-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Globos namuose užaugusi Eglė: stengiuosi suteikti dukrai geresnį gyvenimą

29-erių Eglė Timinskaitė – vieniša mama, auginanti penkiametę dukrą Lėją. Nuo ankstyvo amžiaus Eglė gyveno įvairiose globos įstaigose, vėliau – savarankiško gyvenimo namuose. Nors tikro gyvenimo šeimoje ji nepatyrė, visada svajojo turėti savo namus. Šiuo metu Eglė su dukra įsikūrusi Pakruojyje, apsaugotame būste. Ateityje šeima tikisi gauti socialinį būstą ir jame susikurti tikrus namus.
Projekto „Žingsniai“ herojė Eglė
Projekto „Žingsniai“ herojė Eglė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kaip sako pati Eglė, dabar svarbiausias jos tikslas – rasti nuolatinį darbą. Kol kas lengvą proto negalią turinčiai moteriai tai nepavyko, tačiau ji nenuleidžia rankų: kol laukia pasiūlymo, savanoriauja ir tapo paveikslus, kuriuos parduoda internetu ir mugėse.

Kas yra namai, galėjo tik įsivaizduoti

Į pirmuosius globos namus Eglė pateko ankstyvoje vaikystėje – netekus mamos gausios šeimos atžalos buvo išsklaidytos po vaikų namus. Keliaudama iš vienų į kitus, Eglė sako, kad taip ir neišmokusi gyventi šeimoje – patarimų iš tėvų gauti nebegalėjo, kitų artimų žmonių, kurie lankytų ir rūpintųsi našlaite, taip pat nebuvo.

Nepaisant to, kad užaugo „valdiškoje įstaigoje“, Eglė pasakojo visuomet jautusi didžiulį norą gyventi savarankiškai. Todėl kiek tik galėjo mokėsi įvairių įgūdžių: tvarkytis, virti, kepti ir kitų paprastai šeimoje įgyjamų kasdienių žinių ir gebėjimų. Sulaukusi pilnametystės, Eglė persikėlė į Linkuvoje esančius savarankiško gyvenimo namus. Čia susilaukė dukros. Apie šį etapą Eglė nenori pasakoti – sako, kad iš kai kurių gyvenimo klaidų reikia tiesiog pasimokyti ir pamiršti. Vis dėlto ši „klaida“ ilgainiui tapo didžiausiu jos gyvenimo stebuklu: dukrytė Lėja yra mamos džiaugsmas ir gyvenimo variklis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai“ herojė Eglė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai“ herojė Eglė

„Kai Lėjai buvo ketveri, apsigyvenome taip pat Linkuvoje įkurtuose Motinos ir vaiko namuose. Viskas ten buvo gerai, bet norėjau gyventi visiškai savarankiškai. Todėl, kai tik atsirado galimybė persikelti į apsaugotą būstą, t. y. gyventi tik mums su dukra atskirame bute, iš karto persikėliau ten. Dabar mes čia jau gyvename dvejus metus. Ateityje svajoju turėti socialinį būstą – laukiame eilėje. Tai būtų tikri mūsų namai“, – pasakojo Eglė.

Meilė dukrai skatina eiti į priekį

Į apsaugotą būstą Eglė su dukra pateko kaip projekto „Nuo globos link galimybių: bendruomeninių paslaugų plėtra“ dalyvė. Kaip pasakojo ją globojanti socialinė darbuotoja Ema Stankevičienė, Eglė buvo pasirinkta dėl savo motyvacijos ir užsispyrimo. Nors jauna moteris turi lengvą proto negalią, ji puikiai gali gyventi ir pasirūpinti dukra savarankiškai.

„Dukrą ji labai myli – tai pastebi ir aplinkiniai: tiek darželio, kurį lanko mergaitė darbuotojai, tiek kaimynai, su kuriais atsikrausčiusi gyventi Eglė susipažino ir draugiškai bendrauja“, – atkreipė dėmesį E.Stankevičienė, Eglei padedanti spręsti įvairius iškylančius sunkumus. Pavyzdžiui, ieškotis darbo, išspręsti sudėtingesnes buityje atsiradusias problemas ir pan.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai“ herojė Eglė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai“ herojė Eglė

Šiuo metu Eglė yra bedarbė. Tačiau jos gyvenimo aprašymas nėra tuščias: prieš susilaukdama dukros, moteris yra dirbusi pas ūkininkus, tvarkiusi kapus, vietos bažnyčią ir jos aplinką. „Galėčiau būti namų tvarkytoja – man labai patinka tvarka, švara, esu kruopšti“, – apie darbą, kurio imtis galėtų kad ir nuo rytojaus, sakė Eglė ir pridūrė, kad jai puikiai sekasi ir daržininkystė bei sodininkystė. Tai akivaizdu išvydus jaunos moters namus: čia žydi gėlės, auga pomidorai ir kitos daržovės – jais rūpinasi Eglė su dukra.

Mums patinka kartu leisti laiką. Apskritai viską darome kartu: ir piešiame, ir gaminame maistą.

„Anksčiau susirasti nuolatinį darbą Eglei nebuvo lengva dėl dukros priežiūros – juk ji neturi pagalbos, yra vieniša mama. Tačiau dabar dukra lanko darželį, tad Eglė labai norėtų ir galėtų dirbti. Deja, Pakruojis nėra didelis miestas, galbūt dėl to ir darbo pasiūlymų mažiau. Prieš kurį laiką Eglė savanoriavo Pakruojo seniūnijoje – dėl savo darbo sulaukė daug gerų atsiliepimų dėl savo atsakingumo, darbštumo. Deja, įdarbinti negalėjo“, – apgailestavo kabintis į gyvenimą Eglei padedanti socialinė darbuotoja E.Stankevičienė.

Paveiksluose – mėgstamiausios gėlės

Pasak jos, kol ieško savo vietos darbo rinkoje, Eglė nesėdi sudėjusi rankų – apsigyvenusi apsaugotame būste, ji ėmė tapyti paveikslus ir juos parduoda internetu bei mugėse.

„Turėjau daug laisvo laiko, todėl prisiminiau, kad anksčiau piešiau. Internatinėje mokykloje viena mokytoja paskatino – susidomėjau, pamačiau, kad išeina. Dabar pirmiausia pabandžiau tapyti ant drobės guašu. Vėliau – akriliniais dažais, jais šiuo metu metu daugiausia ir piešiu. Ką piešiu? Gėles. Mano mėgstamiausios – aguonos. Nežinau, kodėl – jos man tiesiog gražios“, – jautriai apie savo pomėgį pasakojo Eglė.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai“ herojė Eglė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Projekto „Žingsniai“ herojė Eglė

Mamai piešiant šalia dažnai sukiojasi ir penkiametė Lėja. O kartais ir prisijungia. Tai – vienas iš daugelio judviejų kartu daromų dalykų.

„Mums patinka kartu leisti laiką. Po darželio dažnai einame į parką, prie fontano. Apskritai viską darome kartu: ir piešiame, ir gaminame maistą: balandėlius ir net cepelinus“, – džiaugsmo dėl artimo santykio su dukryte neslėpė Eglė.

Praeityje ji patyrė daug vienatvės. Nors gimė daugiavaikėje šeimoje, anksti netekusi mamos, ji beveik nepažino savo šeimos narių. Šiuo metu artimesnį ryšį palaiko tik su broliu, gyvenančiu Norvegijoje, ir teta, įsikūrusia netoli esančiame kaime. Vienatvę praskaidrina draugė Sonata, su kuria Eglė pažįstama ir bendrauja nuo savarankiško gyvenimo namų laikų.

Ypatingas ryšys užsimezgė ir tarp jos bei E.Stankevičienės, kuri ją lydėjo ir tebelydi apsaugoto būsto projekto metu. Draugyste savo santykius su Egle vadina ir socialinė darbuotoja.

„Su Eglute mes labai susidraugavome. Jai labai reikia palaikymo, draugystės, ji nori pasikalbėti, pasitarti. Tikiu, kad bendrausime ir pasibaigus projektui“, – neabejojo E.Stankevičienė, taip pat pridūrė, kad, gaudama emocinę paramą, visu kitu Eglė gali pasirūpinti pati. Ryžto ir sugebėjimų jai užtenka.

„Jaučiuosi laiminga“, – tvirtai atsako Eglė, paklausta, kaip šiuo metu gyvena. Ji labai konkrečiai žino, ko nori, kokios jos svajonės. „Norėčiau rasti gerą darbą, kuriame būtų gera alga, taip pat gal vyrą. Ir dar norėčiau išmokti vairuoti“, – vardija ji.

Pasak pašnekovės, svarbiausia jai – suteikti dukrai geresnį gyvenimą, nei turėjo ji pati.

Svarbu žinoti

  • Apsaugotas būstas – tai konsultavimo, tarpininkavimo, socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos bei gyvenamosios vietos suteikimas bendruomenėje iš dalies savarankiškiems suaugusiems asmenims su psichikos negalia.
  • Nuomojamame bute gali gyventi 1–4 suaugę žmonės. Jiems teikiama individuali atvejo vadybininko-socialinio darbuotojo pagalba. Kitas paslaugas šie žmonės gauna bendruomenėje. Taip plėtojami bei palaikomi žmonių socialiniai ir savarankiško gyvenimo įgūdžiai, siekiant visiško savarankiškumo.
  • Kiekvienam apsaugoto būsto dalyviui skirtas atvejo vadybininkas koordinuoja visą teikiamą pagalbą: nuo apsigyvenimo apsaugotame būste iki išsikelto tikslo įgyvendinimo ir savarankiško gyvenimo bendruomenėje.
  • Specialistai į apsaugotame būste gyvenančio žmogaus gyvenimą kišasi minimaliai, t. y. stengiamasi, kad žmonės įgytų kuo daugiau savarankiško gyvenimo įgūdžių ir galbūt ateityje galėtų gyventi įprastame būste, dirti ir mokytis.

Eglė dalyvavo Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamame projekte „Nuo globos link galimybių: bendruomeninių paslaugų plėtra“. Projektą įgyvendino Klovainių sutrikusio intelekto jaunuolių centras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius