Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mildos mėnuo be socialinių tinklų: pasidarė baisu supratus, kad einu miegoti ir atsikeliu žiūrėdama kitų gyvenimus

„Visą mėnesį nenaudoju socialinių tinklų, nežiūriu „Youtube“, „Netflix“, – sako žurnalistė Milda Noreikaitė, Žinių radijo laidos apie ekologiją „Mažiau yra daugiau“ vedėja. Ji įsitikinusi, kad populiariu anglišku terminu vadinamas „social detox“ yra glaudžiai susijęs su rūpinimusi aplinka.
Milda Noreikaitė
Milda Noreikaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Žmogus negali rūpintis žemės švara, kai jo viduje nėra harmonijos – kai savęs negirdi ir nesupranti, kaip jautiesi. Eidamas savęs pažinimo keliu tampi vis laimingesnis, o kuo laimingesni esame, tuo mažiau vartojame, mums reikia mažiau daiktų. Apie tai kalba ir mokslininkai bei psichologai mano laidose“, – sako tinklaraščio Euroblogas.lt pašnekovė Milda Noreikaitė.

Atsisakyti socialinių tinklų merginą paskatino sužadėtinis, kuris taip pat ryžosi šiam eksperimentui.

„Pastebėjau, kad užuot pažiūrėjusi mylimajam į akis, esu įlindusi į telefono ekraną. Pasidarė baisu supratus, kad einu miegoti ir atsikeliu žiūrėdama kitų gyvenimus. Nesu prieš socialinius tinklus ir nesiruošiu jų atsisakyti, bet noriu susikurti sveiką santykį su jais. Man norisi tikrumo savo gyvenime, tikiuosi, kad šis eksperimentas padės to pasiekti“, – paaiškina ji.

Žinių radijo nuotr./Milda Noreikaitė
Žinių radijo nuotr./Milda Noreikaitė

Planuoja tvarias vestuves

Radijo laidos vedėjai šis eksperimentas yra dar vienas iš daugelio ekologiško gyvenimo principų, kuriais ji stengiasi vadovautis gyvenime.

Pašnekovė pabrėžia, kad savo įpročius keičia pamažu ir aplinkinių nepeikia už plastikinių maišelių naudojimą. Visgi mergina pastebi, kad jos naudojamos praktikos, o ir radijo laida paskatina kitus irgi pradėti keisti įpročius. Ją gatvėje atpažinę klausytojai pradeda dalintis savo ekologijos praktikomis, o draugai dėkoja už tvarias idėjas, pavyzdžiui, vietoje folijos naudoti daugkartinį kepimo popierių.

„Stengiuosi elgtis taip, kad kuo mažiau kenkčiau aplinkai. Šiuo metu su sužadėtiniu planuodami vestuves stengiamės atsižvelgti į sezoniškumą. Nenaudosime gėlių iš tolimų kraštų, bet dekoruosime aplinką smilgomis ir kitais vietiniais augalais. Vietoje balionų ir fejerverkų mėgausimės daugkartinėmis lemputėmis, kurias bus galima panaudoti ir vėliau“, – pasakoja M.Noreikaitė.

Poreikius tenkina sąmoningai

Pašnekovė neslepia, kad siekdama kuo mažiau kenkti aplinkai, galėtų šventės iš viso atsisakyti, bet visur stengiasi ieškoti sveiko santykio. Tai reiškia – neatsisako savo poreikių, bet juos tenkina sąmoningai.

„Nors kavos negeriu, bet turiu daugkartinį puodelį kavai, kuriuo visada pasinaudoju pirkdama gėrimą išsinešti. Su savo antrąja puse dalijamės vienu automobiliu. Nors tai nėra lengva, bet nemanau, kad mums kada nors reikės antro automobilio. Mieste stengiuosi kuo dažniau naudotis viešuoju transportu“, – sako tinklaraščio Euroblogas.lt pašnekovė M.Noreikaitė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Milda Noreikaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Milda Noreikaitė

Kalbėdama apie keliones pašnekovė paaiškina, kad vengia trumpų savaitgalio kelionių lėktuvu: „Be galo romantiškai skamba idėja savaitgalį nulėkti į Romą išgerti kavos, bet manau, kad laisvadieniams galima pasirinkti ir artimesnę vietą, į kurią skristi nereikėtų. Manau, kad skraidyti geriau rečiau, bet susiplanuoti rimtą, lauktą kelionę ilgesniam laikotarpiui.“

Radijo laida kuria bendruomenę

M.Noreikaitė pasakoja, kad ekologiško gyvenimo idėjų pasisemia ir iš savo radijo laidos pašnekovų. Ji paaiškina, kad „Mažiau yra daugiau“ sugalvojo pati ir ją pasisiūlė vesti Žinių radijuje. Tai žurnalistė sėkmingai daro jau pusantrų metų.

„Po savo laidų grįžtu laiminga, nes kalbu su žmonėmis, kuriems rūpi tie patys klausimai, kaip ir man. Juk mums visiems svarbu priklausyti bendruomenei, turėti su kuo pasidalyti rūpimais klausimais, tad ši laida man teikia bendruomeniškumo jausmą“, – sako žurnalistė.

Ji paaiškina, kad daugeliui pradėti rūšiuoti atliekas trukdo jausmas, kad vienas nieko nepakeisiu. Visgi išgirdęs, kad kiti žmonės taip pat kažką daro gamtos labui, supranti, kad esi ne vienas. M.Noreikaitė tiki, kad jos radijo laidos pašnekovai įkvepia klausytojus imtis pokyčių.

Organizatorių nuotr./Marius Čepulis
Organizatorių nuotr./Marius Čepulis

Vieni įdomiausių pašnekovų žurnalistei iki šiol yra gamtos fotografas Marijus Čepulis ir socialinių tinklų tinklaraštininkė Amelija Jakučionė-Žliobė.

„Su gamtos fotografu kalbėjomės apie meilę gamtai ir kaip žmonės nori patogiai mėgautis gamta. M.Čepulis gerai išmano visos ekosistemos veikimą, todėl gali papasakoti be galo įdomių dalykų. Žavingiausia tai, kad net ir sudėtingus dalykus jis moka paaiškinti taip, kad jį suprastų net pradinukai. Tokius pašnekovus be galo vertinu, nes jų klausytis lengva ir įdomu“, – sako mergina.

„Instagram“ nuotr./Amelija Jakučionė-Žliobė
„Instagram“ nuotr./Amelija Jakučionė-Žliobė

Kita pašnekovė Amelija žurnalistę sužavėjo nuoširdumu: „Amelija yra trijų vaikų mama ir ji stengiasi gyventi ekologiškai. Įdomu tai, kad ji ne tik papasakojo, kaip pati gyvena, bet ir apžvelgė psichologinius aspektus, su kuo susiduria žmogus, norintis gyventi ekologiškai.“

M.Noreikaitė savo laidoje apie ekologiją stengiasi šnekėti šiuolaikiškai ir paskatinti diskusiją, įtraukdama tiek politikus, tiek nuomonės formuotojus: „Apie žemės saugojimą kalbu nuo buitinių dalykų iki tarptautinių reglamentų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius