Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusė Maria atvirai prabilo apie karą: „Tikiuosi, kas nors sustabdys Putiną“

Kai Marios Andrianovos gimtoji šalis užpuolė Ukrainą, Helsinkyje gyvenanti moteris nesislėpė ir netylėjo. Socialiniuose tinkluose ji viešai paskelbė, kad yra rusė ir dėl savo valstybės veiksmų neturi žodžių. Su 15min pasikalbėti sutikusi Maria drąsiai sako, jog už Vladimirą Putiną rinkimuose nebalsavo, jo pradėto karo pateisinti negali, o kartu jaučia gėdą ir kaltę. „Mums niekada nebebus taip, kaip anksčiau“, – sako ji.
Maria Andrianova
Maria Andrianova / Ukrainos valstybinės ypatingų situacijų tarnybos, asmeninio albumo nuotr.

Negalėjo patikėti, kad Rusija pradėjo karą

Maria užaugo Naugardo mieste Rusijoje. Jos šeima, kaip pati pasakoja, nebuvo itin turtinga, bet tėvai visada stengėsi, kad Maria ir jaunesnioji jos sesuo pamatytų kuo daugiau pasaulio. Dėl to moteris negalėjo įsigyti prabangiausių daiktų, tačiau turėjo galimybę išvysti įvairias šalis. Vis dėlto šiandien jos gimtoji Rusija jau kitokia, o ir pati Maria šiuo metu gyvena Helsinkyje.

„Su šeima persikėlėme čia gyventi prieš ketverius metus. Viena pagrindinių priežasčių – 2014 metais įvykusi Krymo aneksija. Tuo metu pradėjome ieškoti galimybių kraustytis, bet kaip tik gimė vaikas, tad susidūrėme su tam tikrais sunkumais. 2018 metais mano vyras pagaliau gavo darbo pasiūlymą Suomijoje“, – prisimena M.Andrianova.

Asmeninio albumo nuotr./Maria Andrianova
Asmeninio albumo nuotr./Maria Andrianova

Kai V.Putinas pirmą kartą tapo prezidentu, Mariai buvo 12 metų, todėl pirmosios jos mintys apie šalies vadovą susiformavo tik vėliau. Tiesa, moteris netruko suprasti, kokie yra jo siekiai, todėl per rinkimus už Putiną nebalsavo – to nedarė ir jos artimieji.

„Vienu metu jis pradėjo atrodyti kaip grėsmė. Galbūt tada, kai apsikeitė vietomis su Dmitrijumi Medvedevu, – svarsto M.Andrianova. – Rinkimų rezultatai tam tikru mastu visada būdavo suklastoti, žmonės buvo verčiami už jį balsuoti. Žinoma, kai kurie balsą atidavė savo noru.“

Maria neslepia jau kurį laiką jautusi Rusijos grėsmę ir numatė, kad V.Putinas gali pradėti karą, tačiau tam įvykus, vis tiek negalėjo patikėti.

„Manau, daugelis rusų jautė tą patį: didžiulę netektį kažko daugiau, nei galime įsivaizduoti, ir mūsų šalies, kokią pažinojome, praradimą. Prireikė šiek tiek laiko, kad susitaikytume su faktu, jog mums niekada nebebus taip, kaip anksčiau“, – sako M.Andrianova.

Maria sunkiai įsivaizduoja, kokie galėtų būti tikrieji V.Putino ketinimai ir tikslai.

„Daugelis sako, kad liguistas jo išdidumas neleis pasiduoti, bet aš nuoširdžiai tikiuosi, jog kas nors V.Putiną sustabdys“, – viliasi moteris.

Rusijoje vyksta vidinis karas

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Vakarai sureagavo griežtai ir su laiku šaliai agresorei įvedė vis daugiau sankcijų, kurios suvaržė ne tik oligarchų, bet ir paprastų žmonių gyvenimą. Anot Marios, rusai yra išsigandę, panikuoja, daug gyventojų bėga iš šalies.

„Kai kurie žmonės vis dar išlieka abejingi, o kiti net nusiteikę optimistiškai – jiems smegenis išplovė propaganda. Galima girdėti, kad šalyje kanceliarinio popieriaus kainos išaugo iki dangaus, įklotai ir tamponai išparduoti, o gamyba sustabdyta dėl medžiagų trūkumo.

Tik, žinoma, aš negaliu pasakyti, kokiu mastu tai vyksta. Mano manymu, dramatiškiausi pokyčiai dar tik laukia ateityje“, – teigia M.Andrianova.

Asmeninio albumo nuotr./Maria Andrianova
Asmeninio albumo nuotr./Maria Andrianova

Kaip sako Maria, šiuo metu Rusijoje vyksta vidinis karas, kai daugelis jaunų žmonių įtikinėja savo šeimos narius, kuriems smegenis plauna televizija, kad visa tai, kas vyksta, yra tikra, o Rusija – agresorė.

„Teko skaityti net kelis aktyvistų parengtus patarimus, kaip kalbėti su šeima apie karą. Nemažai tėvų jau yra įtikinti, nors jiems tai – sunki tiesa. Tačiau daugelis, deja, vis dar tiki viskuo, ką sako televizija. Kol kas jokie skaičiai apie tai, kiek žmonių pasisako prieš karą, nėra patikimi“, – pasakoja M.Andrianova.

Marios žiniomis, prasidėjus karui, rusai išėjo protestuoti į gatves nepaisant to, kad žinojo, jog bus iš karto suimti ir nubausti.

„Dauguma mano šeimos narių gyvena mažame miestelyje, todėl protestų beveik nebuvo, o būti pirmam reikia turėti daug drąsos. Tačiau turiu draugų ir jų pažįstamų Sankt Peterburge, kurie ėjo protestuoti. Jie jautė, kad elgiasi teisingai, o tai, manau, yra aukščiau už baimę“, – sako M.Andrianova.

Būti pirmam reikia turėti daug drąsos.

Rusijoje besimezgantys protestai yra itin greitai nutildomi, tačiau ir tokių trumpų blykstelėjimų, Marios nuomone, pakanka tam, kad būtų išreikšta pozicija.

„Jei matėte vaizdo įrašus iš protestų, vadinasi, žinote, kad protestuotojai egzistuoja, Rusijos žmonės eina į gatves ir išsako savo nuomonę, – mano M.Andrianova. – Negaliu liepti žmonėms eiti į gatves. Visi matėme, kas vyko Baltarusijoje 2020 metais, kai daug žmonių ėmė protestuoti. Liūdna pripažinti, kad tai nepadėjo pasiekti jokių pokyčių.“

Karas negali būti pateisinamas

Maria atvira – nesvarbu, kurioje pasaulio šalyje būtų, tai, kad yra rusė, daro didelę įtaką jos jausmams. Moteris neslepia, jog reikėjo laiko, kol apdorojo informaciją ir ėmėsi veiksmų, siekdama padėti bei ką nors pakeisti.

„Mane tai sukrėtė. Jaučiau gėdą, kaltę, skausmą dėl Ukrainos žmonių, jų namų ir miestų. Skausmas vis dar čia – jis niekada nesibaigia. Gyvenimas pasikeitė ir aš negaliu tiesiog ilsėtis, pamiršti tai, kas vyksta, tuo metu, kai ukrainiečiai kenčia nuo bombų, bėga iš šalies, gedi savo artimųjų“, – sako M.Andrianova.

Savo „LinkedIn“ profilyje Maria parašė atvirą ir griežtą įrašą, kuriame teigė neturinti žodžių dėl to, kas vyksta. Moteris norėjo aiškiai išreikšti savo poziciją ir parodyti paramą Ukrainai bei protestuotojams Rusijoje.

„Tai yra žinutė prieš karą. Joks karas negali būti pateisinamas“, – teigia M.Andrianova.

Marios įrašas sulaukė daugiau nei milijono reakcijų. Anot moters, žmonės reiškė palaikymą, o tai jai sukėlė didelę nuostabą.

„Gavau daug malonių ir šiltų žinučių, žmonės iš viso pasaulio pasakojo savo istorijas, dalinosi jausmais. Parodžiau jas savo draugams rusams, kurie buvo nepaprastai dėkingi, nes propaganda Rusijoje bando pavaizduoti pasaulį, kupiną rusofobijos.

Žinoma, buvo tokių, kurie nesutiko su mano požiūriu, bet jie vis tiek išliko mandagūs“, – tikina M.Andrianova.

Propaganda Rusijoje bando pavaizduoti pasaulį, kupiną rusofobijos.

Nors Lietuvoje jau buvo prabilta apie rusakalbių patiriamą diskriminaciją, Maria sako Helsinkyje besijaučianti saugi. Ten ji nesulaukė jokios neapykantos ar nemalonių komentarų dėl savo tautybės.

„Jaučiu suomių palaikymą. Noriu padėkoti jiems ir vyriausybei už tokį požiūrį, nepaisant siaubingų įvykių, – sako M.Andrianova.

– Kai buvome oro uoste, mano vaikas per žinias matė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip policija sulaiko Rusijos protestuotojus. Jai septyneri metai ir mes anksčiau paprastais žodžiais esame pasakoję apie karą. Ji buvo šokiruota, jog policija ne gina žmones, o daro priešingai. Toks dukros mąstymas yra viena priežasčių, kodėl džiaugiuosi, kad ji auga Suomijoje.“

Maria prognozuoti ateities nesiryžta, tačiau viliasi, kad Ukrainos kariuomenė sulauks pakankamos Vakarų paramos ir sugebės duoti atkirtį.

„Tikiuosi, kas nors užkirs kelią Putinui. Neatrodo, kad jis galėtų sustoti savo noru, – pastebi M.Andrianova. – Dabar padėti gali ne žodžiai, o veiksmai, todėl aš darau viską, ką galiu, jog pagelbėčiau. Karo niekada negalima pateisinti. Manau, dėl to visi galime sutarti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius