-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metus sirų pabėgėlius globojusi kretingiškė namus atveria ir ukrainiečiams

2014-aisiais į savo namus drąsiai įsileidusi nepažįstamą pabėgėlių šeimą iš karo niokotos Sirijos kretingiškė Rūta Šulskienė vėl pasiryžusi praverti savo namų duris. Moteris teigė nė akimirkai nesudvejojusi, o su sirais iki šiolei palaiko ryšius.
Kretingiškė Rūta Šulskienė
Kretingiškė Rūta Šulskienė, 2014-aisiais priėmusi šeimą iš Sirijos, ir dabar nedvejodama priimtų pabėgėlius iš Ukrainos. / Aurelijos Kripaitės/15min.lt

Vis pasirodo skeptiškų nuomonių, kad lietuviai drąsiai priima karo pabėgėlius iš Ukrainos, nors karas vyksta ir Afganistane, Sirijoje. Tačiau tai netiesa – lietuviai pagal išgales priėmė pabėgėlius ir iš šių šalių. Klaipėdoje iki šiolei gyvena keli afganai, buvo apsistoję ir nuo karo bėgę sirai.

2014-aisiais kretingiškė R.Šulskienė pravėrė savo namų duris pabėgėliams: čia įsikūrė trys kartos sirų – seneliai, sūnus su žmona ir anūkės.

Draugystė išliko

Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčia, kuriai ir priklauso R.Šulskienė, tais metais priėmė 39 karo pabėgėlius iš Sirijos.

 Ukrainos valstybinės ypatingų situacijų tarnybos nuotr./Karas Ukrainoje
Ukrainos valstybinės ypatingų situacijų tarnybos nuotr./Karas Ukrainoje

Kretingiškės namuose šešių asmenų sirų šeima gyveno beveik metus. Rūtos ir Arūno Šulskių namuose apsigyveno tik arabiškai kalbantys 80-mečiai seneliai, jų sūnus su žmona ir paauglės dukros. Mergaitės puikiai kalbėjo angliškai, mokėsi.

Šulskiai pabėgėlių šeimai buvo užleidę pirmąjį namo aukštą, kuris atsilaisvino mirus seneliams.

Kai tais 2014-aisiais Šulskius ir jų priglaustus pabėgėlius lankė žurnalistė, šie džiaugėsi ramybe, švariu vandeniu. Sirijoje buvo likęs jų gyvenimas: puoselėtas verslas, gražūs namai.

Tada juos priėmusi dailės mokytoja R.Šulskienė pabrėžė, kad sirų šeima jiems – ne pabėgėliai, ne imigrantai, o – svečiai.

Ir jos šeimos istorijoje būta skaudžių momentų: per karą tėvai spruko į Vokietiją. Grįžę savo namus rado susprogdintus. Tuomet pagalbos ranką ištiesė kaimynai.

Sirų šeima Kretingoje gyveno metus. Vėliau jie išsikraustė į Švediją. Tačiau ryšys su Šulskiais nenutrūko. „Mes bendraujame. Deja, bet jau nebėra močiutės, nebėra ir vyro, kuris mirė nuo infarkto būdamas 51-ų. Sunkus gyvenimas. Lankėme juos Švedijoje. Viena duktė jau ištekėjo. Jų gyvenimas susiklostė puikiai“, – pasakojo kretingiškė.

Į pagalbą – žodynas

Puikiai vokiškai ir rusiškai kalbanti R.Šulskienė prisiminė, kad bendraujant su sirais didžiausia problema buvo kalba. Tačiau net ir šis barjeras dabar atrodo menkas. Jei reikėdavo pagalbos – padėdavo žodynas, aplinkiniai.

Šeima dabar pasiryžusi priimti ir pabėgėlių iš Ukrainos. „Aš nežinau, kokios gali būti baimės. Neturi jos būti. Tai yra krikščioniška misija“, – kalbėjo pašnekovė.

Šulskiai ir vėl pasiryžę leisti įsikurti tuščiuose savo namo kambariuose.
„Nesuvokiama, kaip XXI a. dar gali būti karas. Tokie žiaurumai nesuvokiami. Nesuvokiama ir tai, kad karas nesustabdomas“, – stebėjosi R.Šulskienė.

Ji jaučia dėmesį dėl karo ir iš evangelikų liuteronų bendruomenės Vokietijoje.

Rūpinosi ir migrantais Kybartuose

Jurbarko evangelikų liuteronų parapijos kunigas, vadovaujantis ir viešajai įstaigai „Liuteronų diakonija“, Mindaugas Kairys teigė, kad bendruomenės nariai noriai ryžtasi atverti savo namų duris ukrainiečiams. Jau yra tokių šeimų Šakiuose, Pagėgiuose, Kretingoje.

Jurbarko evangelikų liuteronų bažnyčios archyvo nuotr./(Penktas iš kairės) vyskupas Mindaugas Sabutis, kunigas Mindaugas Kairys (septintas) ir sirai
Jurbarko evangelikų liuteronų bažnyčios archyvo nuotr./(Penktas iš kairės) vyskupas Mindaugas Sabutis, kunigas Mindaugas Kairys (septintas) ir sirai

„Karas – žmonijos tragedija. Ir mes nežinome, ar nenutiks taip, kad mums patiems tos pagalbos reikės. Į pagalbą įsilieja didelė bendruomenės dalis – tai sveikintina ir reikalinga. Palaikymą Ukrainai jie išreiškia ne tik dūsavimu, bet ir konkrečiais darbais“, – kalbėjo kunigas M.Kairys.

Jis pabrėžė, kad evangelikai liuteronai tiesė ranką ne tik sirams, bet ir praėjusiais metais Baltarusijos sieną masiškai kirsti ėmusiems migrantams. Savo paramą tikintieji vežė į Kybartų punktą.
Dėl pagalbos ukrainiečiams, anot M.Kairio, dar vyksta derinimas, sudaromi sąrašai. Tačiau liuteronai jau spėjo aplankyti kelias Jurbarko krašte apsistojusias šeimas. Vienai, kur auga mažamečių vaikų, vežė dviratį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius