Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 30

Gabija Jurgelytė. Visagalybės fikcija: kaip mus veikia įsivaizdavimas, kad galime pakeisti viską

Pasaulis, kuriame mes gyvename, reikšmingai skiriasi nuo to, kuris supo mus vaikystėje. Daugeliu atžvilgiu jis yra visai kitoks, nei tas, kuriame užaugo mūsų tėvai, seneliai, proseneliai. Šiandieninis gyvenimas yra stipriai nutolęs nuo to, kuris egzistavo prieš šimtą ar tūkstantį metų. Ir yra daugybė pjūvių, kurias mes galime tuos skirtumus palyginti. Kiekvienas, kuris „pjausto“, tikisi, kad pasirinktas kriterijus yra esmingai svarbus. Aš šiuo klausimu – ne išimtis.
Gabija Jurgelytė
Gabija Jurgelytė / Skirmanto Lisausko /15min nuotr.

O Dieve, Dangiškasis Tėve, suteik mums dvasios ramybės priimant tai, kas negali būti pakeista, drąsos pakeisti tai, kas gali būti pakeista ir išminties atskirti viena nuo kito per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų. Amen.

„Nusiraminimo malda“ R. Niebuhr, 1951

Man atrodo, kad mūsų pasaulyje vis labiau įsigali visagalybės fikcija – tai yra ta fantazija, kad sąmoningos valios pastangomis mes galime labai daug ką (jeigu ne viską) savo gyvenime pakeisti. O jeigu galime, tai panašu, kad ir privalome… Žvelgiant šimtmečiais atgal, galima įžvelgti, kaip maldą – „suteikti ramybės susitaikyti su tuo, ko negaliu pakeisti“, vis labiau nusveria prašymas drąsos keisti, tai, ką galiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius