Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NASA astronautų trenerė ragina atsikratyti tobulybės: „Ją pakeiskite kompetencija“

Įgijusi fizikos išsilavinimą, Laura Winterling jau daugiau kaip 10 metų treniruoja būsimus NASA ir ESA astronautus. Dirbdama srityje, kur, rodos, egzistuoja tobulybė ir kiekviena klaida kainuoja brangiai, Laura praėjusią savaitę vykusioje konferencijoje „Moters vizija“ atskleidė, kad tiesa yra visai kita. „Jūs daug metų buvote klaidinami – mes nesiekiame tobulumo“, – sako ji.
Astronautas
Astronautas / 123RF.com nuotr.

Darbe neieško tobulų astronautų

Treniruodama astronautus, Laura dažnai sulaukia klausimų, koks jausmas turėti tokį darbą. Neretai ji girdi ir nuomones, kad turbūt žmonės, kuriuos ji ruošia, yra tarsi superherojai, kurie niekada nedaro klaidų.

„Tiesą sakant, astronautai yra fantastiški, o mes visi kartu dirbame tam, kad jie galėtų skristi orbitoje, – sako L.Winterling. – Daugybė žmonių mano, jog norint nuvykti į kosmosą, reikia būti tobulam ir labai disciplinuotam. Aš sakau, kad tai netiesa. Jūs daug metų buvote klaidinami – mes nesiekiame tobulumo.“

Asmeninio albumo nuotr./Laura Winterling
Asmeninio albumo nuotr./Laura Winterling

Lauros įsitikinimu, jeigu jie ieškotų tobulybės, tektų rasti žmones, kurie jaučia nerimą, yra nervingi, nes nori viską kontroliuoti. Tokie asmenys negali pakęsti minties, kai kas nors nutinka netikėtai. Anot trenerės, būtent to dauguma mūsų bijo.

„Žinau, ką reiškia siekti tobulybės – noriu, kad mano diena būtų aiški ir pagal planą, tad susirašau viską, ką reikia padaryti, iš anksto apgalvoju. Kai astronautai skrenda į kosmosą, būtent taip jie susiplanuoja savo dienas.

Suprantu, jei norite siekti tobulumo. Jums tenka kautis, o per didelę kovą kartais pralaimite. Jeigu turite lūkesčių, kurie neatitinka realybės, patiriate nusivylimą“, – aiškina L.Winterling.

Per didelius lūkesčius turinčių astronautų Laura su komanda net nesirenka, nes atsitikus nesėkmei ar netikėtumui, jie nežinotų, kaip elgtis.

„Tobula diena, kuri būna iš anksto sudėliota, nepavyksta – dar ryte, einant į vonią, gali kas nors atsitikti ir viskas klostysis ne pagal planą. Tuomet kliūvate iki pat vakaro, o galiausiai atsiduriate baimės zonoje. Norite viską kontroliuoti, tačiau kasdien kas nors vis nepasiseka.

Jei žmonės būtų tobuli ir kosminiame erdvėlaivyje viskas eitųsi tobulai, kaipgi mes kartu dirbtume? Negalėtume. Jūs norite būti tobuli, o aš sakau – baikite. Atsikratykite tobulybės ir pakeiskite ją kompetencija“, – ragina L.Winterling.

Jūs norite būti tobuli, o aš sakau – baikite.

Daryti klaidas yra normalu

Kaip teigia Laura, kompetencija yra visiška tobulybės priešingybė. Tokiu atveju žmogus net neleidžia sau suabejoti, kad kažkas gali išmušti iš vėžių, o net jei kas nors atsitiks, viskas bus gerai ir jis susitvarkys.

„Tamsų abejonės jausmą pakeiskite kitu. Jums reikia visiškai kitokios mąstysenos. Turite gebėti kiekvieną minutę lanksčiai galvoti, – tikina L.Winterling. – Gali įvykti kažkas, kas neatitiks jūsų išankstinio plano, ir tuomet teks suprasti, kad tobulybės nepasieksite. Iš pradžių bus sunku, tačiau pamažu išmoksite.“

SpaceX/„Inspiration4“ įgula
SpaceX/„Inspiration4“ įgula

Lauros manymu, klaidas daryti galima ir jų tikrai kiekvieno kelyje pasitaikys. Vis dėlto reikia mokėti toliau eiti į priekį.

„Patariu surasti saugią aplinką, kurioje galėtumėte daryti klaidas. Mes tai vadiname treniravimu – prieš skrisdami į kosmosą, astronautai trejus metus mokosi. Mes nesišaipome iš klaidų, nelaikome jų klausimų kvailais, nedarome išankstinių sprendimų. Tuomet jiems tampa lengviau.

Turite ieškoti galimybių, kaip peršokti kliūtį. Reikia gyventi, o gyvenimas yra klaidos“, – aiškina L.Winterling.

Kreipdamasi į visas moteris, Laura jas skatina nesislėpti nuo klaidų, žiūrėti į jas atvirai ir leisti sau būti tuo, kuo yra iš tiesų.

„Atsirinkdami astronautus, mes nusprendžiame jų ateitį daugeliui metų, tad nesitikėkite, kad viskas susitvarkys per vieną dieną, – sako L.Winterling. – Šis procesas galiausiai suteiks labai daug džiaugsmo, jo metu sutiksite naujų žmonių, kurie supras jūsų kelionę. Mes turime nuostabią savybę – gebėjimą mokytis. Ženkite pirmyn, kad būtumėte tuo, kuo norite būti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius