Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Gydytoja įvardijo esminę savybę, leidžiančią peržengti savo ribas ir pakeisti gyvenimą

Daugelyje matytų filmų ar skaitytų knygų tenka girdėti apie išskirtinai pasižyminčius herojus, kurie palieka įspūdį dar ilgam laikui. Jų poelgiai žavi daugelį iš mūsų ir retai palieka abejingų. Tačiau kas juos visus vienija?
Moteris
Moteris / Shutterstock nuotr.

Tai – drąsa. Drąsa yra esminis žmogaus bruožas, atspindintis emocinį atsparumą bei moralines vertybes. Ši savybė leidžia mums peržengti savo ribas ir prisidėti prie savo ir aplinkinių gyvenimo.

Drąsa nėra baimės nebuvimas, tai – gebėjimas veikti baimės akivaizdoje.

Kiekvienas iš mūsų taip pat galime tapti savo gyvenimo herojumi. Tai nereiškia, jog turime išgelbėti pasaulį arba daryti didžiulius žingsnius. Vienas iš drąsos pasireiškimo būdų – gyvenimas pagal savo įsitikinimus, nepriklausomai nuo išorinio spaudimo ar kitų nuomonių.

Visai kaip filmų herojai, mes galime pasitikėti savo jėgomis ir elgtis siekdami geriausio norimo rezultato. Įvairūs veiksmai gali rodyti mūsų drąsą: nuo mažų, kasdienių pasirinkimų, tokių kaip pasisakymas už savo nuomonę ar savitas stilius, iki didelių gyvenimo sprendimų – tokių kaip karjeros ar gyvenamosios vietos keitimas.

E.Gendrėnaitės nuotr./Rugilė M. Bitinaitė - Motiejūnienė
E.Gendrėnaitės nuotr./Rugilė M. Bitinaitė - Motiejūnienė

Iššūkiai – kaip augimo galimybės

Ne retam mūsų teko girdėti posakį, jog „nesėkmė – žingsnis į sėkmę“. Būtent toks požiūris gali padėti keisti savo gyvenimą. Psichologų teigimu, būdami sudėtingose situacijose mes mokomės auginti vidinį pasitikėjimą ir ugdyti drąsą. Žiūrėdami į nepažįstamas situacijas smalsiai, o ne su baime, galime drąsiau priimti naujas aplinkybes ir iššūkius pradėti matyti kaip augimo galimybes.

Visgi natūralu, jog baimė kyla nežinomų ar pavojingų situacijų akivaizdoje. Tai mūsų organizmo reakcija, skirta apsaugoti mus nuo galimų pavojų. Tuo tarpu drąsa atsiranda, kuomet sugebame pripažinti baimės buvimą ir atsisakome būti jos ribojami. Neretai, kuomet situacija pasidaro itin svarbi ar iškyla grėsmė mūsų gyvybei – drąsius sprendimus mes priimame nepaisant baimės ir nesaugumo jausmų.

Puikus elgesio sunkumų akivaizdoje pavyzdys gali būti netikėtas automobilio gedimas pakeliui į mums svarbų susitikimą. Atsidūrę tokioje netikėtoje situacijoje, galime lengvai netekti vidinės pusiausvyros. Tačiau jeigu vietoje išgąsčio ir baimės, padėję sau nurimti, ieškotume problemos sprendimo būdo – tikėtina, jog greičiau atgautume vidinę pusiausvyrą, sugaištume mažiau laiko ir turėtume didesnę tikimybę spėti į svarbų susitikimą.

Mes esame linkę būti ten, kur jaučiamės patogiai ir saugiai, ir bet koks šių patogumo ribų peržengimas reikalauja naujų įgūdžių mokymosi ir nepatogumų priėmimo.

Visgi dažniausios priežastys, kodėl nesielgiame drąsiai, yra susijusios su mūsų pasitikėjimu savimi ir neigiamu aplinkos vertinimu. Kai abejojame savo gebėjimais, gali būti sunku įveikti kylančius iššūkius, o tai prisideda prie vis didesnio baimės jausmo.

Nors baimė – natūralus instinktas, kuris verčia mus saugoti savo gerovę, tačiau, kai mūsų baimės virsta dideliu nerimu ir nuolatos kankinančia nežinomybe, galime pradėti atidėlioti arba vengti įvairių gyvenimo situacijų.

Neretai baimė priimant sudėtingus sprendimus būna susijusi su išėjimu iš savo komforto zonos. Mes esame linkę būti ten, kur jaučiamės patogiai ir saugiai, ir bet koks šių patogumo ribų peržengimas reikalauja naujų įgūdžių mokymosi ir nepatogumų priėmimo. Nors tai gali būti nemalonu, tačiau asmeninis augimas vyksta būtent peržengus šią patogumo ribą.

Taip pat, dažnai prie baimės priimti sprendimus prisideda praeityje patirtos nesėkmės. Anksčiau patirti nepasisekimai gali smarkiai paveikti mūsų pasitikėjimą savimi. Kad išvengtume tokių neigiamų emocijų, galime pradėti vengti rizikingų veiksmų ir drąsių sprendimų. Tokiu atveju svarbu suprasti, kad iššūkiai ir klaidos yra natūralus mokymosi procesas, o jų metu įgytos žinios padeda mums tobulėti ir išvengti nesėkmių ateityje.

Drąsa – ugdoma savybė

Psichologų teigimu, drąsa auga mums įveikiant tai, ko anksčiau bijojome. Pradedant nuo nedidelių iššūkių, kurie verčia mus šiek tiek išeiti iš komforto zonos, palaipsniui galime priimti vis didesnes užduotis ir sėkmingai su jomis susitvarkyti.

Pavyzdžiui, jei viešasis kalbėjimas kelia didelę baimę, pradėkite kalbėti nedidelėje grupėje žmonių, kuriuos pažįstate. Kuomet pradėsite jaustis patogiai – didinkite klausytojų grupę. Taip palaipsniui pereisite prie vis didesnės klausančiųjų auditorijos.

Itin svarbu palaikyti save priimant sudėtingus sprendimus ar patiriant baimę. Visgi drąsa – išskirtinė savybė, kuriai įtaką daro skirtingų emocijų, asmenybės bruožų bei aplinkos visuma. Palaikydami save ir su smalsumu priimdami nežinomas aplinkybes, galime ne tik įveikti sudėtingas situacijas, bet ir pakeisti savo gyvenimą. Ugdydami drąsą, mes galime tapti savo gyvenimo herojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius