvaškienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius