Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Legendinė sportininkė D.Kutkaitė: vaikas yra geriausia, kas yra šioje planetoje

Aukščiausių rezultatų Lietuvos meninės gimnastikos istorijoje pasiekusi ir žymiausia šios sporto šakos Lietuvos atstovė Dalia Kutkaitė prieš penkerius metus grįžo į Lietuvą iš Ispanijos, kur praleido daugiau nei 20 metų, ir įkūrė savo vardo meninės gimnastikos akademiją, kurioje ugdo mūsų šalį garsinančias sportininkes. Moteris atvirauja – tai darbas, kurį ji be galo myli, tačiau nuolat susiduria su finansiniais sunkumais.
Dalios Kutkaitės meninės gimnastikos akademija
Dalios Kutkaitės meninės gimnastikos akademija / Asmeninio albumo nuotr.

Dalios Kutkaitės meninės gimnastikos akademija gyvuoja nuo 2015 m. Kaip sako pati sportininkė, pirminis tikslas buvo puoselėti profesionalų sportą – norėjosi padėti Lietuvai pakelti meninės gimnastikos lygį.

„Tačiau su metais pamatėme, kad yra labai daug vaikučių, tiesiog norinčių sportuoti, todėl dabar pas mus yra grupės, kuriose ugdomas sportinis meistriškumas, ir grupės, kurias lanko vaikai, kuriems patinka meninė gimnastika, jie džiaugiasi šiomis treniruotėmis, nors didelių aukštumų galbūt nepasieks. Arba tėvai nelabai nori, kad jų vaikas užsiimtų sportu profesionaliai. Jeigu matome, kad mergaitė talentinga, bandome su jais pasikalbėti, įtikinti, tačiau pirmiausiai sportuoti turi norėti vaikas. Per prievartą čia nieko nepasieksi, vaikas turi būti motyvuotas. Mat būna ir tokių variantų, kad vaikas, nenori, o tėvai verčia jį sportuoti“, – pasakojo D.Kutkaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Dalios Kutkaitės meninės gimnastikos akademija
Asmeninio albumo nuotr./Dalios Kutkaitės meninės gimnastikos akademija

Atsakymas sporto bijantiems tėvams

Pasak jos, mergaičių, norinčių pasiekti rezultato, dalyvauti varžybose, tikrai yra. Net jeigu jų tėvai nepritaria jų prasirinkimui, baiminasi neigiamo sporto poveikio jų sveikatai, neretai savo užsidegimu jos sugeba įtikinti ir savo tėvus leisti joms sportuoti.

Jei vaikas pernelyg saugomas nuo didelių krūvių ir konkurencijos, auga šiltnamio sąlygomis, vėliau jis nesusitvarko su iškylančiais gyvenimo sunkumais.

„Vėliau ir patys tėveliai nebemato gyvenimo kitaip – meninė gimnastika tampa neatsiejama šeimos gyvenimo dalimi. Atsakydama tėvams, kurie labai išgyvena dėl vaikų sveikatos, ateities, mano, kad vaikas pervargs nuo didelių krūvių, bijo nusivylimo emocijų per varžybas, konkurencijos, noriu pabrėžti, kad sportas pirmiausiai labai užgrūdina asmenybę.

Jei vaikas pernelyg saugomas nuo didelių krūvių ir konkurencijos, auga šiltnamio sąlygomis, vėliau jis nesusitvarko su iškylančiais gyvenimo sunkumais, su kuriais neišvengiamai visiems tenka susidurti. Taigi užuot anksčiau investavę pinigų į vaiko sportą ir jį užgrūdinę, vėliau tėvai investuoja tuos pačius pinigus į psichologines konsultacijas, nes vaikams būna per sunku ir gyvenime. O sportavę vaikai, kurie siekia rezultatų, paprastai ir gyvenime daug ko pasiekia. Aš tuo šimtu procentų tikiu“, – svarstė pašnekovė.

Asmeninio albumo nuotr./Dalios Kutkaitės meninės gimnastikos akademija
Asmeninio albumo nuotr./Dalios Kutkaitės meninės gimnastikos akademija

Mergaitės dirba po aštuonias valandas

Akademijos vadovės teigimu, paprastai pradedama dirbti su mergaitėmis nuo ketverių–penkerių metukų – tai amžius, kai su vaiku jau įmanoma susišnekėti ir susitarti. Tačiau kuo toliau, tuo vaikų amžius jaunėja. „Skambina ir trejų metukų mergyčių mamytės klausdamos, ar dar ne per vėlu. Tuomet juokauju – vėloka, reikėjo atvykti, kol vaikas dar buvo vežimėlyje“, – juokiasi moteris.

Meninė gimnastika – sporto šaka, pritaikyta tik mergaitėms. Tai viskas viename – sportas, menas, choreografija, muzikalumas, koordinacija. Žiūrint profesionalios sportininkės pasirodymą, atrodo, kad viskas jai gaunasi tarsi savaime, lengvai ir grakščiai, tačiau norint pasiekti tokio rezultato, reikia daug valandų dirbti salėje.

„Prieš jaunių pasaulio čempionatą 13–14 mergaitės salėje dirbdavo po aštuonias valandas per dieną. Kai po varžybų jų paklausiau, ar nesigaili, kad įdėjo pasiruošimui šitiek pastangų, choru atsakė, kad nesigailėjo nė akimirkos. Atvirkščiai, tai buvo laimingiausias jų gyvenimo metas“, – tikino D.Kutkaitė, akademijoje dirbanti ir su Lietuvos rinktinės narėmis.

Rezultatai iš dangaus nenukrenta

Pati akademija gyvuoja iš surinktų lėšų, turi teisę gauti 2 proc. paramą, tačiau siekiant aukštesnių rezultatų, šių pinigų, pašnekovės teigimu, neužtenka.

„Mums niekas neduoda nei salės nemokamai, nei inventoriaus, nei kilimų, kurie kainuoja milžiniškus pinigus. Kuo mergaitė nori daugiau pasiekti, kuo labiau auga jos meistriškumas, tuo daugiau valandų jai reikia praleisti sporto salėje. Kainos už visa tai gaunasi kosminės. Tokiais atvejais ieškome rėmėjų, tačiau tai sunki tema. Nepaisant to, kad tu pasieki rezultatų, garsini Lietuvą, kai pradedama kalbėti apie pinigus, visa tai tampa nebeįdomu. Todėl esu be galo dėkinga visiems, kurie atsiliepė į mūsų pagalbos šauksmą, kurie suprato, kokį sunkų darbą darome, ir jį įvertino“, – pasakojo D.Kutkaitė.

Surasti rėmėjų nėra paprasta

Kelis kartus varžyboms besiruošiančias mergaites parėmė parduotuvių tinklas „Norfa“. Pašnekovė už šią ir visas kitų rėmėjų paramas pasiruošusi dėkoti nesustodama.

„Buvo ir taip, kad su komanda, kuri Europoje buvo atsidūrusi stipriausiųjų aštuntuke, patekusi į abu finalus, nežinojome, ar galėsime išvykti į pasaulio čempionatą, nes neturėjome kur jam ruoštis, mums trūko finansų. Tik rėmėjų, kurie paskutinę minutę ištiesė pagalbos ranką, dėka mes pasiruošėme pasaulio čempionatui ir garbingai sudalyvavome. Mano didžiulė pagarba už šį žmogišką supratimą!“ – sakė akademijos vadovė.

Paklausta, ką iš šios veiklos gaunanti pati, D.Kutkaitė pabrėžė, kad ši veikla jokiu būdu nėra verslas ar komercija: „Jeigu žiūrėtume į šią veiklą kaip į verslą, tokių rezultatų, kokius turime dabar, nebūtų. O man pačiai be galo įdomu dirbti su vaikais. Manau, kad vaikai yra geriausia, kas yra šioje planetoje. Jie patys tikriausi, patys nuostabiausi. Kai augini ir auklėji vaikus, tuo pačiu augi ir mokaisi pats. Tai labai įdomus darbas. Be abejo, jį dirbti galima tik iš tiesų mylint vaikus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius