Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būkim pažįstami: Gul Rahman Faraz

Mano vardas Gul Rahman Faraz. Esu iš Afganistano. Lietuvos ginkluotosios pajėgos mane evakavo iš Kabulo oro uosto į Lietuvą, kai Afganistano valdžiai pradėjo vadovauti Talibanas. Kai Talibanas užėmė Afganistano sostinę Kabulą, aš nepaisiau man sukeltų grasinimų ir saugumo iššūkių. Nuolat keičiau savo gyvenamąją vietą, naudojau įvairius slaptus metodus su netikra asmens tapatybe.
Gul Rahman Faraz
Gul Rahman Faraz / Asmeninio archyvo nuotr.

Beveik 4 metus dirbau su ISAF lietuvių vadovaujamu PAG „Fob Shield“ kaip vertėjas Goro provincijoje. Šioje misijoje stengiausi parodyti savo sąžiningumą Lietuvos kariams ir bendrai misijai su kitomis šalimis. Aš nuolat teikiau informaciją ir patariau užsienio kariams, siekiant supažindinti juos su Afganistano kultūra.

Aš labai džiaugiuosi, kad esu išgelbėtas iš tos beprotybės ir dėl to dėkoju Lietuvai. Nebūčiau išgyvenęs be Lietuvos pagalbos ir jos narsių ginkluotų pajėgų pastangų. Jie atliko didelę ir sudėtingą misiją evakuoti mus iš Afganistano. Tik jų pagalba mes atsiradome čia, Lietuvoje, ir esame dėl to labai laimingi. Žmonių elgesys Lietuvoje yra draugiškas. Lietuvos paaugliai prieina prie mūsų gyvenamojo buto ir prašo leidimo žaisti kartu su mūsų vaikais. Jie reiškia geriausius linkėjimus ir tampa labai laimingi, kai mūsų vaikai juos sutinka įprastais lietuviškais žodžiais, tokiais kaip Labas, laba diena, kaip sekasi ...!

Asmeninio archyvo nuotr./Gul Rahman Faraz
Asmeninio archyvo nuotr./Gul Rahman Faraz

Čia gera būti. Labai geri žmonės ir puiki kultūra. Lietuviai iš visų jėgų stengiasi mus gerbti, gerbdami mus kaip asmenis ir mūsų kultūrą. Mums tai buvo ilgas kelias pasiekti Europą. Ačiū Lietuvai už suteiktą galimybę būti čia. Susirūpinimas dėl Afganistano šeimų, įsikūrusių Lietuvoje, vietos žiniasklaidoje yra didelis, ypač kai jos komentuoja naujienas apie mūsų evakuaciją. Nemaža dalis Lietuvos gyventojų mano, kad mes galime būti Talibano kopija (galimi teroristai) ir nesupranta, kodėl buvome priversti palikti savo šalį. Visi tokie komentarai apie mus, afganistaniečius – mane erzina. Nepaisant to, bandau įsitvirtinti šioje šalyje, norėčiau įgyti išsilavinimą ir pradėti politikos ir tarptautinių santykių arba viešojo valdymo ir administravimo magistro studijas ir išmokti lietuvių kalbos.

Parengta įgyvendinant projektą „Būkim pažįstami“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius