-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

G. ir J.Čekuoliai iš Jordanijos – apie griežtas valdžios priemones dėl koronaviruso: „Šiukšles išnešame tik nustatytomis valandomis“

Nuo turistų ištuštėjusioje Jordanijoje, pirmadienio ryto duomenimis, buvo fiksuota virš 110 užsikrėtusiųjų koronavirusu. Tai – mažiau, nei Lietuvoje, tačiau šalis ėmėsi itin griežtų priemonių siekiant sustabdyti viruso plitimą. Apie tai, kokia situacija Jordanijoje, savo feisbuko paskyroje pasidalino čia gyvenantis ir dirbantis buvęs Seimo narys Jonas Čekuolis.
Jonas ir Gabrielė Čekuoliai
Jonas ir Gabrielė Čekuoliai / Asmeninio archyvo nuotr.

„Jordanijoje antra para absoliuti komendanto valanda. Nuo vakar septintos ryto niekas negali išeiti iš namų. Niekas niekur. Absoliučiai. Nebent kariuomenė, policija, medikai. Kas neklauso – iki metų kalėjimo.

Trijų milijonų miestas (Amanas) ištuštėjo absoliučiai. Ir tame tuščiame mieste dezinfekuojamos gatvės, kiemai, šiukšlių konteineriai. Ramiai ir be panikos – namas po namo, gatvė po gatvės.

Vyksta karas. Tik priešas toks keistas – nematomas virusas. Kiekvienas staiga tampame kariu. Kaip ir bet kuriame kare – reikia pakentėti nepatogumus“, – rašė J.Čekuolis.

Tarptautinėje JAV organizacijoje dirbantis J.Čekuolis konsultuoja Jordanijos parlamentą demokratijos plėtros, teisėkūros, viešojo administravimo klausimais.

„Dabar dirbu iš namų, man tai visiškai naujas pasaulis ir labai sunku įprasti. Internetinėje erdvėje organizuojame konferencijas, renginius. Gyvenimas nesustoja, ir vieną dieną, kai šis karas baigsis, reikės grįžti į normalų gyvenimą. Todėl tas laikas negali būti prarastas“, – 15min GYVENIMUI sakė J.Čekuolis.

Kartu su šeima J.Čekuolis Jordanijoje dirba ir gyvena aštuonerius metus. Kokia situacija šioje turistų pamėgtoje šalyje? Koks gyvenimas griežto karantino sąlygomis?

Asmeninio archyvo nuotr. /Jonas Čekuolis
Asmeninio archyvo nuotr. /Jonas Čekuolis

Iš oro uostų žmones veža į viešbučius

Pasak J.Čekuolio žmonos Gabrielės Čekuolės, šalis ėmėsi tinkamų priemonių ir laiku: „Tai priemonės, tinkančios šiandien.“

„Jordanijoje nuo praėjusios savaitės sekmadienio buvo uždarytos visos mokyklos, visi universitetai, uždrausti masiniai renginiai.

Pirmadienį buvo paskutiniai skrydžiai. Tuos, kurie atskrido, pasitiko specialūs autobusai ir žmonės buvo išvežti į viešbučius, kur turės praleisti dvi savaites.

Saviizoliacijai paskirti 5 žvaigždučių viešbučiai, kuriuos apsupę kariai – negalima nei išeiti, negali ateiti ir joks pašalinis žmogus.

Nuo antradienio, kai baigėsi skrydžiai, prasidėjo oro uostų, prekybos centrų sterilizacija.

Netrukus tarp šalies miestų, kad nebūtų viruso plitimo, buvo uždraustas judėjimas“, – pasakojo Gabrielė ir Jonas.

Nelinksmai juokauja apie vestuves

Daug vietos žmonių užsikrėtė viename iš šalies šiaurėje esančių miestų, o užkratą išplatino jaunosios tėvas, grįžęs iš Ispanijos.

Pasak G.Čekuolės, vietos gyventojai iki šiol nelinksmai juokauja apie nelemtąsias vestuves, kurių svečiai dar izoliuojami iki šiol. Taip pat, kaip ir visame pasaulyje, užkratą „atvežė“ iš užsienio grįžtantys žmonės.

„Praėjusią savaitę prasidėjo izoliacija, tačiau iš karto dar veikė maisto prekių parduotuvės, vaistinės, ligoninės. Viena ligoninė buvo paskirta būtent virusu užsikrėtusiems žmonėms.

Tačiau saviizoliacija yra toks dalykas, kad žmogus turi būti labai sąmoningas. Beje, žiūrint į sąmojingumą ir kas vyksta Lietuvoje, kai žmonės eina šiek tiek į parką, šiek tiek į mišką, šiek tiek pasivaikščioti prie jūros, tai žmonių kvailumui ribų nėra“, – kalbėjo G.Čekuolė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė Čekuolė
Asmeninio archyvo nuotr. /Gabrielė Čekuolė

Valdžia ėmėsi maksimaliai griežtų priemonių

Nuo šeštadienio Jordanijos valdžia ėmėsi dar griežtesnių priemonių ir buvo įvesta komendanto valanda, kuri tęsiasi iki šiol ir nežinia, kada baigsis.

„Tai reiškia, kad miestai visiškai užsidarė. Uždarytos ir maisto prekių parduotuvės. Tokie sprendimai priimti todėl, kad susirgimų atvejų daugėjo. Jordanijoje uždrausta net popierinių laikraščių ir žurnalų leidyba.

Komendanto valanda reiškia gyvenimą tarsi karo sąlygomis, negalima niekur išeiti iš namų. Pažeidėjams gresia arba baudos, arba kalėjimas iki vienerių metų.

Tuo pačiu buvo pradėtas sterilizuoti visas miestas – pastatai, gatvės, namai. Tai yra protingas sprendimas, nes skelbiama, jog virusas iki aštuonių dienų gali išsilaikyti paviršiuose, taigi plinta taip pat ir per paviršius.

Išimtys palikti namus taikomos tik tiems, kam tai neišvengiama.

Čia viskas vyksta labai aiškiai, labai aiški informacijos sklaida ir visi viską žino, informacija nuolat skelbiama. Viskas veikia laikrodžio tikslumu. Pavyzdžiui, kai buvo paskelbta komendanto valanda, visame mieste buvo įjungtos sirenos“, – sakė G.Čekuolė.

Išimtys palikti namus taikomos tik tiems, kam tai neišvengiama, pavyzdžiui, jei žmogus turi vykti į dializės ar chemoterapijos procedūras. Kaip sakė G.Čekuolė, net ir šiukšles išnešti galima tik nustatytomis valandomis.

„Dėl maisto produktų, tai žmonės galėjo jų nusipirkti daugiau, kai buvo skelbiama, kad bus įvedama komendanto valanda. Be to, mes juk visi namuose turime kažką valgyti. Tad tai nėra problema“, – kalbėjo pašnekovė.

Šią savaitę gyventojai galės užsisakyti duonos, geriamo vandens ir vaistų bei mišinių kūdikiams, taip pat dyzelino, kuris reikalingas šildymui, gazo, reikalingo užpildyti dujinių viryklių balionus (Jordanijoje nėra centrinio dujotiekio). Šios prekės bus atvežamos iki namų specialiu transportu.

Kaip sakė G.Čekuolė, net ir šiukšles išnešti galima tik nustatytomis valandomis.

Jordanijai atsigauti reikės daug laiko

G.Čekuolė dirbo gide, jos nuomone, po to, kai pasaulis atsigaus ir sustabdys viruso plitimą, Jordanijai atsigauti reikės daugiau laiko negu Lietuvai, ir pasekmes iš turizmo gyvenanti šalis pajus skaudžiai.

„Jordanija nėra turtinga šalis, čia nemažai žmonių gyvena žemiau skurdo ribos. Kiek žinau, prieš komendanto valandą apie 350 tūkstančiams šeimų buvo išdalinti maisto paketai“, – kalbėjo G.Čekuolė.

Pasak Čekuolių, dauguma Jordanijos gyventojų dėl griežtų izoliacijos priemonių nesipiktina: „Nes jie supranta situacijos rimtumą. Antra vertus, o kaip ir besipiktinsi, kai esi tik tarp savo namų sienų?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius