-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visagine gyvenanti Irina: „Mes neskirstome, tu lietuvis ar rusas“

Irina (70 m.) į Visaginą gyventi atvyko prieš tris dešimtmečius, todėl jaučiasi tikra senbuve: ji pažįsta gyventojus, ypač tuos, kuriuos galima sutikti ten, kur verda tikras miesto gyvenimas, – Visagino turguje. Čia galima rasti visko – nuo įvairiausių niekučių ant prekystalių iki buitinės technikos bei dėvėtų drabužių siūlomo pasirinkimo. Irina dirba visai šalia įsikūrusioje vaistinėje. Moteris įsitikinusi, jog perspektyvos yra niūrios, todėl gyventojai priversti laimės ieškoti svetur.
Visagino turgus
Visagino turgus / Karolinos Savickytės nuotr.
Temos: 2 Visaginas Pokalbiai

Visagino miesto istorija dažnai siejama su Ignalinos atominės elektrinės iškilimu. Prieš daugiau nei keturiasdešimt metų pradėjo kilti keletas daugiabučių, galiausiai buvo įkurtas jėgainės darbininkams gyventi skirtas miestas – Visaginas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ignalinos savivaldybė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ignalinos savivaldybė

Iš rytų į naują miestą tuo metu vyko daugybė skirtingų tautų, jis plėtėsi, atominės elektrinės gyvavimo laikotarpiu gyventojų populiacija buvo perkopusi net kiek daugiau nei trisdešimt tūkstančių.

Tačiau didžiausi pokyčiai įvyko, kai, stodama į Europos sąjungą ir vykdydama bendruosius įsipareigojimus, Lietuva nusprendė Ignalinos atominę elektrinę uždaryti. Tai ypač paveikė Visagino gyventojų darbingumo rodiklį, pradėjo trūkti darbingo amžiaus asmenų, gyventojų skaičius taip pat žymiai sumažėjo.

Karolinos Savickytės nuotr. /Visaginas
Karolinos Savickytės nuotr. /Visaginas

Netradicinis Visagino turgus

Atvykus į miestą ir pabendravus su vietos gyventojais, buvo aišku, kad šeštadienio popietę Visagino turguje didelio prekeivių ir pirkėjų antplūdžio nepamatysime, tačiau vis dėlto nusprendėme apsilankyti ir įsitikinti patys.

Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turguje prekyvietės suskirstytos į paviljonus
Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turguje prekyvietės suskirstytos į paviljonus

Nustebino tai, jog tvarkingai į paviljonus suskirstyti prekystaliai, o turgaus prekeiviai siūlo platų asortimentą: nuo konditerijos gaminiais prekiaujančiųjų iš trečią dešimtmetį skaičiuojančio turistinio vagonėlio iki dviračius ir buitinę techniką siūlančių vyrų.

Viskas susilieja į įprastinį turgaus vaizdinį: nepertraukiamas šurmulys, vyksta derybos tarp pardavėjo ir pirkėjo, prekeivių šūksniai, kviečiantys prieiti prie jų ir kažką įsigyti...

Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turgus
Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turgus

Visagino turgus kitoks: čia visą laiką lydi ramybė, niekas nešaukia, ir tradicinės derybos tarp pardavėjo ir pirkėjo vyksta tyliai ar net pašnabždomis. Akimirka, kai nuo automobilių stovėjimo aikštelės ir turgaus skiria vos kelios dešimtys metrų, tikrai negalėtum pagalvoti, jog atvykai į šurmuliu ir žmonių spiečiumi pasižymintį objektą mieste.

Pašnekovė Irina stovėjo šalia dėvėtais drabužiais prekiaujančių pardavėjų, kurie jau skaičiuodami paskutines šeštadienio darbo minutes, krovė prekes atgal į autobusiuką. Moteris buvo pasirėmusi į mažą būdelę su stambiu užrašu „Vaistinė“.

Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turgus
Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turgus

Į Lietuvą atvyko iš Ukrainos

Užėjus į vidų, moteris mielai pasisveikina lietuviškai, tačiau toliau su mumis bendrauja rusiškai, kaip ir daugelis gyventojų, šnekintų šiame mieste.

Irina sutinka mielai papasakoti apie rutiną šiame multikultūriniame mieste, kuriame pati gyvena jau daugiau nei trisdešimt metų.

Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turgus
Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turgus

Į klausimą, ar sunku susikalbėti su tais, kurie rusų kalbos nemoka, Irina droviai nusišypso ir paneigia: „Čia nėra skirstoma, ar tu esi lietuvis, ar rusas. Visi kažkaip susikalbame ir sutariame. Tai jau įprasta.“

Prieš daugiau nei trisdešimt metų moteris kartu su šeima atvyko iš Ukrainos į dar tuomet kylantį Ignalinos atominės elektrinės darbininkams skirtą miestą. Tiesa, pati Irina užaugo Latvijoje, kur šiuo metu gyvena jos vaikai.

Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turgus
Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turgus

Jaunimas planuoja ateitį svetur, mieste pasilieka pensininkai

Kalbėdama apie vyraujančias amžiaus tendencijas, Irina nuogąstauja, kad miestas sensta. Nors iš pirmo žvilgsnio gyventojų daugumą sudaro pensinio amžiaus žmonės, čia taip pat galima sutikti vaikus auginančias jaunas šeimas.

„Yra mamyčių su vaikais, taigi šeimos maitintojai kažkur uždarbiauja. Gal atvažiuoja ir tas jaunimas iš kitų miestų, kuris nori padėti tėvams, juos išlaiko“, – svarsto Irina.

Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turgus
Karolinos Savickytės nuotr. /Visagino turgus

Ji taip pat įsitikinusi, jog be darbo Ignalinos atominėje elektrinėje, nemaža dalis dirba ir mieste veikiančioje siuvykloje bei baldų gaminimo įmonėje. „Siuvyklą atidarė vokiečių specialistai, bet ten dirba visaginietės“, – teigia Irina.

Vaistinėje dirbanti moteris tvirtina, jog dažniausiai klientų sulaukia mėnesio pradžioje, kai pastarieji gavę atlyginimą bei apsipirkinėdami turguje, užsuka ir į vaistinę.

„Iš esmės pensija ir mėnesinis darbo užmokestis – tai, kas atveda visaginiečius į turgų“, – šypsosi Irina.

15min nuotr./Visaginas
15min nuotr./Visaginas

Visagino gyventoja Irina pastebi, jog turguje dirba tiek ikipensinio, tiek pensinio amžiaus žmonės. Priežastys yra aiškios: arba tu negali susirasti darbo, arba esi jau miesto senbuvis.

„Turguje jaunimo nesutiksi, nebent atvažiuoja prekeivių vaikai, kurie padeda tėvams“, – svarsto šalia turgaus esančioje vaistinėje dirbanti moteris.

Kalbėdama apie jaunimo perspektyvas šiame mieste, moteris teigia, jog vyrauja tendencija: arba pasilieki mokytis čia, siekti įgyti kokį nors amatą, arba išvyksti į didesnius miestus, pavyzdžiui, Kauną ir Vilnių, kuriame gali gauti aukštąjį išsilavinimą.

Karolinos Savickytės nuotr. /Visaginas
Karolinos Savickytės nuotr. /Visaginas

„Nemažai mano pažįstamų vaikų išvyko gyventi į didesnius miestus, kaip Kaunas ar Vilnius. Ten ir dirbti, ir mokytis gali. Aišku, pas mus yra profesinio rengimo centras, tačiau daugiau galimybių nėra. Beje, Visaginas turi ir akrobatikos mokyklą (Visagino akrobatikos sporto mokykla - aut.), kuri buvo žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir buvusioje Sovietų sąjungoje “, – tikina visaginietė.

Moteris tvirtai įsitikinusi, jog šis miestas yra tinkamas turizmo ir rekreacijos plėtrai, nes kraštas gali būti puikiai pritaikytas žirgų sportui.

„Čia labai miškinga vieta, taip pat yra aikštelių, kurias galima būtų pritaikyti naujos šakos – žirgų sporto – kūrimui“, – apie galimus pokyčius svarsto Irina ir teigia, jog Visaginas galėtų pasekti kaimyninių miestų pavyzdžiu ir daugiau dėmesio skirti turizmui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius