-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 05

Pora augina grybieną ir iš jos kuria šviestuvus: „Nesitikėjome, kad žmonės norės pirkti“

Šiais laikais, rodos, žmones nustebinti gali mažai dalykų – viskas jau tapę įprasta ir normalu. Vis dėlto Gabija Zinčiukaitė kartu su vaikinu Jurgiu Judženčiu savo kuriamais šviestuvais antakius dar priverčia pakelti ne vieną. Kas čia tokio neįprasto, pagalvosite? Ogi tai, kad jų šviestuvai pagaminti iš grybienos, kurią augina patys. „Nesitikėjome, jog kas nors norėtų pirkti tokius šviestuvus“, – atvirai sako Gabija, kurios ir Jurgio kūryba žmonės itin domisi.
Gabijos Zinčiukaitės ir Jurgio Judženčio šviestuvai iš grybienos
Gabijos Zinčiukaitės ir Jurgio Judženčio šviestuvai iš grybienos / Augustino Grikio, asmeninio albumo nuotr.

Šviestuvus augina iš grybienos

Gabija kartu su savo vaikinu Jurgiu šiuo metu laiką leidžia Švedijoje, kur abu studijuoja siekdami įgyti magistro laipsnį. Prieš tai jie mokėsi industrinio dizaino – būtent per šias studijas jos partneris atrado grybieną, apie kurią papasakojo ir Gabijai.

„Jurgis medžiagą atrado ruošdamas bakalauro darbą – iš jos padarė mažą šviestuvą. Baigę studijas, vis pagalvodavome, kad grybiena buvo faina, įdomi, estetiška medžiaga. Norėjome su ja dar ką nors padaryti. Galiausiai nusprendėme sukurti pakabinamus, pastatomus šviestuvus – būtent jiems ši medžiaga labiausiai tinka“, – prisimena G.Zinčiukaitė.

Asmeninio albumo nuotr./Gabija Zinčiukaitė ir Jurgis Judžentis
Asmeninio albumo nuotr./Gabija Zinčiukaitė ir Jurgis Judžentis

Anot Gabijos, šiais laikais yra sukurta begalė įvairiausių daiktų, kurių kiekvienas pasižymi geru dizainu, todėl vienintelis dalykas, kuris gali padėti išsiskirti arba būti pranašesniu už kitus – ekologija.

„Grybiena yra visiškai ekologiška medžiaga. Norėtųsi atsakingą dizainą pastūmėti į priekį. Pavyzdžiui, namie natūralūs daiktai žmogui sukuria artimesnę aplinką. Asmuo jaučia, ar liečia plastiką, ar medžio masyvą – jis visada supras, kas yra iš gamtos, o kas – dirbtina“, – mano G.Zinčiukaitė.

Kaip teigia Gabija, grybiena pasaulyje tikrai nėra naujovė – poros žiniomis, ši medžiaga naudojama kaip odos pakaitalas, statybose ir, pasirodo, net atliekami eksperimentai norint ją vartoti vietoje mėsos.

„Patys tikrai nesugalvojome šitos medžiagos. Tik žmonės pasirenka įvairią rišamąją medžiagą – galima naudoti su kanapių pluoštu, žolelėmis“, – vardija G.Zinčiukaitė.

Jis visada supras, kas yra iš gamtos, o kas – dirbtina.

Gabija su Jurgiu kaip rišamąją medžiagą naudoja medžio drožles, kurios padeda pasiekti vientisą masę. Tiesa, patys jie grybienos iš miško nerenka, nes neturi įrangos ir pakankamai cheminių žinių, tad perka ruošinį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius