Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Treneris rėžė: „Tavo žmona turi meilužį? Vadinasi, jis buvo vyriškesnis ir laimėjo medžioklę dėl tavo moters“

Pastaraisiais dešimtmečiais vyriškumo samprata keičiasi kardinaliai. Visuomenėje irgi užverda diskusijų apie tai, kas vyriška, o kas moteriška, taip pat apie skirtingų lyčių pareigas. Medžioklės laikai jau praėjo, į karą eina irgi mažuma, tad dauguma vyrų savo tikslams vis rečiau naudoja fizinę jėgą, o išvaizdai skiria panašiai laiko, kiek ir moterys.
Asmeninis treneris Dominykas Rukšėnas
Asmeninis treneris Dominykas Rukšėnas / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Vyras Sportas

Keičiasi ir įstatymai dėl skirtingų lyčių vaidmens visuomenėje, darbe bei šeimoje. Asmeninis treneris Dominykas Rukšėnas įsitikinęs, kad tikrų vyrų vis mažiau. Klausiame jo nuomonės, kas jam yra vyriškumas ir kokios tikro vyro pareigos.

– Dominykai, sportas – jūsų hobis ir gyvenimo būdas, esate treneris, dalyvaujate kultūrizmo varžybose ir drąsiai demonstruojate savo raumenis. Ar sportas suteikia vyriškumo?

– Nuo senovės vyras buvo suprantamas kaip fiziškai vizualiai bei juntamai stipresnė būtybė už moterį. Vyro pareigos visada buvo gebėti parnešti maisto šeimai, dirbti visus sunkiausius fizinius darbus, sukurti vietą gyvenimui, saugoti ir ginti saviškius nuo priešų ir įsibrovėlių. Šeima su juo turėjo jaustis saugi bei rami. Tam reikia daug jėgos, stiprybės.

Mano manymu, tie patys bruožai ir instinktai vyrą apibūdinti turėtų ir dabar. Taigi, ar mažėja tikrų vyrų? Aš manau, kad taip. Sporto disciplina stiprina tiek kūną, tiek charakterį, todėl stiprus vyras gali geriau atlikti minėtas pareigas.

Apie tai, kad vyras turi sportuoti, liudija testosteronas, vyriškas hormonas, išsiskiriantis sportuojančiame kūne. Jeigu vyro kūnas jo negamina, negauna, jis nyksta. Testosteronas išsiskiria sunkiai fiziškai sportuojant – ne bėgimai ar kardio treniruotės, o svorių kilnojimas kartu su subalansuota mityba padidina jo kiekį. Testosteronas gaminamas iš cholesterolio, todėl turėtume valgyti maisto, kuriame gausu gerųjų riebalų.

Paneigsiu daugelio lietuvių nuomonę, kad alus – vyrų gėrimas. Iš tikrųjų vyro organizmas aluje esančias medžiagas atpažįsta kaip estrogenus (moteriškus hormonus). Ilgainiui vyrui nuo alaus ima platėti klubai, auga krūtinė ir mažėja lytinė funkcija.

– Bet ar vyriška nuolat demonstruoti savo raumenis?

– Raumenų demonstravimas susijęs su tuo, kad sportas tapo mada. Abu šie dalykai yra geri – ir sportas, ir mada. Sportas yra geriau už tinginiavimą, rūkymą, gėrimą, narkotikų vartojimą. Mada yra geriau už stovėjimą vietoje, netobulėjimą, be to, padeda save realizuoti. Internetas yra pilnas raumeningų vyrų nuotraukų, moterų taip pat.

Per daug kontroliuoti ir nurodinėti moteriai negalima, nes tai ilgai nesitęsia.

Kalbant apie vyrus, vien jau išdirbtas kūnas simbolizuoja, kad vyras stengėsi, sportavo, sveikai maitinosi, kad geba laikytis disciplinos, o ne gerti, rūkyti ir valgyti bet ką. Jeigu kas nors sugalvoja nufotografuoti ar įamžinti savo pokyčius, vadinasi, kad kažkas tai vertina.

Tačiau nuolatinis asmenukių viešinimas jau yra žavėjimasis savimi, o tai jau nėra vyriška.

– Ar vyrą apibūdina jo pareigos ir finansinė padėtis?

– Geras klausimas. Be abejo, užimantys aukštas pareigas vyrai dabar atsakytų, kad taip, būtent, tai yra tikras vyriškumas. Bet aš manau, kad tik iš dalies, ir tik todėl, kad šiais laikais vyriškumas siejamas su geru atlyginimu, aukštomis pareigomis, vadovavimu. Bet kodėl tada turime tiek daug skyrybų atvejų, kai vyras užima geras pareigas ir daug uždirba, tačiau jo draugė ar žmona vis tiek turi meilužį?

Asmeninio archyvo nuotr./Asmeninis treneris Dominykas Rukšėnas
Asmeninio archyvo nuotr./Asmeninis treneris Dominykas Rukšėnas

Vyrai, aišku, tokiais atvejais linkę suversti kaltę moterims, tačiau ar bent vienas susimąsto, kam jai kitas, kam tas meilužis? Būtent, tai yra vyriškumo nebuvimas, visapusiškas susikoncentravimas tik ties savimi, savo darbu, pareigomis, – o kur vieta tavo moteriai? Tai tereiškia, kad kažkas kitas buvo vyriškesnis ir laimėjo medžioklę dėl tavo moters.

Taigi, aukštos pareigos tikrai yra didelis pliusas, bet nėra svarbiausias aspektas apibūdinant vyriškumą. Beje, šiais laikais nebeliko nei vyriškų nei moteriškų darbų – dėl gerų kulinarų, šokėjų, aktorių moterys eina iš proto, o ir pačios puikiai vadovauja ar atlieka anksčiau vyriškais laikytus darbus.

– Koks turėtų būti vyro požiūris į šeimą?

– Rimtas. Tikro vyro šeimoje negali bet kas bet kada ateiti ir primesti, įvesti savo taisykles. Net jei ir atsitiko taip, kad vyras ir žmona išsiskyrė, tikras vyras ir toliau stengsis išlaikyti savo vaikus, nes tai iš dalies yra jo nuosavybė, ją būtina saugoti ir globoti. Žinau tokių atvejų ir galiu drąsiai sakyti, va, čia vyras.

Kas labiausiai trukdo mūsų vyrams? Baimė suklysti ir pavydas.

Apskritai manau, kad vyro gebėjimas pasirūpinti savo šeima yra pagrindinis vyriškumo įrodymas. Be abejo, vyras privalo ją aprūpinti materialiai.

Pinigai nėra svarbiausias dalykas šeimoje ir vyriškume, tačiau vyras turi gebėti išlaikyti savo šeimą.

– O koks tikras vyras santykiuose? Kaip jis elgiasi su savo moterimi?

– Moteris yra vyro atspindys. Elgtis su ja reiktų taip, kad jos norėtų visi, o jai reikėtų tik tavęs vieno. Paprasta populiari frazė, bet tai tiesa. Vyras turi mokėti spręsti problemas poroje – tiek psichologines, tiek materialias.

Mes, vyrai, dažnai būname pernelyg užsiėmę kitais dalykais, tad pamirštame jausmus. Tokiu atveju apie juos dažniausiai kalbėti pradeda moteris. Mano patarimas – vietoj pasakymo „Ai, ką čia šneki, tikrai taip nėra” geriau ramiai išklausykime moterį, pagalvokime, ką praleidome ir pamiršome, ir tada tikrai pamatysime, kad tikrai kažką apleidome.

Asmeninio archyvo nuotr./Asmeninis treneris Dominykas Rukšėnas
Asmeninio archyvo nuotr./Asmeninis treneris Dominykas Rukšėnas

– Kokios psichologinės savybės svarbiausios vyriškam charakteriui?

Visų pirma, labai svarbus tikslų turėjimas ir jų siekimas. Dažnas jaunuolis net nežino, ko nori. Visi procesai šiais laikais vyksta taip greitai, kad ilgalaikiai tikslai, reikalaujantys ilgo, nuoseklaus darbo, tiesiog apeinami.

Su tuo susijęs pasitikėjimas savimi. Pasitikėjimą suteikia veikla, kuri tau duoda norimą rezultatą. Tai – žinojimas, kad viskas, ką tu darai, yra gerai, kad tu kažką darai teisingai, kad tau daug kas pritaria, tave vertina. Kas labiausiai trukdo mūsų vyrams? Baimė suklysti ir pavydas – pats blogiausias dalykas vyrui, kuris simbolizuoja jo nepasitikėjimą savimi ir kompleksus.

– Kodėl pavydas, jūsų supratimu, priešybė vyriškumui?

Vyro gebėjimas pasirūpinti savo šeima yra pagrindinis vyriškumo įrodymas.

Tai didžiausias vyro kompleksas. Pats žinau nemažai pavyzdžių, kai dėl pavydo vieni kitiems darbe ar asmeniniame gyvenime vyrai ima kvailai elgtis. Trenerio darbe pasitaiko situacijų, kai treniruojamų klienčių vyrai pavydi savo moterų.

Ačiū Dievui, daugumos mano klienčių vyrai yra nepavydūs, suprantantys, kad jų moterys sportuoja tam, kad atrodytų gražesnės savo vyrui ir sau, todėl problemų nekyla, bet, neslėpsiu, yra buvę ir kurioziškų situacijų.

Pavyzdžiui, atvežęs merginą į sporto klubą vaikinas jos laukdavo mašinoje prie klubo, priėjus prie lango galėjai pamatyti, kaip rūksta dūmai pro langą iš automobilio, kol jo mergina baigia treniruotę. Tikrai labai juokingai atrodo.

Yra buvę atvejų, kai mergina ateina į treniruotę, o jos vaikinas seka iš paskos „sportuoti – stebėti“, kol nieko nepešęs palieka ramybėje. Taip, tai yra tam tikra kova už savo moterį, bet ne taip reikia kovoti. Per daug kontroliuoti ir nurodinėti moteriai negalima, nes tai ilgai nesitęsia. Pasitikinčiam savimi vyrui nereikia pavydėti savo moters, juk ji nuo gero vyro niekur nebėgs.

– Ar pats jaučiatės vyriškas? Kaip parodote savo vyriškumą?

– Vyriškumo stengtis parodyti nereikia, jis yra arba jo nėra. Elgiantis dirbtinai ir apsimetinėjant atsiranda neigiamų pasekmių, kenčia ir pats vyras, ir jo santykiai.

Nelengva pačiam save įvertinti šiuo aspektu, bet pagal pomėgius, užsiėmimus, bendravimą ir vertybes manau, kad esu pakankamai vyriškas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius