-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 06

Vytaras Radzevičius. Atšaukimo kultūra – masinis ginklas: niekada nežinai, kuo gali baigtis jo panaudojimas

2019 metais įvairių šalių anglų kalbos žodynuose renkant metų žodį tarp pretendentų figūravo žodis „cancel“ – atšaukti. Australijos anglų kalbos žodyne „Macquarie Dictionary“ jis net užėmė garbingą pirmą vietą. Tiksliau pasakius – metų žodžio čempionais tapo du žodžiai – „cancel culture“. Atšaukimo kultūra – žmonių ar produktų neigimo praktika, laikant juos nepriimtinais ar problemiškais.
Vytaras Radzevičius
Vytaras Radzevičius / „BNS foto“ nuotr.

Dažniausiai tai siejama su socialiniais tinklais. Galbūt taip galima teigti dabar, kai socialinius tinklus, be kita ko, įsidrąsinę užplūdo beraščiai, marginalai ir netikrų paskyrų kūrėjai. Perfrazuojant Winstono Churchillio frazę ir pakeičiant žodį demokratija žodžiu „feisbukas“ – geriausias argumentas prieš feisbuką yra penkių minučių pokalbis su vidutiniu feisbuko vartotoju. Bet feisbukas prieš demokratiją turi vieną reikšmingą pranašumą – jame yra funkcija „blokuoti“. Kurią taip pat galima pavadinti terminu „cancel“.

Bet ar galim „atšaukimo kultūrą“ laikyti tokia modernia? Prieš akis iškyla monumentalūs pasaulio istorijos vaizdiniai – Pontijus Pilotas nusiplauna rankas, kai žydai išlaisvina žmogžudį Barabą ir kancelina Jėzų Kristų bei pasmerkia jį myriop nukryžiuojant. Per amžius Europa visais būdais kancelina žydus, kol tai baigiasi pogromais ir Holokaustu.

Viktorijos Savickos/15min nuotr./Aušvico-Birkenau valstybinis muziejus
Viktorijos Savickos/15min nuotr./Aušvico-Birkenau valstybinis muziejus

Anglijos bažnyčia kancelino Romos bažnyčią, o Romos katalikai Šv. Baltramiejaus nakties žudynėse atšaukė daugybės hugenotų (evangelikų reformatų) teisę gyventi. Spontaniški linčo teismai laukiniuose Vakaruose irgi perša mintį apie visuomeninį susitelkimą prieš kažką.

Kiek ko atšaukė Stalino, Hitlerio, Mao ar raudonųjų khmerų valdomos visuomenės – nesuskaičiuosi. Ir tai tęsiasi. Putinas su savo įsivaizduojamu „rusų pasauliu“ bando kancelinti civilizaciją. Liguistoje rusų pasaulio vaizduotėje vyrai prievartauja kūdikius, o tėvai džiaugiasi automobiliais už žuvusius sūnus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius