Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 11 26

Lietuvė pasidalijo gimdymo patirtimi Pietų Korėjoje: draudžiama priaugti svorio, o sprendimą dėl vaistų priima vyras

Irma Balbieriūtė-Safina kartu su savo vyru Maratu turėjo galimybę pamatyti, kaip iš tiesų, nuėmus turistams skirtą fasadą, atrodo gyvenimas Pietų Korėjoje. Dvejus metus Seule praleidusi pora ten susilaukė kūdikio, o tai buvo viena įdomiausių šeimos patirčių. Pradedant Seulo institucijų paskelbtomis gairėmis, sukėlusiomis pasipiktinimą pasaulyje, baigiant pogimdyminiais namais, skirtais mamoms atgauti jėgas. „Trečią nėštumo mėnesį nuėjusi pas dulą išgirdau, kad daugiau nė kilogramo negaliu priaugti“, – prisimena Irma.
Irma Balbieriūtė-Safina kūdikio susilaukė Pietų Korėjoje
Irma Balbieriūtė-Safina kūdikio susilaukė Pietų Korėjoje / Įstaigos, asmeninio albumo nuotr.

Pietų Korėjos realybė nustebino

Irma ir Maratas į Pietų Korėją persikėlė gyventi prieš pat prasidedant koronaviruso pandemijai. Irmos vyrui sulaukus pasiūlymo ten dirbti, pora šalyje praleido porą metų.

„Kai atvažiavome, Korėją pamatėme visai kitokią, nei tikėjomės“, – patirtą nuostabą prisimena I.Balbieriūtė-Safina.

Asmeninio albumo nuotr./Irma Balbieriūtė-Safina
Asmeninio albumo nuotr./Irma Balbieriūtė-Safina

Kaip pora pasakoja, vos atvykus, iš karto pastebi turistams patrauklią pusę: didelius prekybos centrus, kavines. Vis dėlto praleidus ten daugiau laiko, pasimato kitokia realybė.

„Iš pradžių Korėja atrodo labai pūkuota, graži ir instagraminė. Bet vėliau susiduri su tuo, kokia ji iš tiesų yra, – dalinasi Irma. – Pavyzdžiui, aš buvau užsienietė ir man atsisakė daryti manikiūrą. Mūsų draugui neleido sportuoti sporto klube. Kai aš 8 mėnesį buvau nėščia ir stovėjau prie ligoninės, taksi vairuotojas nenorėjo manęs vežti.

Žinoma, tuo metu buvo pandemija, o korėjiečiai, būdami pakankamai uždara kultūra, manė, kad užsieniečiai kalti, jog atsirado COVID-19, kuris sparčiai plito.“

„Žmonės romantizuoja Pietų Korėją ir nemato ksenofobijos. Pas mus rasizmas yra labai paprastas – jei turi neteisingą odos spalvą, tave sumuša ir iš karto aišku, kas yra agresorius, o kas – auka. O ten tavęs nepriima gydytojas, atsisako vežti taksi. Tai yra labai subtilu“, – priduria Maratas.

Kai aš 8 mėnesį buvau nėščia ir stovėjau prie ligoninės, taksi vairuotojas nenorėjo manęs vežti.

Maratas kaip pavyzdį išskiria ir situaciją, kai, pradėjus plisti koronavirusui, jo įmonėje buvo norima testuoti visus užsieniečius, bet ne korėjiečius.

„Kai atvažiuoji kaip turistas, šalis tikrai verta dėmesio, bet ten gyventi, būnant užsieniečiu, tikrai yra iššūkių. Ypač, kai abu poroje nekalba korėjietiškai“, – mano Irma.

Dula per nėštumą neleido priaugti svorio

Gyvendama Pietų Korėjoje, Irma pastojo ir dėl pandemijos nusprendė ne grįžti gimdyti į Lietuvą, o likti ten. Šis sprendimas porai atnešė naujos patirties, nes kai kurios šalies taisyklės ir patarimai, jų teigimu, buvo keistoki.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius