-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtiniam Žemųjų Šančių bendruomenės projektui – Finansų ministrės ir Norvegijos ambasados dėmesys

„Svarbu ne tik turėti pinigų, bet ir, kaip sako kai kurie klasikai, fantazijos. Man atrodo, kad Žemųjų Šančių bendruomenei, įgyvendinusiai projektą „Genius Loci“, jos tikrai netrūksta“, – sakė Kaune apsilankiusi Finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Su Žemųjų Šančių bendruomene ministrė susitiko Šančiuose, Juozapavičiaus prospekte 82A, kur jau keletą metų veikia netradicinė lauko galerija. Anksčiau ir dabar ant sienos iškabinti plakatai suteikė galimybę visiems norintiems išvysti Europos ekonominės erdvės (EEE) ir Norvegijos finansinių mechanizmų (Norway Grants) finansuotą projektą „Genius loci: urbanizacija ir pilietinė bendruomenė“.

Šis projektas yra apie piliečių įsitraukimą į dalyvavimą, kuriant Kauno Šančių rajono teritorijos viziją.

Suprasti akimirksniu

  • Europos ekonominės erdvės (EEE) ir Norvegijos finansiniai mechanizmai yra Islandijos, Lichtenšteino Kunigaikštystės ir Norvegijos Karalystės indėlis mažinant ekonominius ir socialinius skirtumus bei stiprinant dvišalius santykius su 15 ES šalių Vidurio ir Pietryčių Europoje bei Baltijos šalyse.
  • EEE/Norway Grants finansuotą projektą „Genius loci: urbanizacija ir pilietinė bendruomenė“ Žemųjų Šančių bendruomenė įgyvendino kartu su partneriais Lietuvoje ir Norvegijoje – Kauno technologijos universitetu ir Budės savivaldybė.

„Šie finansiniai mechanizmai yra mažesni, bet dėl to jie gali būti artimesni bendruomenei. Be to, pinigai nėra vienintelis dalykas, kuriuo dalinamasi. Tai – ir patirtys, kurias turi tos valstybės. Bendradarbiaujant partneriams Lietuvoje ir Norvegijoje keičiamasi ta patirtimi, galima pamatyti, kaip jie bendruomenes įtraukia į pilietinį gyvenimą, į miesto valdymą, į valstybės valdymą.

Esate puiki bendruomenė, turinti be galo daug iniciatyvos ir kūrybiškumo, kas leido jums tiek daug visko padaryti

Tai labai svarbu – dalintis patirtimi, ne tik pinigais, bet ir savo patirtimi ir gebėjimais. <...> Esate puiki bendruomenė, turinti be galo daug iniciatyvos ir kūrybiškumo, kas leido jums tiek daug visko padaryti“, – neformalaus susitikimo metu Šančiuose kalbėjo Finansų ministrė G.Skaistė.

Vertingas ir ateities tyrinėjimams

Pasak asociacijos „Žemųjų Šančių bendruomenės“ vadovės Vitos Gelūnienės, 2020-2023 m. Žemųjų Šančių bendruomenės įgyvendintas projektas „Genius loci: urbanizacija ir pilietinė bendruomenė“ turėjo daug tikslų: paskatinti savivaldą rajone, dalyvauti sprendimų priėmime ir įgyvendinime, kuriant rajono aplinką, jungti rajono gyventojus ir atstovauti jų interesus, puoselėti lygybę, ugdyti priklausymo savo aplinkai jausmą, įgyvendinti kultūrines teises, gilinti žinias kultūros ir mokslo srityse, taip pat skatinti smulkųjį verslą rajone.

Vis dėlto svarbiausias jų, V.Gelūnienės teigimu, buvo skatinti piliečių įsitraukimą į dalyvavimą, kuriant urbanistinę viziją.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./KTU profesorius dr. Kęstutis Zaleckis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./KTU profesorius dr. Kęstutis Zaleckis

„Ir tai mums pavyko: į projekto metu vykusias veiklas (dirbtuves, edukacijas, konferencijas) įsitraukė daugybė bendruomenės narių – nuo vaikų iki senjorų. Per trejus metus kartu su partneriais Lietuvoje ir Norvegijoje įgyvendinome daugiau nei 70 įvairių veiklų, kurios buvo susijusios su Šančių gyventojais ir projekto partneriais“, – kalbėjo Žemųjų Šančių bendruomenės atstovė.

Projekto metu sukurti 3 interaktyvūs „Atminties“ , „Dabarties“ ir „Gamtos“ žemėlapiai. Bendruomenė juos kūrė kartu su projekto partneriu – Kauno technologijos universitetu (KTU).

Kaip pasakojo žemėlapių kūrimo procesui vadovavęs KTU profesorius dr. Kęstutis Zaleckis, žemėlapių potencialas didžiulis: „Sukaupta medžiaga tikrai suteikia galimybę tęsti įvairiakrypčius tyrimus kitiems mokslininkams.“

Įsitraukė tūkstančiai gyventojų

Pasak V.Gelūnienės, į žemėlapių kūrimą įsitraukė daugybė vietinių gyventojų. Per trejus metus sukaupta virš 1000 unikalių vartotojų įrašų su vaizdo teksto duomenimis apie rajono praeitį ir dabartį. Ketvirtas interaktyvus „Pasiūlymų“ žemėlapis buvo atviras 2023 metais ir per tris mėnesius sukaupta daugiau nei 240 vartotojų įrašų.

Šių duomenų pagrindu KTU mokslininkai iš Statybos ir architektūros fakulteto atliko tyrimus, kurie pasitarnavo Šančių urbanistinės vizijos kūrimui. Iš sukurtų trijų gyventojai išrinko vieną, kuri buvo pristatyta Kauno miesto savivaldybei.

Tai – pirmas kartas Lietuvoje, kai miesto teritoriją planuoja joje gyvenantys žmonės.

Projekto išskirtinumą liudija ir pelnytas tarptautinis apdovanojimas – 2022 metais Žemųjų Šančių bendruomenė pelnė Naujojo europinio bauhauzo prizą. Tai – tarsi architektūros Nobelis, tad įvertinimas iš tiesų reikšmingas ne tik bendruomenei, Kaunui, bet ir visai Lietuvai.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vita Gelūnienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Vita Gelūnienė

Pasak V.Gelūnienės, svarbu, jog tai – pirmas kartas Lietuvoje, kai miesto teritoriją planuoja joje gyvenantys žmonės, o politikai, verslininkai ir urbanistai, architektai pakviesti prisidėti, plėtojant ir įgyvendinant Šančių bendruomenės idėjas.

„Mums asmeniškai šis projektas svarbus ir dėl to, jog tai mus užaugino kaip bendruomenę. Pradėdami jį neturėjome patirties, kaip vystyti didelius projektus. Galėjome ieškoti žmonių iš šalies, tačiau pasirinkome kitą kelią – buhalteriją, komunikaciją ir kitus procesus valdė patys bendruomenės nariai, kuriems iš pradžių galbūt ir trūko patirties, tačiau projekto metu jie užaugo. Mes paaugome visi kartu taip, jog išdrįsome naujiems dideliems projektams – pateikėme paraišką atstovauti Lietuvai Venecijos architektūros bienalėje ir jau praėjome pirmąjį vertinimo etapą“, – sakė V. Gelūnienė.

Svajoja tęsti kultūrinę partnerystę

Drąsos ir įkvėpimo šančiškiai sėmėsi iš projekto „Genius Loci“ partnerių Norvegijoje – Budės savivaldybės (Bodø Municipality). Šiame mieste piliečių įsitraukimas į vietos ir miesto vystymo projektus, yra įprastas.

Susitikime su Šančių bendruomene dalyvavęs Norvegijos ambasadoriaus pavaduotojas Eirik Lyberg Bergene džiaugėsi šia partneryste ir sakė, jog bendruomenės iniciatyvos Norvegijoje yra skatinamos. Jis taip pat pabrėžė abipusę bendradarbiavimo naudą.

2024 m. Budės miestas taps Europos kultūros sostine, todėl Norvegijos ambasados atstovui šančiškiai išreiškė norą – atvežti į Budę atvežti operą „Kopūstų laukas“. Libretą operai sukūrė ir atlieka Žemųjų Šančių bendruomenės nariai, muziką sukūrė iš Šančių kilęs kompozitorius Vidmantas Bartulis. Sukurta 2018 m. opera atgimė Šančiuose vystant projektą „Genius Loci“. Todėl, bendruomenės narių nuomone, būtų labai simboliška, jei operą turėtų galimybę išvysti Budės miesto gyventojai ir svečiai – juk būtent Budė buvo „Genius Loci“ projekto partneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius