-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Evelina prieglaudoje rado ypatingą katiną: ilgi pasivaikščiojimai – bendra abiejų aistra

Devynių kilogramų meilės kamuolys – taip savo katiną Bako apibūdina kaunietė Evelina Birgerytė (23). Šios Velykos bus ketvirtosios, kurias Evelina praleis su iš gyvūnų globos namų paimtu Bako. „Šis katinas yra geriausias sprendimas mano gyvenime“, – tikina E.Birgerytė, kuriai suteikti keturkojui antrąjį laimingo gyvenimo šansą nesutrukdė nei jo amžius, nei juodu skyręs atstumas.
Evelina Birgerytė su savo augintiniu.
Evelina Birgerytė su savo augintiniu. / Asmeninio albumo nuotr.

Nors 2020 m. E.Birgerytė išvyko studijuoti marketingo į Daniją, tačiau socialiniuose tinkluose aktyviai stebėjo įvairių Lietuvos gyvūnų prieglaudų veiklą ir domėjosi keturkojų istorijomis.

„Gyvūnus myliu nuo mažens. Dar mokykloje, vyriausiose klasėse, su drauge organizavome maisto ir žaislų beglobiams gyvūnams rinkimo akcijas mokykloje. Jau turėjau teises, tai ir keliaudavome abi per Lietuvos prieglaudas su dovanom. Vienas iš punktų buvo Ukmergės „Klajūnas“, – prisimena E.Birgerytė.

Draugiškiausias katinas Ukmergės gatvėse

Tik pradėjusi lankytis gyvūnų prieglaudose, mergina išvydo liūdną realybę: prieglaudos užpildytos bejėgiais keturkojais, kurie susidūrė su žmonių abejingumu.

„Daug liūdnų akių. Pajutau, kad noriu „įsivaikinti“ suaugusį beglobį katiną, nes būtent tokie ir turi mažiausiai šansų rasti naujus namus. Tuo metu dar gyvenau su tėvais ir jie patys augino gatvėje rastą katinuką, todėl teko savo planus kuriam laikui atidėti“, – pasakoja E.Birgerytė.

Paklausta, kodėl neieškojo keturkojo Danijoje, kur tuo metu jau buvo įsikūrusi, Evelina motyvuoja pasirinkimą tuo, kad tenykščių gyvūnų situacija nepalyginamai geresnė: „Nežinau, ar Danijoje žmonės žmogiškesni, ar tiesiog kultūra kitokia, bet ten beglobių beveik nėra. O jeigu ir atsiranda koks, tai žmonės laukia eilėje pasiimti. Todėl norėjau išpildyti sau dar mokykloje duoti pažadą ir pasiimti gyvūnėlį iš prieglaudos Lietuvoje.“

Asmeninio albumo nuotr./Evelina Birgerytė su savo augintiniu.
Asmeninio albumo nuotr./Evelina Birgerytė su savo augintiniu.

Katinas Bako apie penkerius metus buvo benamis ir glaudėsi Ukmergės centro gatvėse. Kaip jose jis atsidūrė – niekas nežino. Ilgai aplinkiniai galvojo, kad Bako turi namus, kadangi buvo itin socialus, draugiškas ir meilus.

Daugiausia laiko keturkojis leisdavo prie Ukmergės centre veikusio knygyno, kurio darbuotojos pradėjo maitinti ir jaukintis vis užklystantį svečią. Jos apie Bako ir pranešė savo miesto gyvūnų globos namams „Klajūnas“.

„Tuo metu buvau įpusėjusi pirmąjį studijų kursą Danijoje, kai per feisbuką pamačiau Bako ir jį pamilau. Tos išdykėliškos akys mane tiesiog pakerėjo. Parašiau prieglaudos šeimininkei, sutarėm, kad pasiimsiu Bako. Supratau, kad su šituo katinu liūdna tikrai nebus. Neklydau, – teigia mergina. – Tarp kitko, originalus katinuko vardas buvo Valentinas – į Bako pervadinau pati, kad danai liežuvio nelaužytų tardami.“

Iš beglobio tapo mylimu „emigrantu“

Praėjus dviem mėnesiams, artėjant 2021 m. Velykoms, aplankyti tėvų Kaune susiruošusi E.Birgerytė nekantriai laukė ir susitikimo su būsimu savo keturkoju. O jis naująją šeimininkę prisileido ne iš karto.

„Gyvūnų globos namuose lengvai nesileido glostomas. Tikėjau, kad Bako gali prireikti laiko, ir buvau nusiteikusi kantriai laukti mėnesį, pusę metų ar dar daugiau, kiek tik reikės. Susipakavau Bako ir automobiliu iškeliavome į Daniją, – prisimena E.Birgerytė. – Tačiau vos „atsisėdęs“ į automobilį, Bako tapo jaukus, nuolat prašėsi ant kelių. O ir namuose jis iškart buvo nuostabus katinas, gerbiantis taisykles, miegantis naktimis, neniokojantis daiktų ir suprantantis, kam reikalingas kraikas.“

Asmeninio albumo nuotr./Katinas Bako prieglaudoje (kairėje) ir namuose (dešinėje).
Asmeninio albumo nuotr./Katinas Bako prieglaudoje (kairėje) ir namuose (dešinėje).

Jau kitą dieną po atvykimo į naujus namus Bako su šeimininke Evelina išėjo... pasivaikščioti. „Mano katinukas ypatingas – jis mėgsta ilgus pasivaikščiojimus. Aš irgi juos mėgstu, tačiau viena niekada neinu. Tai uždedu pavadėlį Bako ir žygiuojame abudu“, – pasakoja E.Birgerytė.

Evelina jau įgijo bakalauro išsilavinimą ir darbą Danijos Koldingo mieste, kuriame nusprendė likti gyventi. Svetur mergina iš Lietuvos jau turi bičiulių ratą, tačiau pirmaisiais studijų metais ne kas kitas, o Bako tapo didele psichologine pagalba.

„Dar buvo pandemija, daug laiko leisdavau viena. Bako buvimas labai praskaidrino kasdienybę. Man nebebuvo baisu namuose vienai, – atvirauja E.Birgerytė. – Dėl Bako mane vis užkalbina kaimynai. Klausia, kaip išmokiau katiną vaikščioti su pavadėliu. Taip kelios pažintys virto draugystėmis.“

Asmeninio albumo nuotr./Katinas Bako
Asmeninio albumo nuotr./Katinas Bako

Pataria norintiems, bet bijantiems suaugėlio beglobio

Niekas tiksliai nežino, kiek Bako metų. Aišku tiek, kad jis – pilnai suaugęs katinas, kuriam, veterinarų teigimu, turėtų būti apie 5–7 metus. Danijoje gyvenanti Evelina pasakoja nesitikėjusi, kad iš prieglaudos paimtas tokio amžiaus katinas bus toks meilus ir geras, o ypač – kai prašo „skaniuko“.

„Galbūt nesitikėjau todėl, kad jis jau turėjo susiformavusį charakterį, buvo matęs daug gyvenimo, įskaitant ir laukinį. Esu girdėjusi, kad suaugęs katinas gali būti galvos skausmas naujiems šeimininkams. Bet dabar drąsiai galiu sakyti, kad nėra ko bijoti imti suaugusį katiną iš prieglaudos. Jis atsidėkos begaline meile ir prisirišimu. Jeigu nuoširdžiai, tai tikrai tikiu, kad ir karmos taškais mums bus atsidėkota.“

Na o kaip gi Evelina jaučia savo katino dėkingumą? Merginos teigimu, vienas iš bruožų – tai, kad net žaidimų metu įsisiautęs Bako niekada šeimininkės neskriaudžia: „Kiti katinai, būna, žaisdami nejaučia ribų, stipriai kanda žmogui, netgi iki kraujo. Kai Bako apžioja mano delną ir, regis, ruošiasi stipriau sukąsti, jis žvilgteli į mane, matyt prisimena, kodėl jis čia, ir sušvelnėja, atleidžia kandimą.“

Geriausias Evelinos keturkojis draugas per mėnesį jai kainuoja tiek, kiek keli kavos puodeliai miesto centre. Geru apetitu pasižymintis Bako šeriamas subalansuotu maistu, šeimininkė jam parinkusi žalios mėsos (RAW) mitybą. Katino maistas per mėnesį kainuoja apie 40 eurų. Tačiau, kaip juokauja šeimininkė, net valgydamas subalansuotą maistą jis išlaiko savo sukauptą 9 kilogramų svorį.

„Katinas šimteriopai atperka visas išlaidas. Pamatai jį ryte prabudusi – ir iškart šypsena veide visai dienai“, – teigia E.Birgerytė.

Asmeninio albumo nuotr./Katinas Bako
Asmeninio albumo nuotr./Katinas Bako

Šviežiems šeimininkams – 50 Eur gyvūnų prekėms ir nemokama veterinaro apžiūra

Prekių gyvūnams parduotuvė „SIMBA.LT“ ir veterinarijos klinika „Kaivana“ kovo ir balandžio mėnesiais vykdo socialinę kampaniją, kuria skatina Lietuvos gyventojus keturkojams iš prieglaudų suteikti antrą laimingo gyvenimo šansą.

Norėdami parodyti dėkingumą ir padėti pradedantiems draugystę su augintiniu, akcijos sumanytojai naujiesiems keturkojo iš prieglaudos šeimininkams dovanos 50 Eur vertės dovanų kuponą apsipirkti „SIMBA.LT“ elektroninėje parduotuvėje ir nemokamą apžiūrą veterinarijos klinikoje „Kaivana“ Kaune.

Daugiau informacijos apie šią iniciatyvą rasite paspaudę čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius