Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Savaitgalį lankytojų lauks į VU Botanikos sodą sugrįžtantis „Piknikas alyvose“

Vilniaus universiteto (VU) botanikos sodas kviečia į sodo Kairėnuose 50-mečiui skirtą „Pikniką alyvose“, kuris vyks visą savaitgalį – gegužės 18 ir 19 dienomis.
Vilniaus VU Kairėnų botanikos sode – pats alyvų žydėjimo įkarštis
Vilniaus VU Kairėnų botanikos sode – pats alyvų žydėjimo įkarštis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dviejų dienų piknike lankytojų lauks ne tik gausiai žydinčios alyvos, programoje: džiazas, šokėjų ir chorų pasirodymai, amatininkai ir menininkai, kulinarai ir prekybininkai, nemokamos ekskursijos ir parodos.

Pernai pavasarį pirmą kartą sode surengtas „Piknikas alyvose“ pritraukė tūkstančius lankytojų.

Vienintelis Lietuvoje Alyvų kalnas VU Botanikos sode Kairėnuose, šiemet lankytojus pasitiks pagausėjusia alyvų kolekcija.

Organizatorių arch.nuotr./VU Botanikos sodas
Organizatorių arch.nuotr./VU Botanikos sodas

Alyvų kalne šių augalų skaičius perkopė pusės tūkstančio ribą, auginamos net 176 alyvų rūšių, porūšių ir veislių augalai. Tai yra gausiausia ir įvairiausia alyvų kolekcija Lietuvoje bei viena iš didžiausių Baltijos jūros valstybių regione.

„Šiųmetis alyvų žydėjimas sode tikrai išskirtinis. Tokio gausaus įvairiaspalvių žiedynų „derliaus“ nematėme jau keletą metų.

Beveik visi krūmai pasipuošė kvapniais žiedais arba besiruošiančiais sprogti ne mažiau ryškiais pumpurais.

Malonus žiedynų aromatas pikniko dalyvius pasitiks jau kolekcijos prieigose, o įvairūs kvapų atspalviai panirus į kolekciją svaigins ir atpalaiduos.

Būtent įvairiausių spalvų ir kvapų derinys yra išskirtinė alyvų savybė“, sako VU Botanikos sodo botaninių kolekcijų kuratorius Marius Rimkevičius. Jis gegužės 18 ir 19 dienomis vyksiančiame „Piknike alyvose“ dviejuose nemokamuose pažintiniuose renginiuose plačiau papasakos apie alyvas bei atsakys į lankytojų klausimus.

Alyvų kolekcija sode pradėta sistemingai kaupti dar 1985 m., 2002 m. ji buvo perkelta į dabartinį sodo Alyvų kalną. Šią kolekciją pradėjo rinkti VU Botanikos sodo direktorius dr. Audrius Skridaila.

„Džiaugiamės, kad „Piknike alyvose“ pernai dalyvavo tūkstančiai vilniečių ir miesto svečių, specialiai atvykusių pasigrožėti išskirtiniu alyvų žydėjimu.

Šiemet sodui Kairėnuose minint 50-ąsias kūrimo metines, šventinė programa vyks visą savaitgalį. Pikniko dalyvius pasitiks gausi mugė, laukia koncertai, šokėjų pasirodymai, nemokamos ekskursijos ir paroda.

Organizatorių arch.nuotr./VU Botanikos sodas
Organizatorių arch.nuotr./VU Botanikos sodas

Tikimės, kad piknikas atvers galimybę mūsų lankytojams dar giliau pažinti įspūdingą sodo augalų kolekcijų įvairovę“, – sako VU Botanikos sodo vadovas dr. A. Skridaila.

Beje, VU Botanikos sodo laboratorijoje dauginamos lankytojams dar nematytos alyvų rūšys ir veislės, kurios auginamos sodo medelyne ir ateityje bus perkeltos į Alyvų kalną.

Renginio metu koncertuos VU Kultūros centro džiazo choras „VU Jazz Voices“ (vad. Martynas Vilpišauskas), gausus VU pučiamųjų instrumentų orkestras „Oktava“ (vad. Albinas Kučinskas). Piknike dainuos Pavilnio bendruomenės moterų choras ,,Dainų sodai“ (vad. T. Šumskas), Lietuvos generolo Povilo Plechavičiaus karių sąjungos vyrų ansamblis (ansamblio vadovas ltn. V. Grušnius). Šoks senjorų liaudiškų šokių grupė „Lendrūnas“ (vadovė V. Čereškienė–Beviršė).

„Pikniko alyvose“ lankytojai kviečiami užsukti į fotografijų parodą sodo Muziejuje „Vilniaus universiteto botanikos sodo 50 metų Kairėnuose“.

Piknike lankytojai turės galimybę įsigyti įvairių gardumynų, pagamintų mugėje dalyvaujančių kulinarų ir prekybininkų. Išsamią „Pikniko alyvose“ programą rasite čia.

VU Botanikos sodui Kairėnuose šiemet švenčiant 50-metį, jau gegužės 24 iki 26 dienos sodas pakvies lankytojus į tradicinę pavasario mugę „Lietuvos žiedai“!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius