Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

N.Šalugienė apie socialinę akciją: kodėl garsūs žmonės kovo 21-ąją kviečia mūvėti skirtingas kojines?

Kovo 21-ąją pasaulyje švenčiama Pasaulinė Dauno sindromo diena, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį ir formuoti teigiamą požiūrį į žmones su šia negalia bei jų artimuosius. Šventė neaplenkia ir Lietuvos: Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacija šįmet jau trečią kartą kviečia gyventojus kovo 21-ąją pasipuošti skirtingomis kojinėmis ir taip išreikšti palaikymą jautriai visuomenės grupei.
Neringa Šalugienė
Neringa Šalugienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Proga parodyti toleranciją ir palaikymą

Jei socialiniuose tinkluose į paieškos lauką įvestumėte frazę #NenurašykOPalaikyk – išvystumėte prie šios socialinės akcijos prisijungiančius piliečius, ugdymo bei verslo įstaigas.

Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacijos vadovė Neringa Šalugienė pasakoja, jog sumanymas paminėti Pasaulinę Dauno sindromo dieną Lietuvoje kilo prieš penkerius metus.

„Dabar jau trečius metus žingsnis po žingsnio bandome Lietuvoje įvesti tradiciją, kad kovo 21-ąją kuo daugiau žmonių mūvėtų skirtingas kojines. Šiųmetis mūsų šūkis „nenurašyk, o palaikyk“ atspindi, jog šia socialine akcija skatiname visuomenę išreikšti toleranciją ir palaikymą žmonėms, turintiems Dauno sindromą ir jų artimiesiems“, – sako N.Šalugienė.

„Neptūno“ krepšinio komanda
„Neptūno“ krepšinio komanda

Simboliu tapo skirtingos kojinės

Kodėl pasirinktas toks simbolis – skirtingos kojinės?

Pasak N.Šalugienės, ši idėja jau ne vienerius metus yra paplitusi pasauliniu mastu, todėl pradėta įgyvendinti ir Lietuvoje. Kaip žinia, žmonės su Dauno sindromu turi skirtingą chromosomų rinkinį, o chromosoma savo forma šiek tiek primena kojines – dėl to ir pasirinktas šis simbolis.

„Tad minimą dieną mūvėdami skirtingas kojines parodome, kad mes, visuomenės nariai, nesijuokiame ir nesmerkiame, o palaikome“, – pabrėžė moteris.

Pastebimi teigiami pokyčiai

Pasiteiravus, kaip kinta mūsų visuomenės požiūris į žmones, turinčius Dauno sindromą, N.Šalugienė patikino, jog pastebimi teigiami pokyčiai.

Jei gyvenimas suveda su žmogumi, turinčiu Dauno sindromą, ar jo šeima – nenuvertinkite jų, o tiesiog palaikykite.

„Kalbant apie visuomenės požiūrį, galioja taisyklė – bijai ir šaliniesi to, ko nežinai, nepažįsti. Tačiau kadangi vis daugiau diskutuojama šia tema, tikrai jaučiasi, kad žmonių požiūris kinta – mažėja atskirtis.

Pavyzdžiui, prieš penkerius metus paprašius žymaus žmogaus prisidėti prie šventės minėjimo sulaukdavai atstūmimo, tarsi gėdijimosi išreikšti palaikymą – šiandien daugelis mus sutinka su džiaugsmu“, – kalbėjo pašnekovė.

Beata Nicholson irgi prisideda prie akcijos
Beata Nicholson irgi prisideda prie akcijos

Svarbus visuomenės įsitraukimas

Kita vertus, anot N.Šalugienės, žmonių, turinčių Dauno sindromą, integracija į visuomenę ir teigiamo visuomenės požiūrio formavimas aktualus ne tik minimą dieną. Jos teigimu, tai yra nuolatinis procesas, reikalaujantis tėvų, pedagogų ir apskritai socialinės aplinkos įsitraukimo – juk natūralu, kad žmonėms, turintiems Dauno sindromą, reikia daugiau empatijos ir laiko skyrimo.

„Visgi pastebime, kad turint tinkamą požiūrį, yra išsprendžiamos visos problemos: tiek finansinės, tiek socialinės. Tinkamas požiūris yra apie tai, jog renkuosi ne atstūmimo reakciją, o pagalvoju, kaip galiu padėti, kuo galiu prisidėti – pradedant nuo darželių auklėtojų, mokytojų, darbdavių, baigiant eiliniais visuomenės nariais. Tokiu atveju tie žmonės gali sėkmingai eiti per gyvenimą“, – aiškino N.Šalugienė.

Leisti sau įsigilinti, suprasti

Ji taip pat pridūrė, jog šiandieninė karta gauna daug daugiau nei ankstesnės: „Labai matosi skirtumas tarp žmonių, turinčių Dauno sindromą, kurie auga nenurašyti, palyginti su tais, kurie gyveno atskirti, izoliuoti, nebendravo su visuomene. Juk net jei įprastinės raidos žmonės augtų atskirty, nematytų normalaus socialinio elgesio modelio – tikriausiai suaugę būtų šiek tiek kitokie. Lygiai tas pats būdinga ir žmonėms su Dauno sindromu, tik jiems dar svarbiau būti tinkamoje socialinėje aplinkoje.“

Anot N.Šalugienės, būtent dėl to Pasaulinę Dauno sindromo dieną reikėtų švęsti ir kviesti tai daryti kitus.

„O jei gyvenimas suveda su žmogumi, turinčiu Dauno sindromą, ar jo šeima – nenuvertinkite jų, o tiesiog palaikykite. Kai neskubame atstumti pirmą akimirką ir leidžiame sau įsigilinti, suprasti – viskas nušvinta visai kitomis spalvomis“, – papildė moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius