Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

B.Gailienė: išlikime žmonėmis, nedemonizuokime tų, kuriems nustatytas koronavirusas

50 vietų. Kol kas tiek yra numačiusi Jonavos rajono savivaldybė žmonėms, kurie neturi sąlygų saviizoliacijai namuose. Taip pat visur atitvertos vaikų žaidimų aikštelės, imtasi kitų saugumo ir prevencijos priemonių. Visgi Jonavos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus ir ekstremalių situacijų komisijos pirmininko pavaduotoja Birutė Gailienė sako, jog nerimą kelia ne tik viruso plitimo mastai, tačiau ir žmonių požiūris į galimai užsikrėtusius pažįstamus, nepažįstamus ar kaimynus.
Birutė Gailienė
Birutė Gailienė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Neseniai teko kalbėtis su žmogumi, kuris yra grįžęs iš užsienio ir šiuo metu saviizoliacijoje. Jis sakė, kad, jei pajus galimus COVID-19 simptomus, į medikus nesikreips, nes bijo aplinkinių reakcijos. Žmogus teigė, jog, jei susirgs, tikisi prasirgti lengva forma. Tai yra sunkiai suvokiama, tačiau žmonių požiūris iš tiesų kartais yra nenormalus, prasidėjusi savotiška „raganų medžioklė“, – kalbėjo B.Gailienė.

Socialiniame tinkle net plinta grasinimai susidoroti, kai kas laiptinėse kabina skelbimus, jog kaimynų šeima privalo laikytis saviizoliacijos.

„Gandai ir panika plinta greičiau nei virusas, todėl skubu nuraminti, kad per pirmąją karantino savaitę daryta viskas, kad užtikrintume maksimalų situacijos suvaldymą“, – teigė B.Gailienė.

Saviizoliacijos vietų neskelbia

Jonavos rajono savivaldybė praneša, jog šiuo metu yra paruošta 50 vietų žmonėms, kurie negali saviizoliuotis namuose.

„Ne tik paruošta, jomis jau naudojamasi pagal paskirtį. Kol kas tokia galimybe pasinaudojo vienas žmogus, kuris dėl tam tikrų aplinkybių negali izoliuotis namuose. Vietos saviizoliacijai paruoštos ir privačiame, ir valdiškame sektoriuje.

Matydami žmonių nuotaikas, grasinimus, neapykantos kurstymą, šių vietų mes neviešiname“, – 15min GYVENIMUI sakė B.Gailienė.

Jei poreikis bus didesnis, pasak B.Gailienės, bus įrengiama daugiau vietų.

„Daug mitų apie saviizoliaciją sklando, bet aš tik priminsiu, kad savivaldybė įsitraukia tuo atveju, jei žmogus negali izoliuotis savo namuose.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, jei asmuo grįžo iš užsienio ar turėjo sąlytį su užsikrėtusiu, tam užtenka atskiro kambario nuo kitų šeimos narių“, – sakė B.Gailienė.

Perka apsaugos priemones

B.Gailienės teigimu, viešoje erdvėje netrūksta priekaištų dėl nepakankamo apsaugos priemonių kiekio. Mintimis apie tai B.Gailienė pasidalino socialiniame tinkle.

„Supraskite, kad tų priemonių šiuo metu reikia visam pasauliui. VISAM. O tai nei daug, nei mažai – 7,7 mlrd. žmonių. Žinot tą posakį, kad sveikatos už pinigus nenusipirksi? Tai va, čia pati groteskiškiausia jo išraiška. Pinigų yra, bet priemonių paieška rinkoje prilygsta paparčio žiedo paieškoms.

Neįsivaizduokite, kad pradėjome ieškoti jų tik dabar. Tai daryta jau kur kas anksčiau. Veikiame visais būdais. Priemonių ieško ir mūsų įstaigos. Esame nusiteikę tarpusavy viskuo dalintis. Dabar, be abejo, svarbiausia maksimaliai užtikrinti medikų apsaugą.

Artimiausiu metu mus turėtų pasiekti kombinezonai su gobtuvais, vienkartiniai chalatai, vienkartinės pirštinės, šimtai litrų dezinfekcinio skysčio, respiratorių.

Kainos, švelniai tariant, nežmoniškos, bet tai ne vieta ir laikas taupyti. Šiandien turime pakankamai vienkartinių pirštinių, pakankamai rankų dezinfekcinio skysčio, jau gavome respiratorių ir iš karto perdavėme juos medikams. Jei žinote kokį kontaktą, kuris galėtų padėti gaunant priemonių, praneškit“, – feisbuke rašė B.Gailienė.

Dabar, be abejo, svarbiausia maksimaliai užtikrinti medikų apsaugą.

Kviečia reaguoti ir informuoti

Kiekviena rajono įstaiga ruošiasi vaikus mokyti nuotoliniu būdu. Nemokamą maitinimą gaunantiems moksleiviams užsakomi maisto paketai, ir, kai pasibaigs atostogų režimas, po kurio ir vyks ugdymo procesas nuotoliniu būdu, jie bus išdalinti.

„Jei yra išskirtinių situacijų, susijusių su maisto trūkumu, reaguojame, šiuo klausimu dirba Socialinių paslaugų centras, nevyriausybinės organizacijos“, – rašė B.Gailienė.

Šią savaitę mieste aptvertos ir didžiosios vaikų žaidimų aikštelės, kuriose burdavosi po kelias dešimtis vaikų.

Erlando Andrejevo nuotr. /Jonavoje aptvertos vaikų žaidimų aikštelės
Erlando Andrejevo nuotr. /Jonavoje aptvertos vaikų žaidimų aikštelės

Teikiamos ir socialinės paslaugos. B.Gailienė kviečia pranešti, jei jonaviečiai žino, kam jų trūksta: „Ypatingai vyresniems, neįgaliems asmenims. Reaguokite, informuokite. Šiuo metu, kai vyresnio amžiaus žmonėms primygtinai rekomenduojama likti namuose, pagalbos poreikis gali tapti didesnis.“

Visuomenės neapykanta gali sukelti priešingą efektą

„Išlikime žmonėmis vieni kitiems. Savo komentarais, gandais, nedemonizuokime žmonių, kuriems nustatytas virusas. Taip, kai kurie iš jų karantino nesilaikė, nes šalys, iš kurių grįžo, dar nebuvo paskelbtos užkrėstomis teritorijomis.

Tačiau visuomenės neapykanta gali sukelti priešingą efektą – toks asmuo, pajutęs ligos simptomus, gali pabijoti kreiptis į medikus.

Jei jis nesikreips, blogiau nuo to bus ne tik jam, bet ir mums visiems. Tad geriau ne teiskime, bet drąsinkime ir raginkime sąmoningai likti saviizoliacijoje, o pajutus simptomus, kreiptis į medikus.

Apie nesilaikančius karantino asmenis ir įstaigas, paslaugų teikėjus, parduotuves informuokite telefonu 112. Dievaž, suprantu, kad ir man, ir jums kai kuriuos žmones norėtųsi papurtyti – bet dėl rekomendacijos vengti fizinio kontakto to nesiūlau daryti.

Ir dar. Ačiū už tuos visus patarimus, kaip reikia dirbti, už savivaldybės administraciją ir merą pasiekiančius raštus ir pamokas „kaip gyventi“. Dirbame, kolegos, dirbame. Tik ne raštus rašydami, nes tam jau nebėra laiko. Veikiame čia ir dabar. Siūlau ir Jums.

Ką galite padaryti?

Registruotis telefonu 8 616 23403 ir pasisiūlyti savanoriauti – šiuo metu tiek įstaigoms, tiek nevyriausybinėms organizacijoms reikalinga savanorių pagalba.

Dar galite duoti kraujo – Nacionalinis kraujo centras labai laukia donorų, nes, nepaisant viruso, gyvenimas, ačiū Dieve, tęsiasi onkologiniams ligoniams, operuojamiems ir pan. Ir jis turi tęstis. Padėkim.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kraujo donorystės turas per Lietuvą
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kraujo donorystės turas per Lietuvą

Galite pagelbėti ieškant kontaktų įmonių arba tarpininkų, kurie pagelbėtų kaip įmanoma greičiau gauti apsaugos priemonių.

Žinau, kad daugelis esate dėkingi medikams, parduotuvių darbuotojams, pareigūnams – aš taip pat. Kartu noriu pasakyti ačiū tiems, kurie taip pat dirba 24/7 režimu – savivaldybės ekstremalių situacijų komisijai ir operacijų centrui.

Ir svarbiausia – išlaikykime ūpą. Žmogus labiausiai prisitaikiusi būtybė Žemėje, įveiksime. Reikės laiko. Bet, kaip dainavo „Hiperbolė“, mes dar dainuosim. Ir tikrai dainuosim. Labai tikiuosi, kad už rankų susikibę“, – savo mintimis dalijosi B.Gailienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius