-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje šeimą sukūręs fotografas iš Rumunijos apie didžiausius siurprizus, darbą ir lietuvių meilę bulvėms

Kai Bogdan Carmaciu prieš daugiau kaip devynerius metus pirmą kartą atsikėlė gyventi į Lietuvą, čia jį pasitiko iš pažiūros uždari ir santūrūs gyventojai, keistų panašumų su gimtąja turinti kalba ir visiškas bulvių dominavimas virtuvėje. Rumunijoje gimęs ir augęs Bogdan šiandien jau gerai pažįsta ir draugišką lietuvių pusę, nebesistebi rumuniškus keiksmažodžius primenančiais lietuviškais žodžiais ir pasistengia šeimos bei draugų lietuviškos virtuvės rutiną paįvairinti rumunišku bei itališku kulinariniu paveldu. Maisto gaminimas yra vienas iš daugelio Kaune gyvenančio 31-erių vyro hobių, kuriems laiko Bogdan stengiasi atrasti tarp laisvai samdomo fotografo veiklos ir internetinių žaidimų vedėjo darbo bendrovėje „Evolution“.
Bogdan Carmaciu
Bogdan Carmaciu / Asmeninio archyvo nuotr.

Pamatė kitą lietuvių pusę

Visgi Lietuvoje Bogdan atsidūrė ne dėl darbo ar pomėgių. Prieš beveik dešimtmetį į šalį B.Carmaciu atvedė širdies reikalai. Studijuodamas menus ir tarptautinę ekonomiką Jungtinėje Karalystėje Bogdan susipažino su savo būsima žmona Indre. Po studijų Bogdan ir Indrė turėjo tris pasirinkimus – likti Didžiojoje Britanijoje, grįžti į Rumuniją arba keliauti į Lietuvą.

„Didžioje Britanijoje tuo metu buvo vis garsiau kalbama apie „Brexit“, o požiūris į užsieniečius – ypač atvykusius iš Rytų Europos – šalyje buvo vis nepalankesnis. Teko girdėti ne vieną istoriją, apie išpuolius prieš tautiečius, jų įžeidinėjimus. Į Rumuniją grįžti man taip pat nesinorėjo, todėl pasirinkome Lietuvą“, – pasakoja B.Carmaciu.

Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu
Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu

Taip Bogdan gyvenime prasidėjo naujas etapas ir nuotykis, kurį lydėjo ne vienas atradimas ir siurprizas: pavyzdžiui, kad kai kurių lietuviškų žodžių Rumunijoje geriau nevartoti ar kad Lietuvoje švenčiamos net dvi nepriklausomybės – paskelbimo ir atkūrimo – dienos. Vos po kelių mėnesių Lietuvoje Bogdan taip pat nebegalėjo žiūrėti į bulves, kurios rumunui pasirodė mūsų šalies virtuvėje užimančios pernelyg svarbią vietą.

„Naujų dalykų, be abejo, buvo daug ir neslėpsiu – iš pradžių atrodė, kad lietuviai yra gana šalti ir uždari žmonės. Visgi vėliau supratau, kad labiau apsipratus ir pralaužus ledus išryškėja kita jų pusė. Pamačiau, kad lietuviai gali būti tikrai pozityvūs ir šilti – ypač, kai užsitarnauji jų pasitikėjimą, tampi savas. Galbūt tas pirminis atsargumas, savotiška gynybinė reakcija užsieniečių atžvilgiu yra nulemta istorinių patirčių? Bet kuriuo atveju pirmasis įspūdis netruko pasikeisti ir šiandien manau, kad lietuviai yra išties draugiška tauta“, – sako B.Carmaciu.

Lietuvoje atrado tikrąjį savo pašaukimą

Bogdan taip pat labai nustebino, kokie žali yra Lietuvos miestai. Anot pašnekovo, retas Rumunijos miestas gali pasigirti turintis tiek daug žaliųjų erdvių kaip Kaunas. Tačiau vien mėgautis jomis ir pažindintis su nauja kultūra Bogdan neketino. Jaunas vyras ieškojo veiklos ir save išbandė ne vienoje srityje – nuo pardavimų iki analitikos ir projektų valdymo. Teko pasidarbuoti elektronikos prekių gamykloje, logistikos ir transporto įmonėse. Visgi tam, kad grįžtų prie savo tikrosios aistros ir pašaukimo, Bogdan prireikė laiko.

Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu
Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu

„Gyvename pasaulyje, kuriame pasirinkimus daugeliu atvejų nulemia ekonominiai faktoriai. Visgi paprastai geriausiai sekasi tai, ką iš tiesų mėgsti ir nori daryti. Mano atveju tai yra fotografija, kuri kaip hobis mane lydėjo nuo jaunų dienų, tačiau tik ganėtinai neseniai tapo mano pagrindine profesija ir pajamų šaltiniu. Didžiąją dalį laiko skiriu būtent laisvai samdomo fotografo darbui ir tuo išties labai džiaugiuosi“, – sako B.Carmaciu.

Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu
Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu

Bogdan daugiausiai dirba mados ir portretinės fotografijos srityse. Jo darbus yra publikavę tarptautiniai fotografijos žurnalai. Šiai veiklai Bogdan negaili jėgų ir laiko, o redaguodamas fotografijas prie kompiuterio neretai praleidžia visą naktį ar net kelias iš eilės.

Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu
Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu

„Rimtai imtis mėgstamos veiklos ir pamėginti iš jos užsidirbti pragyvenimui įkvėpė ne pati geriausia patirtis vienoje transporto kompanijų, kurioje dirbau. Su ja teko atsisveikinti per savo gimtadienį ir tai tapo impulsu imti į rankas fotoaparatą ir pradėti dirbti sau. Tiesa, taip jau sutapo, kad kaip tik tuo metu pasaulį užklupo pandemija, prasidėjo karantinas, tad dar tik įsibėgėjančiai mano kaip fotografo karjerai iškilo nemenkas iššūkis“, – pasakoja B.Carmaciu.

Fotografiją derina su internetinių žaidimų vedėjo darbu

Tačiau iššūkių Bogdan niekada nebijojo. Naujų galimybių jis pradėjo ieškoti internetinių žaidimų srityje, su kuria jį supažindino draugė, dirbanti vienoje iš pirmaujančių šios industrijos bendrovių, Kaune 2020 biurą atidariusioje „Evolution“. Sparčiai besiplečianti bendrovė nuolat ieško papildomą ar pagrindinį darbą susirasti norinčių darbuotojų – daugiausiai internetinių žaidimų vedėjų ir kortų maišytojų.

„Toks darbas pasirodė gera galimybe gauti pajamų ir užsitikrinti finansinį stabilumą, kol savarankišką fotografijos veiklą pristabdžiusi pandemija. Pirmiausiai išmėginau žaidimų vedėjo poziciją, o tuomet tapau šou tipo žaidimų vedėju. Pamačiau, kad man tai visai limpa – darbas dinamiškas, suteikiantis galimybę pabendrauti su žmonėmis iš skirtingų šalių, tikrai derantis prie mano asmenybės. Labiausiai patinka tai, kad šiame darbe esu apsuptas jaunų žmonių, iš kurių ir pats galiu pasisemti jaunatviškos energijos“, – sako B.Carmaciu.

Trumpalaike patirtimi turėjęs būti darbas galiausiai tapo fotografiją papildančia veikla. Bogdan sako, kad ji suteikia tam tikrą balansą ir neleidžia pernelyg atitrūkti nuo žemės užsiimant kūrybine veikla bei dirbant savarankiškai. Be to, Bogdan teigimu, darbas „Evolution“ puikiai tinka norintiems suderinti kelias veiklas, nes įmonė suteikia galimybę kiekvienam pagal poreikius rinktis sau tinkamiausią darbo grafiką, o prireikus darbo laiką apsikeisti su kolegomis.

Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu
Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu

„Taigi, nors fotografija išlieka mano pagrindiniu ir daugiausiai pasitenkinimo teikiančiu užsiėmimu, jaučiu, kad darbas „Evolution“ man taip pat naudingas – tiek kaip asmenybei, tiek kaip profesionalui. Dėl to žingsnio išbandyti šią sritį nė kiek nesigailiu. Be to, darbe galiu nemokamai gerti kiek tik noriu kavos, o kaip žmogui, kuriam šis gėrimas yra tarsi kuras, tai tikrai nemenkas privalumas“, – juokiasi B.Carmaciu.

Pritapti Lietuvoje padėjo atvirumas

Nepaisant to, kad dirba fotografu ir internetinių žaidimų bendrovėje, Bogdan dar spėja atrasti laiko ir savo pomėgiams, kurių turi ne vieną. Stalo ir kompiuteriniai žaidimai, kūrybinis rašymas, desertų pagal močiutės perduotus receptus ir itališkos virtuvės patiekalų gaminimas yra vieni iš jų. Be to, vieną ar dvi dienas per mėnesį Bogdan stengiasi skirti savotiškam persikrovimui. Tai laikas pabūti su savo mintimis, kuomet darbai ir kiti reikalai atidedami į šalį.

Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu
Asmeninio archyvo nuotr./Bogdan Carmaciu

„Tai man padeda neperdegti, nes veiklų tikrai netrūksta, o paroje – tik 24 valandos. Domiuosi daugeliu dalykų ir nuolat stengiuosi plėsti savo akiratį, visuomet būti atviras, draugiškas, priimti ir suprasti kitus žmones. Manau, kad tai viena priežasčių, dėl kurios Lietuvoje jaučiuosi gerai ir galiu šią šalį vadinti savo namais. Tad, turbūt, būtent atvirumo ir įsiklausymo į save ir kitus norėčiau palinkėti kiekvienam. Ypač šiais iššūkių ir nežinomybės laikais“, – sako Bogdan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius