Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 10

Palanga, kurios poilsiautojai nemato: benamiai uždirba ir 1000 eurų

„Pasitraukit, damos“, – sako Juozas, sausakimša Basanavičiaus gatve vesdamas dviratį su penkiais maišais, pilnais butelių. Kristina ir Juozas – Palangos gyventojai, kurie jau treti metai kiekvieną vasaros dieną renka tarą. Taip jie uždirba po 700 eurų per mėnesį. Tokios uždarbio galimybės žavi ir benamius, kurie vasarą čia atvyksta iš visos Lietuvos. Rinkdami butelius ir prašydami išmaldos, jie džiaugiasi uždirbantys ir 80 eurų per dieną. O vietiniai piktinasi atvykėliais – čia jų tiek daug, kad kartais rinkti taros tenka važiuoti į Šventąją.
Saulius ir Almina sėdi ant suoliuko Basanavičiaus g. Palangoje,  2022 m. Rugpjūčio 05 d.
Saulius ir Almina sėdi ant suoliuko Basanavičiaus g. Palangoje, 2022 m. Rugpjūčio 05 d. / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Kresnas, tvarkingai apsirengęs pensininkas eina Basanavičiaus gatve, besidairydamas po šiukšlių dėžes. Tai – Algis, Palangos gyventojas. Pamatęs tai, ko ieško, nedvejodamas kiša ranką į šiukšliadėžę ir traukia daugelio čia geidžiamą vertybę – gėrimų tarą. Palangos šiukšliadėžėse jos apstu. Rankoje maišas, jau prikrautas butelių. Dar keli maišai, ir bus gana – Algis eis į taromatą priduoti surinktų gėrybių.

Maišą Algis surinko vos per kelias minutes. „Prie prūdo neisiu. Ten jau dešimt rinkėjų bus praėję“, – sako vyras, turėdamas omeny pajūrį. Palangoje tokių rinkėjų išties ne vienas, per kelias valandas jų sutikome septynis.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Kęsto pririnkta tara, 2022 m. Rugpjūčio 05 d.
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Kęsto pririnkta tara, 2022 m. Rugpjūčio 05 d.

Juozas pasakoja, kad Palangoje yra devyni nuolatiniai taros rinkėjai, o visi kiti yra atvažiavę vasarai iš kitų miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos. Atvykėlių skaičiaus vyras nežino, tačiau tvirtina, kad jų yra labai daug. Vietiniai rinkėjai turi savo būstus, kai kurie – ir darbus.

Tarą renkantys Palangą pasiskirstė teritorijomis

Juozas ir Kristina renka butelius prie Palangos tilto. Tai, kad ne poilsiauti čia atėjo, išduoda tik maišai su buteliais ir žvilgsnis ne į jūrą, o į šalia stovinčias šiukšliadėžes. Patikrinusi paskutinius paplūdimio konteinerius, palangiškių pora ruošiasi eiti Basanavičiaus gatve, kur praeidami patikrins šiukšliadėžes. Paskui – tiesiai į taromatą.

Rankose jie laiko septynis didelius šiukšlių maišus, pilnus butelių. „Čia bus apie aštuonis eurus“, – sako Juozas, rodydamas savo maišus. Pora papasakoja, kad tiek surinko maždaug per valandą. Tai jau trečias kartas šiandien – taip abu uždirba po 20–30 eurų per dieną. Taros rinkimas – vienintelis jų darbas, taip prisideda prie gaunamų neįgalumo išmokų. Abu gyvena socialiniame būste. Juozui – 37 metai, Kristinai – 34-eri.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius