Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Skaistei įdėjus sukurto papuošalo nuotrauką į feisbuką užplūdo sėkmė: „Mano gyvenimas pasikeitė per naktį“

Klaipėdoje gyvenančiai papuošalų kūrėjai Skaistei Bružaitei arba galima pavydėti sėkmės, arba iš jos istorijos pasimokyti būti tuo, kuo norisi. Būdama 23-ejų mergina ėmė kurti papuošalus, o kūryba vėliau virto verslu. Dabar ji pristato savo papuošalų kolekcijas ne tik Lietuvoje, džiaugiasi laimėtais prizais ir sako, jog kartais pačiai sunku patikėti tuo, kas įvyko.
Skaistė Bružaitė ir jos kurti papuošalai
Skaistė Bružaitė ir jos kurti papuošalai / Cinema Hunter, Valentino Jankausko ir asmeninio albumo nuotr.

Žvelgiant į Skaistės kuriamus papuošalus į akis krinta jų dydis ir spalvos. Būtent tai, sako mergina, ir tapo jos kūrybos išskirtinumu. Šiandien 28 metų S.Bružaitė džiaugiasi tuo, jog prieš penkerius metus nepabūgo surizikuoti ir pakeisti savo gyvenimą.

„Dabar, kai jau turiu savo prekių ženklą, manęs kartais jaunos merginos klausia: nuo ko pradėti, kaip parduoti? Visi mes pradžioje abejojame. Tai natūralu.

Tačiau aš į tokius klausimus atsakau labai paprastai: pirmiausiai negalvokite apie pinigus. Jei kuriat, darykit tai iš širdies, darykit su meile. Tada pinigai ateis patys“, – sakė S.Bružaitė.

 Cinema Hunter, Valentino Jankausko ir asmeninio albumo nuotr./Skaistė Bružaitė ir jos kurti papuošalai
Cinema Hunter, Valentino Jankausko ir asmeninio albumo nuotr./Skaistė Bružaitė ir jos kurti papuošalai

Gyvenimą pakeitė kelionei sukurtas papuošalas

Užsiimti įvairiais rankdarbiais S.Bružaitė mėgo nuo vaikystės, o kurdavo iš molio, keramikos, šiaudų. Tačiau baigus mokyklą ir atėjus pasirinkimo laikui Skaistė pasirinko su turizmu susijusias studijas.

„Labai mėgau keliones, todėl ir pasirinkau tokias studijas. Bebaigdama jas, paskutiniais metais, jau ir dirbau toje srityje: teko dirbi viešbutyje, kelionių agentūroje“, – pasakojo ji.

Simboliška, tačiau merginos gyvenimą ir pakeitė kelionė. Tada buvo vasara, ir ji kartu su šeimos nariais išvyko į kelionę, į Budapeštą. Skaistė sako, kad tą vasarą ji buvo skyrusi sau – poilsiui, kelionėmis.

„Ir tai kelionei ieškojau išskirtinio papuošalo, tačiau nieko, kas man tiktų, neradau. Tada ėmiau ir susikūriau jį pati. Tai buvo masyvus ir spalvingas asimetrinis kaklo papuošalas, kurį pasigaminau iš to, ką radau namuose – karoliukų, sagučių. Tada, pamenu, papuošalo nuotrauka pasidalinau socialiniame tinkle, vienoje rankdarbių grupėje. Ką prie nuotraukos parašiau, jau ir nepamenu.

Tai tapo lemtingu žingsniu: tą pačią dieną sulaukiau klausimų, ar galiu pagaminti, sulaukiau užsakymų. Tie užsakymai tiesiog pasipylė, tai atrodė tikrai neįtikėtina“, – kalbėjo S.Bružaitė.

Kalbėdama apie tai, kodėl papuošalas sulaukė tokių reakcijų, Skaistė svarstė, kad greičiausiai todėl, jog buvo keistas, labai spalvotas ir ryškus.

„Vaikystėje galvojau, kad norėčiau dirbti darbą, susijusi su mada. Bet apsvarsčiusi visgi pasirinkau turizmą. Maniau, kad rudenį, po vasaros, pilnu pajėgumu sugrįšiu į turizmo sferą, kad ten sieksiu karjeros. Bet taip išėjo, kad mano gyvenimas pasikeitė per naktį“, – sakė klaipėdietė.

Merginos idėjai pritarė šeimos nariai

S.Bružaitė nusprendė į darbą turizmo sektoriuje nebegrįžti ir visą dėmesį skirti kūrybai.

Ar buvo baisu? „Žinoma“, – šypteli ji.

Skaistę užgriuvo ne tik užsakymai, tačiau ir kiti rūpesčiai: ji neturėjo užtektinai priemonių, neturėjo dėžučių, kur supakuoti papuošalus, pagaliau – nebuvo jokio jos prekių ženklo. S.Bružaitė tada buvo tik paprasta mergina iš Klaipėdos, labai norinti kurti. Ir savo kūryba džiuginti kitus.

„Dar vienas dalykas – kai tu kuri sau, pernelyg juk negalvoji apie kokybę. Bet kai darai kitam, tai yra labai svarbu“, – sakė pašnekovė.

Apie tai, jog negrįš į darbą turizmo sektoriuje mergina pasakė ir savo šeimos nariams.

„Ir jie mane palaikė. Gal kiti būtų sakę, kad stabilus atlyginimas yra svarbu, o man pasakė: galbūt tai tavo šansas. Esu labai dėkinga šeimai. Vėliau mano gyvenime atsirado ir mylimas žmogus. Valdas. Jis taip taip padeda – kuria papuošalus pristatančius vaizdo siužetus. Esu laiminga, nes aplinkui mane yra tokie žmonės“, – emocijų neslėpė S.Bružaitė.

VIDEO: Skaistė Bružaitė S.B.Linija, Elblag, Poland

Papuošalu pasipuošė Karina Krysko

Iš pradžių S.Bružaitė dirbo namuose, o dabar ji jau turi savo kūrybines dirbtuves ir prekių ženklą.

„Reikėjo plėstis, neužteko to, ką turiu. Iš specializuotų parduotuvių reikėjo pirkti medžiagas, užsisakinėti pakuotes, vizitines korteles. Viską dariau tiesiog bandymo būdu, kartais ir klysdama“, – kalbėjo S.Bružaitė.

Prie Skaistės kuriamų papuošalų sklaidos prisidėjo ir Kaune vykęs konkursas „Kūrybos podiumas“.

„Jis skirtas visiems Lietuvos kūrėjams, kurių darbais pasipuošia ir juos demonstruoja žinomi Lietuvos žmonės. Tada, balsuojant internete, išrenkamas gražiausias darbas. Tam konkursui sukūriau tikrai labai įspūdingą papuošalą, kuriuo pasipuošė Karina Krysko. O aš laimėjau pirmąją vietą. Sunku net patikėti pačiai“, – pasakojo S.Bružaitė.

Gedimino Kartano nuotr./Karina Krysko
Gedimino Kartano nuotr./Karina Krysko

Po šio konkurso Skaistę pastebėjo Italijoje gyvenanti rusė. Apie lietuvės darbus ji papasakojo savo bičiulei, kuri Italijoje organizuoja mados dienas.

„Ir mane pakvietė dalyvauti. Kai sulaukiau tokio pasiūlymo, nuo mano starto pradžios buvo praėję apie trys mėnesiai. Kelionei, dalyvavimui mados dienose reikėjo ir pinigų – sumokėti dalyvio mokestį, sukurti kolekciją. Ryžausi, nuvažiavau. Tokiai nežinomai mergaičiukei nuvažiuoti ir pristatyti savo darbus Italijoje – taip, man tai buvo iššūkis. Tąsyk laimėjau komisijos įsteigtą prizą – profesionalią fotosesiją Milane“, – pasakojo Skaistė, pridūrusi, jog finansiškai iš pradžių jai padėjo ir tėvai.

Skaistė sako tąsyk sau išsikėlusi uždavinį: kuo daugiau važiuoti į užsienį, pristatyti kolekciją, savo darbus parodyti ne tik Lietuvoje.

 Cinema Hunter, Valentino Jankausko ir asmeninio albumo nuotr./Skaistė Bružaitė ir jos kurti papuošalai
Cinema Hunter, Valentino Jankausko ir asmeninio albumo nuotr./Skaistė Bružaitė ir jos kurti papuošalai

„Dalyvavau mados savaitėje Baltarusijoje. Buvau vienintelė kūrėja iš visų dalyvių, kuri pristatė papuošalų kolekciją nesivienydama su drabužių dizaineriu. Tai reiškia, kad aš pati buvau atsakinga už drabužius, modelius. Teko mokėti ne tik už modelių darbą, tačiau ir makiažus, šukuosenas. Taip pat teko dalyvauti mados savaitėje Rygoje“, – sakė S.Bružaitė.

Į darbus įsijungia visa šeima

Pasak klaipėdietės, po tokių mados renginių į jos darbus dėmesį atkreipė mados žurnalai, stilistai.

„Aš rizikavau, investavau į savo darbus, į konkursus. Ir man ši investicija pasiteisino. Mes, kūrėjai, turime investuoti. Aš investavau į savo vertę, garsinau savo vardą, rodžiau žmonėms, klientams, ką galiu. Nes išvažiuoti į tokį vieną kolekcijos pristatymą nėra pigu“, – teigė pašnekovė.

Beje, savo šeimai ji dėkinga ne tik už palaikymą ir paramą, tačiau ir už tai, kad šeimos nariai pagal išgales prisideda prie jos veiklos savo darbu.

„Pati pagrindinė medžiaga, be ko negalėčiau kurti, yra sutažo juostelės. Tai plonos, pintos juostelės, per vidurį turinčios skylutes – kad galėtum įverti adatą. Papuošalai yra siuvami rankomis. Tam, kad padarytum vieną mažą detalę, ją reikia tarsi apgaubti trimis juostelėmis. Vienai detalei prisiūti reikia 15–20 adatos dygsnių. Jei kuriu kolekciją, tų adatos dygsnių yra tūkstančiai.

Nors viską darau pati, bet kai nespėdavau, padėdavo mama. Ji mokėjo siūti tam tikras detales, labai smulkmeniškas. Kitaip tariant, tarsi paruošdavo man paruoštukus, o toliau viską darydavau aš.

O dėžučių lankstymai – tai jau visos šeimos darbas. Mano sesuo Auksė buvo ir mano modeliu Baltarusijos mados savaitės metu. Taip pat kartais man talkina įvairiuose kūrėjų bendradarbiavimo projektuose.

 Cinema Hunter, Valentino Jankausko ir asmeninio albumo nuotr./Skaistė Bružaitė ir jos jaunesnė sesuo
Cinema Hunter, Valentino Jankausko ir asmeninio albumo nuotr./Skaistė Bružaitė ir jos jaunesnė sesuo

Jau nuo mažumės sesę stengiuosi pasiimti visur, kur galiu. Tam, kad ji matytų sunkaus darbo pavyzdžius, užkulisius, suvoktų darbo vertę, mokėtų tvarkytis su jai paskirtomis užduotimis, lavintų organizuotumą ir dar daugybę kitų savybių. Tikiu, jog tokia patirtis jos gyvenime bus neįkainojama“, – kalbėjo S.Bružaitė.

Nors papuošalų rinka, atrodytų, yra perpildyta, Skaistė sako, kad jos išskirtinumas ir liko masyvūs, spalvingi papuošalai.

„Ir tai patraukia akį. Labai mėgstu asimetriją – kad viena pusė nebūtinai turi būti identiška kitai. Ir, žinoma, spalvos. Lietuvoje, ir ne tik Lietuvoje, yra daug natūralių, ramių spalvų papuošalų. O aš išėjau su bombinėm, ryškiom spalvom“, – kalbėjo S.Bružaitė.

 Cinema Hunter, Valentino Jankausko ir asmeninio albumo nuotr./Skaistė Bružaitė ir jos kurti papuošalai
Cinema Hunter, Valentino Jankausko ir asmeninio albumo nuotr./Skaistė Bružaitė ir jos kurti papuošalai

Nori padėti kitiems jauniems kūrėjams

Skaistė sako, kad dabar ne tik kuria pati, tačiau stengiasi padėti ir kitiems jauniems kūrėjams. Tokia iniciatyva atsirado prisiminus savo kūrybos pradžią – kai reikėjo visų sprendimų ieškoti pačiai, o vyresni kolegos patarimais dalintis neskubėjo.

„Visi žiūrėjo savo reikalų, jaučiau konkurenciją. Dariau, klydau ir taisiausi. Dabar aš noriu padėti kūrėjams savo patarimais, pasidalinti patirtimi. Pernai pradėjau kūrėjų bendradarbiavimo projektus, skatinančius kuriančių žmonių bendruomeniškumą“, – sakė S.Bružaitė.

Skaistė ieško įvairių kūrėjų – drabužių, rankinių ir panašiai. Tada, sako ji, gimsta bendri projektai.

„Jų yra jau septyni, ir aš labai džiaugiuosi šia iniciatyva. Žinoma, ieškau ne papuošalų, tačiau kitų gaminių kūrėjų. Pavyzdžiui, viena kūrėja gamina rankines, o aš padarau jų dekorą. Tada būna bendras produktas – rankinė su dekoru. Arba kita kūrėja siuva sukneles, o aš prie jų – papuošalus. Vienas kitam nesame konkurentai. Noriu, kad negriautume tiltų, o priešingai – juos statytume“, – sakė S.Bružaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius