Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV protestus iš arti stebintis lietuvis: „Rakinu visas spynas, bijoma, kad vandalai įsiverš į gyvenamuosius rajonus“

„Augant Lietuvoje, man niekada neteko matyti nieko panašaus. Tiesiog kvapą gniaužia įvykiai, šiuo metu vykstantys Amerikoje“, – sako Niujorke gyvenantis nekilnojamojo turto agentas Paulius Mendelis. Gatvėse kaukia policijos sirenos, dangų skrodžia sraigtasparniai, išėję į lauką budi šimtai policininkų – taip šiandien atrodo miestas pro lietuvio langą. „Vos grįžęs iš parduotuvės, užsirakinu visas spynas. Tikrai jaučiuosi nejaukiai“, – neslepia jis.
Paulius Mendelis
Paulius Mendelis / Asmeninio albumo nuotr.

Daugiau nei ketverius metus Niujorke gyvenantis Paulius Mendelis pripažįsta, kad nieko panašaus jis čia dar nėra matęs. JAV vykstantys protestai dėl afroamerikiečio George’o Floydo mirties, kai policininkas, keliu prispaudęs kaklą, kaip įtariama, jį uždusino, pasisuko neprognozuojama linkme.

Kovo 16-ąją Niujorke paskelbus karantiną dėl koronaviruso, nuo to laiko P.Mendelis nosies iš namų daugiau beveik nekišo. Nors birželio 8-ąją jau buvo planuojama miesto gyventojams leisti grįžti dirbti į biurus, lietuvis sako nesantis tikras, ar tai pavyks padaryti – ne dėl COVID-19, bet dėl gatvėse vykstančių neramumų.

„Niujorke vyksta plėšimai, policijos automobiliai yra padegami, vyksta riaušės. Praėjusią naktį Niujorko gubernatorius paskelbė komendanto valandą nuo 23 iki 5 val. ryto. Visi, kas bus ne namie po 23 val., bus sulaikyti. Tai verčia jaustis labai nemaloniai“, – prisipažino Paulius.

Pauliaus Mendelio nuotr./Protestai JAV
Pauliaus Mendelio nuotr./Protestai JAV

Jausdamas didžiulę įtampą, lietuvis iš namų išeina tik į šalia esančią parduotuvę. Be to, pasak jo, dienos metu didelio pavojaus nėra. Vandalai į gatves išeina tik vakare.

„Aplink mano namus šiuo metu ramu, gyvenu netoli policijos nuovados. Tačiau bijoma, kad nuovada gali būti padegta, todėl aplink esančios gatvės yra uždarytos, budi policininkai. Apskritai, gatvėse pilna pareigūnų, parduotuvės uždariusios vitrinų langus nuo vandalų. Jau tris dienas malūnsparniai suka ratus aplink Manhataną ir Brukliną. Policijos sirenos kaukia naktimis, sunku net užmigti“, – sako jis.

Pasak jo, vandalai naudojasi galimybe, kai policijos pajėgos sutelktos kontroliuoti protestus, ir tuo metu siaubia parduotuves.

Visgi, palyginti su kitais miestais, Paulius pripažįsta, kad Niujorke gyventi šiuo metu yra gana saugu. Tačiau atsarga – gėdos nedaro.

„Tiesą sakant, grįžęs namo, užrakinu visas spynas. Tikrai visame mieste juntamas didelis nesaugumo jausmas, kad galbūt vandalų grupuotės gali įsiveržti į gyvenamuosius rajonus. Vaizdai yra traumuojantys. Mieste visiškas chaosas, nežinau, kada Niujorkas vėl bus atvertas gyvenimui.

Jaučiu labai daug emocijų viduje. Ir pyktį, ir nerimą, ir baimę, taip pat vienybės jausmą. Kartu su artimais draugais dalinamės išgyvenimais. Žinant, kiek žmonių šiuo metu išgyvena tuos pačius jausmus, tai padeda kovoti su blogomis emocijomis“, – sako P.Mendelis.

Pauliaus Mendelio nuotr./Protestai JAV
Pauliaus Mendelio nuotr./Protestai JAV

G.Floydo mirtis – tik ledkalnio viršūnė

Gegužės pabaigoje pasaulį sukrėtus vaizdo įrašui, kai buvo nufilmuota G.Floydo mirtis, nors 46-erių vyras ir bandė pasakyti, kad negali kvėpuoti, – kilo milžiniška pasipiktinimo banga. Žmonės iš 75 miestų išėjo į gatves protestuoti, prašyti teisingumo. Tačiau, pasak Pauliaus, šis įvykis buvo tik ledkalnio viršūnė.

„Prie šio protesto vedė ir judėjimai dėl kitų nužudymo bylų. Šių metų vasarį dieną buvo nužudytas 25-erių juodaodis vaikinas Ahmaudas Arbury. Bėgiodamas baltaodžių dominuojamame rajone Džordžijos valstijoje, jis buvo nužudytas trijų baltaodžių, kurie jį persekiojo automobiliais, būdami ginkluoti. Paviję jaunuolį, vyrai užkirto kelią iš abiejų pusių ir įvykdė egzekuciją. Niekas nebuvo nubaustas už nužudymą, kadangi vyrai yra buvę teisėsaugos pareigūnai.

Taip pat iškart po to buvo nužudyta 26-erių Breonna Taylor, dirbusi ligoninėje. Į jos namus įsiveržė policijos pareigūnai ir sušaudė moterį dešimtimis kulkų. Vėliau paaiškėjo, kad pareigūnai sumaišė adresą ir nuvyko ne į tuos namus, o žmogus, kuris buvo ieškomas, jau buvo areštinėje. Niekas nebuvo nubaustas. Todėl žmonės po šio įvykio tiesiog pratrūko“, – pasakoja Paulius.

Pauliaus Mendelio nuotr./Protestai JAV
Pauliaus Mendelio nuotr./Protestai JAV

Visgi taikūs protestai labai greitai įgavo niūrių atspalvių. Įsivyravus chaosui, jau tapo sunku atskirti, kas už ką kovoja ir kokiomis priemonėmis. Paulius tikina, kad nuolat matydamas draugų nufilmuotus vaizdus ir girdėdamas jų pasakojimus iš įvykių vietų, jis ir pats negali patikėti, kur atvedė taiki kova už teisingumą.

„Protestai pasidalinę į keletą stovyklų. Dienos metu vyksta taikūs protestai ir eitynės, siekiant teisingumo George’o Floydo nužudymo tyrime. Tačiau yra informacijos, kad į miestus atvyksta protestuotojai iš aplinkinių miestų ir kelia riaušes nakties metu.

Radikalios dešiniųjų ir kairiųjų grupės (White Supremacists ir ANTIFA) kursto riaušes su policija, padega parduotuves, gadina turtą, o atsakomybė ir kaltė priskiriama taikiems protestuotojams. Taip pat kalbama, kad policijos pajėgos samdo slaptus policininkus, kurie įsilieja į minią ir patys kursto riaušes“, – kalba P.Mendelis.

Lietuvis sako, kad taikių protestuotojų ir vandalų grupes reikia labai aiškiai atskirti. Pasak jo, vandalai naudojasi galimybe, kai policijos pajėgos sutelktos kontroliuoti protestus, ir tuo metu siaubia parduotuves. Be to, jie visiškai neturi nieko bendro su protestais, jų tikslas nėra kovoti už George’ą Floydą.

Visgi sunkiausia lietuviui suvokti, kad į konfliktų ir riaušių skatinimą gali būti įtraukta policija.

„Kalbama, kad civiliais persirengę pareigūnai skatina riaušes ir chaosą. Gatvėse paliekamos plytos, automobiliai, kiti provokuojantys objektai, kad vandalai keltų riaušes. Pareigūnai turi patirties su protestais, todėl, pasinaudoję situacija, apkaltina protestuotojus, kad būtų galima juos sulaikyti ir įvesti komendanto valandą, – svarsto jis. – O taip taikūs žmonės ir jų siunčiama žinutė lieka nuošalyje, viską užgožia žiaurumas.“

Pauliaus Mendelio nuotr./Protestai JAV
Pauliaus Mendelio nuotr./Protestai JAV

Pauliaus manymu, chaosą būtų galima labai greitai sustabdyti – tereikia įvesti teisingumą ir nubausti prie G.Floydo mirties prisidėjusius pareigūnus.

„Aš asmeniškai palaikau žmogaus teises, manau, kad demokratinėje valstybėje teisėsauga turėtų vienodai nubausti visus už nusikaltimus, juk tai kertinis demokratijos akmuo. Šiems protestams ir riaušėms sustabdyti tereikia nubausti keturis policininkus, kurie dienos šviesoje nužudė įtariamąjį.

Tačiau teisėsauga pasirinko kitą kelią. Ne bausti savus policininkus, nes tai reikštų, kad ir visi prieš tai įvykę nužudymai būtų pripažinti nusikaltimais, o leisti protestams išsiplėsti po visą Ameriką ir virsti riaušėmis, – kalba jis. – Policininkas, užspaudęs afroamerikietį keliu ir taip jį nužudęs, šiuo metu yra areštuotas ir apkaltintas trečio laipsnio (netyčiniu) nužudymu. Tačiau visi kiti pareigūnai vis dar yra laisvėje.“

Policininkas, užspaudęs afroamerikietį keliu ir taip jį nužudęs, šiuo metu yra areštuotas ir apkaltintas trečio laipsnio (netyčiniu) nužudymu

Visgi lietuvis nesitiki, kad kilęs chaosas greitai bus numalšintas. „Manau, kad visa tai tęsis dar kurį laiką. Prie protestuojančių miestų prisijungė Londonas, Berlynas ir Tokijas. Manau, kad protestai pasieks vis daugiau miestų ir valstybių.

Visgi tikiu, kad teisingumas įvyks, ir policininkai bus nubausti. Žinoma, riaušės neapsieis be aukų. Randas liks. Tačiau reikia susikoncentruoti ties problemos sprendimu, o ne triukšmu aplink.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius