Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Natalija bus teisiama už baltos ir raudonos spalvų suknelę: „Milicija į ją reagavo it bulius į raudoną skudurą“

Milicininkai Nataliją Klimovič sulaikė tiesiog darbe. Moteris mano, kad dėl Baltarusijos istorinės vėliavos spalvų suknelės, kurią ji tuo metu vilkėjo, rašo „Brestskaja gazeta“ (b-g.by).
Protestuotojai Minske
Protestuotojai Minske / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Natalija Klimovič drauge su savo vyru Vladislavu dirba Bresto juvelyrinėje dirbtuvėje „Auksinis meistras“. Rugpjūčio 11-osios vakarą į dirbtuves netikėtai įsiveržė milicijos pareigūnai ir ėmė apžiūrinėti gamybines patalpas. Vienas iš jų pastebėjo Natalijos baltą suknelę su raudona vertikalia plačia juosta ir paprašė su juo eiti. Vladislavą sulaikė po to, kai šis pasiteiravo, kokiu pagrindu yra sulaikoma jo žmona.

Natalijos suknelę galite pamatyti ČIA.

Vyrą paleido kitą dieną, be jokio teismo, o štai Vladislavo sutuoktinei ne taip pasisekė: moterį paleido tik po dviejų parų ir įteikė šaukimą į teismą. Kaltinimas – masinių renginių organizavimo arba jų vedimo pažeidimas. Moteris pasiryžusi įrodyti savo nekaltumą teisme.

Iš kur suknelė?

Kaip b-g.by žurnalistams pasakojo Natalija, baltos ir raudonos spalvų suknelę ir tokius pat marškinius vyrui pasisiuvusi pagal užsakymą. Nuo liepos 14 val. pora šiuos drabužius dėvėjo reguliariai. Sutuoktiniai taip apsirengę dalyvavo Sviatlanos Cichanouskajos palaikymo mitinguose Grodne ir Breste. Vladislavas ypatingus marškinius vilkėjo ir rugpjūčio 9 dieną, kai stebėjo rinkimų eigą, o Natalija taip apsirengusi ėjo balsuoti. Suknelę dėvėjo ir kitą dieną, o jau rugpjūčio 11 dienos vakarą vilkėti šią suknelę prilygo politiniam nusikaltimui.

„Tokiu būdu mes nusprendėme išreikšti savo pilietinę pozicija: be šokių, transparantų ir pan. Mes tuos drabužius dėvėjome, kad susivienytumėme su kitais žmonėmis ir pasitikrintume, kiek žmonių visuomenėje trokšta permainų“, – pasakojo moteris.

Sutuoktiniai su pagal užsakymą pasiūtais drabužiais – spauskite ČIA.

Kaip sulaikė Nataliją?

Rugpjūčio 11 dieną 17.20 val. į Natalijos ir Vladislavo darbovietę netikėtai įsiveržė du milicijos pareigūnai, perbėgo per patalpas ir paklausė, ar yra atsarginis išėjimas. Vladislavas atsakė, jog ne.

Kolegos Natalijai patarė užsimesti darbo chalatą ir įspėjo apie galimą sulaikymą.

„Eidami iš gamybinių patalpų, pareigūnai užsuko į buhalteriją ir pamatė mane. Vienas iš milicininkų numetė chalatą nuo manęs ir pamatė, kad mano suknelė – baltos ir raudonos spalvų. Jis paklausė: „Kas tai? Čia jūsų spec.drabužiai? Eikite su manimi.“

Kai mano vyras pasiteiravo, kokiu pagrindu esu sulaikoma, jam atsakė: „Jei toks gudrus esi, eisi su mumis.“ Žinoma, mums niekas nepaaiškino, už ką esame sulaikyti, – pasakojo Bresto gyventoja. – Jų reakcija į mano raudonos ir baltos spalvų suknelę buvo it buliaus į raudoną skudurą.“

Laikino sulaikymo izoliatoriuje moteris buvo laikoma kelias paras.

Kodėl pareigūnai užsuko į juvelyrinę?

N.Klimovič pasakojo žurnalistams, kad praėjus 15–20 minučių po to, kai ją su vyru nuvedė į sulaikytųjų kambarį, įbėgo milicininkai ir paklausė, kur sutuoktiniai pasistatė automobilius ir kur yra kažkoks balionas.

Vėliau sutuoktiniai sužinojo, kad teisėsaugos pareigūnai lakstė po pastatą, kuriame yra ir jų juvelyrikos dirbtuvės, ir šniukštinėjo po visas patalpas.

„Veikiausiai milicininkai pamatė, kad kažkas neva atvežė dujų balioną į vidaus kiemą, todėl jie visur ieškojo vairuotojo. O jeigu balionas iš tiesų buvo, tai jo greičiausiai reikėjo blyninei, kuri irgi yra tame pačiame pastate, arba renginių organizavimo firmai. Jie kaip tik turi balioną, kad helio dujomis galėtų užpildyti šventinius balionėlius“, – svarstė N.Klimovič.

Ankštoje patalpoje – 16 moterų

Sulaikymo izoliatoriuje Nataliją pribloškė faktas, kad patalpoje, skirtoje penkiems asmenims, buvo 16 moterų. Ji mano, kad išbūti tik dvi paras jai pasisekė dėl to, kad rugpjūčio 13 dieną moterys visoje Baltarusijoje su gėlėmis ir balionais išsirikiavo į solidarumo grandinę, o visuomenė pareikalavo sulaikytuosius paleisti.

Sulaikymo izoliatoriuje Natalija prisiminė įdomų pokalbį su milicijos pareigūne.

„Ji pažvelgė į mano suknelę ir pasakė: „Taigi aišku, kodėl jus sualaikė.“ Aš tada pasakiau, kad ant jos stalo stovi termopuodelis raudonos ir baltos spalvų: „Tai jūsų puodelis toks pat. Norite pasakyti, kad jus dabar už tai darbe sulaikys?“ Ji niekaip nesureagavo, bet nukreipė žvilgsnį į mano manikiūrą. Nagai buvo nulakuoti baltai, raudonai, juos puošė užrašas „Aš/Mes 97 %“ (Natalijos manikūrą žiūrėkite čia). Tada jos paklausiau: „Na, ir kas? Negalima?“ Ji atsakė, jog galima. Žodžiu, nebūtų taip juokinga, jei nebūtų graudu“, – dalijosi Natalija.

Moteris mano, kad joms pasisekė labiau nei vyrams. Patalpoje, skirtoje penkiems asmenims, vyrų buvo 35. Jokių čiužinių, gulėjo vienas ant kito, sumušti.

Laukia teismo

O dabar Natalija laukia teismo. Susipažinusi su savo byla, ji perskaitė, kad atsirado kažkoks liudininkas.

„Jis sako, kad aš dalyvavau nesankcionuotame mitinge, kurį organizavo minia žmonių rugpjūčio 11 dieną, 17 val. Neva aš kritikavau dabartinę valdžią, garsiai reiškiau savo politines pažiūras, nereagavau į daugkartinius milicininkų perspėjimus skirstytis iš mitingo, todėl ir buvau sulaikyta“, – sako Natalija.

Į teismą ji sako eisianti su būtiniausiai daiktais, nes tikrai nežino, kuo viskas baigsis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius