-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio Guinnesso rekordininkė išsikėlė dar negirdėtą iššūkį

Balandžio 8-ąją lydima šuns asistento Mulan, skautų ir žinomų šalies žygeivių, Ajana Lolat-Pažarauskienė pradės naują, itin sudėtingą žygį per Lietuvą, kuriuo ketina priminti, kad 15 procentų viso pasaulio žmonių turi negalią.

Planuojamas žygis vadinamas savotiška Ajanos padėka žmonėms, remiantiems paramos ir labdaros fondą mulanfondas.lt veiklą. Jis pratęs ir lėšų rinkimą šunų asistentų projekto vystymui (siekiama surinkti 100 tūkst. Eur)

Nuo gimimo su cerebrinio paralyžiaus diagnoze gyvenančiai pašnekovei judėti niekada nebuvo paprasta, bet ji padedama savo keturkojės asistentės – vokiečių aviganių veislės Mulan – jau įveikė visus ją ribojusius stereotipus ir įrodė sau ir aplinkiniams, kad gyventi laimingą ir pilnavertį gyvenimą galima ir su negalia.

Maža to, ji tapo pasaulio Guinnesso rekordininke.

Ajana, yra paramos ir labdaros fondo mulanfondas.lt įkūrėja, o būsimu savo žygiu siekia atkreipti visuomenės dėmesį į neįgaliuosius, taip pat renka lėšas, kad padėtų šeimoms, kuriose yra neįgaliųjų, įsigyti bei treniruoti šunis asistentus.

VIDEO: Pasaulio Guinneso rekordininkė išsikėlė dar negirdėtą iššūkį

Šilutės rajone prasidėsiantis žygis nestokos staigmenų, vienoje iš jo atkarpų Ajana žada eiti užrištomis akimis, taip atkreipdama dėmesį į savo sutuoktinio negalią, aklumą. Planuojamas žygio pabaiga yra gegužės 20 diena.

Apie savo ligą ir gyvenimą su ja moteris kalba be užuolankų: „Užaugau su šia liga, mačiau, ką ji padaro šeimai ir pačiam sergančiajam. Tėvai klausinėja, ką padarė ne taip, kad gavo ne tokį vaiką, aplinkiniai klausinėja, invalidais mus vadina.

Sumažinti nerimą ir pasijusti psichologiškai tvirčiau, o ir sulaukti reikiamos pagalbos, sergantiems sunkesnėmis ligomis ar turintiems negalią padeda šunys asistentai.

15min studijoje viešėjusi vokiečių aviganė Mulan yra viena jų. Ji geba savo šeimininkei numauti kojines, atnešti pavadėlį, įjungti šviesą ir t.t.

Šunys asistentai, anot kinologo Vlado Babicevo, yra mokomi ir medicininių dalykų, jie, prireikus pagalbos, galėtų suskubti pirmieji, kad sergantieji neužsigautų: „Tarkime, jei žmogus panikos priepuolio metu pradeda save žaloti, šuo išmokomas stabdyti tą veiksmą.“

Bėda tik, kad paruošti tokius asistentus užtrunka iki trejų metų, o kainuoja tai iki 25 tūkst. eurų.

Drauge su asistente Mulan A. Lolat-Pažarauskienė jau yra aplankiusi virš tūkstančio vaikų darželių ir mokyklų.

Susitikimų metu moteris pasakoja apie paramos ir labdaros fondo veiklą, negalią ir kokią pagalbą žmonėms su negalia teikia šunys asistentai.

Žinoma, nelieka nepaminėtas ir faktas, kad Ajana 2022 m. spalį savo „Svajonių žygiu“ pagerino ankstesnį pasaulio Guinnesso rekordą, priklausiusį Bradui Luitenui.

Daugiau detalių apie Ajenos žygį galite surasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius