Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 24

Okupuotoje Rusijos teritorijoje pabudęs Michailas: brangiai mokame už nostalgiją Sovietų Sąjungai

Dveji metai karo ir kone pusantrų tremties – taip situaciją apibūna 59-erių Michailas Kravcenka. Negalią turintis vyras atsimena, kaip vieną dieną užmigo Ukrainoje, o kitą rytą pabudo jau Rusijoje – okupuotoje teritorijoje. Kilo panika, žmonės norėjo žūtbūt kirsti liniją ir grįžti į Ukrainą. To kaina augo valandomis – nuo 700 iki 3000 dolerių, Michailas nesiryžo mokėti, nes matė atvejų, kai pinigus paimdavo, o ant „sienos“ su žmogumi tiesiog susidorodavo. Vyras atvirauja, kad nors jo sveikata prasta, po pusmečio suprato, kad privalo palikti namus ir jis, mat situacija tapo nevaldoma – žmonės tiesiog dingdavo, o okupantai ėmė kratyti namus.
Ginkluoti kovotojai ir karinė technika Luhanske
Ginkluoti kovotojai ir karinė technika Luhanske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nostalgijos kaina

Nors dažnai sakome, kad karas trunka dvejus metus, Michailas tikina, kad grįžti reikėtų į 2014-uosius. Ten buvo esminiai lūžio momentai. „Ta mūsų slapta meilė Rusijai. Dauguma vyresnių žmonių nuolat jautė nostalgiją SSRS. Tada jie buvo sveiki ir jauni, stodavo į eilę ir tiesiog gaudavo butą ir pan.

Žmonės ėmė senti ir sumaišė nostalgiją jaunystei su nostalgija sovietiniams laikams. Kišome tai ir savo vaikams, o galiausiai tai atsisuko prieš mus, ypač yla iš maišo pradėjo lįsti nuo 2020 m.“, mintimis dalijosi Michailas, pripažįstantis, kad per pusantrų metų nebuvo nė vienos dienos, kad nepagalvotų – kaip norisi namo.

Michailas atvirauja, kad šiandien labai gerai prisimena „referendumą“ Donecko ir Luhansko srityse. „Buvo juk žmonių, kurie palaikė, kurie ragino ir kitus. Juk labai daug žmonių galvojo – ateis Rusija, bus didesnės algos, bus geresnis gyvenimas, turės automobilį, dirbs „Gazprom“ ar dar kur. Mąstė labai siauriai, tik apie save. Dabar pasižiūrėkime, kuo virto jų ir visų kitų žmonių gyvenimas. Nekaltinu žmonių, bet galvoju, kad dalis esmės yra tame“, svarstė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius