-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ornitologas: gamtoje prasidėjo ypatingas metas

Lietuvos ornitologų draugijos vadovas Liutauras Raudonikis kviečia ūkininkus ir miškininkus suskubti užbaigti visus pavasarinius darbus, taip išsaugant ant žemės ar medžiuose perinčius paukščius: pempės jau ruošią lizdines duobutes, tuoj perės vieversiai ir kiti laukų paukščiai, miškuose daliai paukščių jau veisimosi metas.“
Tik pievose pempės būna saugios
Tik pievose pempės būna saugios / Selemono Paltanavičiaus nuotr.

Balandžio 1-ąją, pasaulinę paukščių dieną, verta atkreipti dėmesį į skirtingas paukščių rūšis, kurios yra svarbios bioįvairovei palaikyti. Kaip teigiama Lietuvos ornitologų draugijos pranešime spaudai, būtent šią dieną, 1906 m. buvo pasirašyta Tarptautinė paukščių apsaugos konvencija.

Pavasaris paukščių veisimosi metas

Paukščiai gyvena visuose žemynuose, šiuo metu pasaulyje aptinkama 11157 paukščių rūšių.

Lietuvoje – 401 paukščių rūšis, įskaitant vienkartinius stebėjimus.

Deja, apie 1500 paukščių rūšių yra iškilęs pavojus išnykti, o 120–130 paukščių rūšių laikomos išnykusiomis. Prie paukščių nykimo didžia dalimi prisideda žalinga žmogaus veikla.

Jau dabar Lietuvoje galima masiškai sugrįžtančius sparnuočius, kurie mus jau džiugina savo giesmėmis, o dauguje akimis palydime praskrendančius sparnuočius.

Tuo pačiu paukščiai – svarbi ekosistemos dalis, todėl nykstant paukščiams, kenčia visa ekosistema. Be to, sparnuočiai yra geri ekosistemų būklės indikatoriai, nes susiję su įvairiomis jų grandimis ir yra nesunkiai stebimi.

Stebėdami paukščių gausos mažėjimą galime suprasti, jog nyksta ir visa biologinė įvairovė.

Gamtoje – ypatingas laikas

Kovo – birželio mėnesiai yra jautriausias paukščiams veisimosi metas, todėl planuojant savo veiklas ar tiesiog būnant gamtoje, būtina laikytis tam tikrų taisyklių.

„Po ramesnio žiemos laikotarpio, išsiilgę gamtos, dažnas patraukiame prie vandens telkinių, į miškus, pievas, pažintinius takus.

Pavasario laikotarpiu svarbu atidžiau stebėti gyvąją gamtą, stengtis elgtis tyliai, netrikdyti paukščių, nes tai ypač jautrus visiems gyvūnams laikotarpis.

Pamačius perinčius paukščius pasitraukti toliau nuo jų, nesilankyti tam neskirtose gamtinėse vietose.

Ūkininkai ir miškininkai turėtų suskubti užbaigti visus pavasarinius darbus, taip išsaugant and žemės ar medžiuose perinčius paukščius – juk pempės jau ruošią lizdines duobutes, tuoj perės vieversiai ir kiti laukų paukščiai, miškuose daliai paukščių jau veisimosi metas“, – pabrėžia Liutauras Raudonikis, Lietuvos ornitologų draugijos vadovas.

Tuo pačiu, tai puikus laikas, šalia savo namų pasirūpinti paukščiais: iškelti inkilus, gandralizdžius ant langų užsiklijuoti specialus lipdukus nuo paukščių atsitrenkimo į langus.

Taip pat išleidžiant naminius gyvūnus reikia stebėti, kad jie nepridarytų žalos sparnuočiams, netrikdytų jų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius