-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maskvoje gyvenantys lietuviai atviri: visiems šokas, Putinas užvirė pragarą

Praėjusią savaitę Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Vakarai Vladimiro Putino valdomai šaliai paskelbė griežtas ekonomines sankcijas. Kaip jos paveikė Rusiją ir kaip į tai reaguoja jos gyventojai? Maskvoje nuo 2011-ųjų gyvenanti lietuvė Sandra sako, kad juntama didelė sumaištis, o Agnė tai, kas vyksta, prilygina katastrofai.
Eilė prie banko skyriaus Rusijoje
Eilė prie banko skyriaus Rusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apgulė bankomatus, perka buitinę techniką

Daugiau kaip dešimtmetį Maskvoje gyvenanti Sandra sako, kad Vakarų įvestos sankcijos išgąsdino Rusijos piliečius, žmonės apgulė bankomatus, kad galėtų išsiimti grynųjų pinigų, masiškai ėmė pirkti elektroninę techniką.

„Sankcijos atsiliepia tiesiogiai, žmonės yra išgąsdinti. Karo iš Rusijos piliečių niekas nesirinko, manau, tai yra akivaizdu. Žmonės stengiasi masiškai pirkti elektroninę techniką, nes žino, kad toliau bus tik blogiau, viskas brangs, importo iš užsienio nebus ir daugumos prekių gali tiesiog nelikti. Prie bankomatų eilės, nes piliečiai gryninasi pinigus. Valiutos nusipirkti beveik nepavyksta, nes kursas yra tiesiog katastrofiškas.

Žinau, kad žmonės iš Europos ir visas pasaulis kviečia rusus sukilti prieš visą pragarą, kuris yra užvirtas Putino rankomis, bet žmonės yra išsigandę.

Kiek žinau, Rusijos centrinis bankas pakėlė akreditavimo procentą nuo 9,5 iki 20, o tai reiškia, kad paskolų procentai, akreditavimas ir kiti dalykai kils. Nuo 2014-ųjų Rusijoje pakankamai gerai išsivystė vidinė maisto pramonė, atsirado daug tiekėjų ir gamintojų, todėl maisto šlavimo nėra. Dabar daugelis susirūpinę paskolomis, darbu, nes, akivaizdu, kad laukia bedarbystė.

Visiems šokas, kad nebegali naudotis nei „Apple Pay“, nei „Google Pay“. Aš pati pirmadienį bandžiau Lietuvoje esantiems draugams persiųsti bent kažkokią dalį pinigų, konvertavau tikrai prastu kursu ir kol kas nėra aišku, kur pinigai užstrigo. Nesu tikra, ar jie pasieks tikslą, greičiausiai pinigai paprasčiausiai grįš atgal.

Situacija tikrai sudėtinga. Žinau, kad žmonės iš Europos ir visas pasaulis kviečia rusus sukilti prieš visą pragarą, kuris yra užvirtas Putino rankomis, bet žmonės yra išsigandę. Pasitelkiama Stalino laikų retorika – tėvynės priešas, išdavikas, tad už bet kokį savo pasisakymą yra labai lengva gauti ne baudą, o atsidurti kalėjime“, – 15min pasakoja Sandra.

Žmonės dvasiškai suniokoti

Pasaulis skatina, kad Rusijos piliečiai sukiltų, bet, Sandros teigimu, tai padaryti ne taip paprasta, nes žmonės dvasiškai suniokoti, jiems stinga vidinės jėgos priešintis.

„Reikia suprasti, kad pastaruosius dešimt metų Putino režimas labai tiesiogiai ir planuotai gesino visas opozicines jėgas. Žmonės, kurie išeina į gatves per pastarąsias dienas, yra sulaikomi – šiuo metu sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių. Dvasiškai rusai per pastarąjį dešimtmetį yra suniokoti, nėra vidinės jėgos pasipriešinti.

Aš pati Maskvoje gyvenu nuo 2011-ųjų ir mačiau visą aktyvios opozicijos veiklą, ir tai, kas yra dabar, yra tiesiog griuvėsiai. Taigi neaišku, kas turi nutikti, kad žmonės išties sukiltų.

Visi, kurie mąsto, visa inteligentija rašo Putinui atvirus laiškus, išsako savo nuomonę ir rizikuoja savo padėtimi. Akivaizdu, kad žmogus, kuris priima sprendimus, yra nestabilus, ir nėra aišku, ar jis blefuoja, ar ne.

Putinas save asocijuoja su Rusija ir tai yra būdinga absoliučiai visiems diktatoriams, kurie per ilgai užsisėdi vienoje vietoje. Man atrodo, kad kažkas turi įsipainioti iš šalies ir viską sustabdyti, tik nežinia, kokiu būdu“, – kalba Sandra.

Ar įmanoma propagandos apimtiems rusams atverti akis?

Pasak Sandros, vyresnio amžiaus žmonės yra linkę tikėti propaganda, nes jų pagrindinė informacija yra iš televizijos ar radijo, be to, mažai jų nori gauti informacijos iš kitų šaltinių – interneto, opozicijos, kuri egzistuoja.

„Vyresnė karta tiki, kad gyvena fainoje šalyje, kad prezidentas yra teisus, nes tai jų mentalitetas – jie pasirenka gyventi skurdžiai, bet su neva stipria ranka, dėl ko jausis stiprūs ir orūs.

Jaunesnės kartos nusiteikusios visai kitaip – jie mato, kas vyksta, ir stengiasi padėti ir ukrainiečiams, ir gelbėtis patys. Reikia paminėti, kad rusai ir ukrainiečiai yra labai artimos tautos, jų likimai ir gyvenimai yra stipriai susiję – labai daug giminaičių, artimųjų, tad tai, kas vyksta dabar, yra didžiulė tragedija“, – kalba pašnekovė.

Vyresnė karta tiki, kad gyvena fainoje šalyje, kad prezidentas yra teisus.

Ji priduria, kad yra Lietuvos pilietė, todėl turi planų grįžti į Lietuvą. Kaip sako, viską mestų ir grįžtų, net ir be pinigų. „Tai bus ėjimas va bank, nors turime Lietuvoje giminių ir draugų, bet gyvenimą reikės pradėti kurti iš naujo. Situaciją stebime 24 valandas per parą ir esame „ant žemo starto“, – pasakoja Sandra.

Ukrainoje vykstantį karą prilygina katastrofai

Kiek daugiau kaip dvejus metus Maskvoje gyvenanti lietuvė Agnė (tikrasis vardas redakcijai žinomas – aut. past.) neslepia, kad, vos prasidėjus karui, apėmė stiprios neigiamos emocijos. Tiesa, šiuo metu moteris jaučiasi jau šiek tiek geriau.

„Pirmomis dienomis viskas buvo labai liūdna ir baisu. Dabar jau ramiau – pripranti, kad yra tokia situacija“, – atvirai sako lietuvė.

„Scanpix“/AP nuotr./Eilė prie banko skyriaus Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Eilė prie banko skyriaus Rusijoje

Pati Agnė atidžiai seka naujienas, kas vyksta Ukrainoje, tačiau pabrėžia, kad naudojasi tik nepriklausoma žiniasklaida, kuri skelbia tikrus faktus.

„Žinoma, matau ir propagandos. Atskiriame, kurie leidiniai yra valstybiniai. Būna, atsidarai internete naujienų portalą ir rašoma visai kita informacija nei kitur. Iš karto matyti“, – tikina lietuvė.

Prabilusi apie Rusijos Ukrainoje pradėtą karą, moteris teigia besitikinti, kad visa tai greitai baigsis, tačiau kartu priduria, jog toks scenarijus turbūt mažai tikėtinas.

„Manau, čia yra baisi katastrofa. Man labai gaila, kad tai vyksta“, – liūdnai sako Agnė.

Gyvendama Maskvoje, lietuvė nemažai bendrauja ir su rusais. Anot jos, vietos gyventojų požiūris yra įvairus.

„Dirbu įmonėje, kur žmonės išsilavinę, yra daug užsieniečių, todėl dauguma karą vertina neigiamai. Tačiau negaliu pasakyti, kokia situacija visos šalies mastu“, – pasakoja moteris.

Man labai gaila, kad tai vyksta.

Pastaruoju metu rusai vis dažniau ryžtasi drąsiai išreikšti savo nuomonę ir nepritarti Putino veiksmams. Vis dėlto, kaip sako Agnė, didesnius protestus riboja žmonių jaučiama baimė.

„Žinau žmonių, kurie ėjo į protestus prieš metus ar dvejus. Kol kas tie patys asmenys dalyvauja ir dabar. Bent jau iš savo aplinkos nematau, kad ateitų daugiau gyventojų, nors skaičius turėtų keistis“, – svarsto lietuvė.

Paklausta, ar ir pati skubėjo išsigryninti pinigų, pašnekovė sako, kad nemato tam poreikio:

„Pajutau, kad rublio vertė krito. Pati grynųjų neėmiau, nes, būnant šalies viduje, jų turėti nebūtina – kortelės veikia.“

Pastarųjų dienų įvykiai moteriai sukėlė daug nerimo, tačiau kol kas sugrįžti į Lietuvą ji neketina.

„Svarsčiau važiuoti namo, bet nesinori daryti neapgalvotų veiksmų. Turbūt palauksiu, kaip keisis situacija, – sako Agnė. – Nežinau, kas laukia. Niekas nežino, kaip bus toliau.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius