Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Atvirai su vadovu“: „Nasdaq“ Baltijos regiono vadovė Arminta Saladžienė – apie moterį lyderę

Laidoje „Atvirai su vadovu“  „Nasdaq“ Baltijos regiono vadovė Arminta Saladžienė pasakoja apie skirtingą visuomenės požiūrį  į vadovę moterį ir vadovą vyrą.

„Su kolegėm pakalbam apie tai, kokių klausimų mes sulaukiam, kada mums tenka dažniau išvykti į komandiruotes, tarkim ilgesnes. Kada moteris išvykusi, klausimai yra: kas maitina tavo šeimą? Kas nuveža vaikus i būrelius? Kas jiem paskaito pasaką prieš miegą? Kas pas gydytojus užrašo, nuveda? Na ir jau toks ekstremalus variantas: „o tu nebijai, kad vyrą kažkas per tą laiką žodžiu nuvilios?“ O kokius klausimus vyrai gauna: „Žiūrėk tik sveikatos. Žinai, dažnos kelionės, tai visgi tokia įtampa. Ar tu čia laiku pavalgai, ar pakankamai pamiegi, nepersidirbi?“ O kiek vyrų sulaukia klausimų: „o kas tuo metu pamaitina tavo vaikus? Ar pasirūpina sergančiais tėvais?“ – sako A.Saladžienė.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Arminta Saladžienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Arminta Saladžienė

Atsakydama į klausimą, kaip reikia auginti mergaites, kad jos tikėtų savimi ir nesivadovautų stereotipais, ir galų gale pačios apsispręstų ar būti vadove ar ne, Arminta mintija:

„Iš tiesų mes turime atsigręžti į pačius mažiausius, jeigu norime pokyčių, nes būtent tada formuojasi charakteris, nuostatos, gimsta ambicija. Ir tiesiog pirmiausia turbūt turim pasižiūrėt, kaip mes, kokius epitetus skiriame mergaitėms, berniukams, už ką juo giriame, ar ne? Tikrai dažnai girdime: mergaitė: graži , miela, švelni. Berniukas: drąsus, sumanus. Tie įvaizdžiai iš tiesų ir reklamose labai kartojasi. Ne senas epizodas: sesė spiria broliui, mama sudrausmina: „mergaitėms taip negalima elgtis“, o berniukams galima? Net vat moterų, pavyzdžiui, kalbėjimo maniera, jeigu kalbame apie balso tembrą, intonavimą, kūno kalbą, jinai šiek tiek skiriasi nuo to, kaip įsivaizduojamas yra tas savim pasitikintis lyderis. Ir mergaitės labai, labai greitai išgirsta, koks balsas kada veikia ir pradeda tuo manipuliuoti. Tai aš pati pastebiu savo mažosios ar jos draugių elgsenoje, jeigu jos nori kažką pasiekti, būna toks paplonintas pelyčių balselis ir dabar jau mano mažoji žino, kad mama pasakys: „mieloji, brangioji, mylimoji, dabar išjunk tą pelytės balselį, įjunk savo normalų balsą ir dabar iš naujo pakartok savo prašymą ar kažkokią mintį“.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Arminta Saladžienė ir Lina Mieliauskienė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Arminta Saladžienė ir Lina Mieliauskienė

Arminta toliau tęsia apie tai, kaip auklėti mergaites:

„Kitas svarbus aspektas yra, kur mes kreipiame savo vaikus, nes yra dar vienas toks niuansas, kad moteris dažnai galiausiai pasirenka prasčiau apmokamas, mažiau paklausias profesijas ir tai labai svarbu, nes tai įtakoja pajamas ir stabilumą ir karjerą tuo pačiu. Mes turime žymiai daugiau merginų, kurios baigia aukštąjį mokslą, net 65% magistro absolvenčių yra merginos, bet jeigu pasižiūrime į paklausiausias profesijas, pavyzdžiui informacines technologijas, inžineriją, net 90% absolventų yra vyrai. Tai vėlgi tai, kad kartais mes skirstome būrelius, užsiemimus čia mergaitėm, čia berniukam, iš tiesų turėtumėm į tai pasižiūrėti plačiau“.

Daugiau žiūrėkite laidoje „Atvirai su vadovu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius