Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 24

Gabija Jurgelytė. Dveji metai karo akivaizdoje: kodėl mes taip skirtingai išgyvename saugumo ir nesaugumo jausmą?

Kai karas prieš Ukrainą prasidėjo, atrodė, kad jis bet kurią akimirką pasibaigs. Pasibaigs pralaimėjimu. Tuomet, sulaikę kvėpavimą, skaičiavome dienas, kurias Ukraina atsilaikė, o vėliau stebėjome ženklus, leidžiančius prognozuoti pergalę. Kai pradėjome kvėpuoti – ėmėmės veikti. Kurti planus, kur trauktis ar kaip kovoti, kuo padėti kariaujantiems ir kuo besitraukiantiems.
Gabija Jurgelytė
Gabija Jurgelytė / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

Mes aukojome pinigus, priėmėme į savo namus pabėgėlius, atidavinėjome daiktus, pirkome konservus, važiavome iš Vilniaus per NATO viršūnių susitikimą. Mes išgyvenome baimę, neteisybę, bejėgystę, tačiau išgyvenome tai daugiau ar mažiau panašiai. Todėl tuo metu šie jausmai buvo ne individualaus menkavertiškumo, o visuotinio bendrumo apraiška.

Tačiau laikas eina, o karo vis dar niekas nepralaimėjo ir niekas nelaimėjo. Pulsas sulėtėja, kvėpavimas pagilėja, nerimas atslūgsta, nes kūnas negali ilgai išlikti įtampoje, psichika – taip pat. Aplinkybės, kurios dar taip neseniai atrodė absoliučiai neįsivaizduojamos – normalizuojasi. Jos pasitraukia iš dėmesio centro ir leidžia gyventi toliau. Todėl mes galime rūpintis įprastais kasdieninio gyvenimo dalykais – finansiniais įsipareigojimais, santykių krizėmis, atostogų planais, sveikata, vaikais ir taip toliau ir panašiai.

Išskyrus tuos, kurie negali. Tuos, kuriems taip neišeina. Kurių dėmesys neatsitraukia ir mintys vis sugrįžta prie vykstančio siaubo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius