Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 13

Kunigo ir vienuolio išpažintys: ar įmanoma išsižadėti geismo ir savęs netenkinti?

Ar celibatas, kuris yra savanoriškas seksualinio susilaikymo įžadas, fiziologiškai įmanomas? O kaip su savęs tenkinimu – ar tai taip pat nuodėmė? Tokius klausimus kelia portalas TVNET.lv, kartu su ekspertais apžvelgiantis, kas yra celibatas ir kaip jis veikia žmogaus organizmą.
Celibatas
Celibatas / Pexels.com nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Celibatas yra kelių religijų (krikščionybės, jogos, budizmo ir kt.) dvasininkų praktika, kurią pasirinkę žmonės savanoriškai apsisprendžia susilaikyti nuo lytinių santykių, kad niekas jų kasdieniame gyvenime neatitrauktų nuo vienintelės gyvenimo misijos – tarnauti Dievui.
  • Krikščionybėje tai yra būtina sąlyga tam tikriems hierarchijos rangams gauti, o kitose – tik rekomenduojama galimybė.

Celibatas reiškia nuolatinį gyvenimą be sekso. Nors daugelis žmonių terminus „celibatas“ ir „susilaikymas“ vartoja pakaitomis, tarp jų yra skirtumas. Celibatas nereiškia susilaikymo nuo lytinių santykių – jis gali būti laikinas, kaip, pavyzdžiui, kurį laiką susilaikyti nuo saldumynų ar socialinių tinklų. Taigi, laikinas susilaikymas nuo lytinių santykių nėra tas pats, kas celibatas, kuris apima visą gyvenimą be šių kūniškų malonumų.

Katalikų kunigas, davęs įžadus, privalo susilaikyti nuo bet kokių lytinių santykių ir savo gyvenimą skirti Dievui bei Bažnyčios sekėjams. Budistų vienuoliams galioja panašios dvasinių vadovų taisyklės. Abiejose religijose savęs tenkinimas taip pat laikomas celibato pažeidimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius