Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 priežasčių, kodėl verta svajoti

Kiekvienas kartais nuklystame į svajonių pasaulį, kupiną troškimų, norų ir siekių. Vienos fantazijos užklumpa netikėtai, kitos ilgai bręsta mūsų vaizduotėje.
Mergina
Labai svarbu tikėti, kad troškimas gali išsipildyti, ir jis būtinai išsipildys! / Fotolia nuotr.

Manote, svajonės yra laiko švaistymas? Prieš jus – dešimt teiginių, įrodančių, kad svajoti verta.

 

1. Skatina kūrybiškumą

Viskas, ką žmogus sukūrė, atrado, išrado, pirmiausia gimė svajonėse – žmogaus mintyse. Psichoterapeutas Danas Jonesas, tyrinėjęs įvairių įžymybių polinkį fantazuoti (Ludwigo van Beethoveno, Leonardo da Vincio, Alberto Einsteino, Walto Disney‘aus), atrado bendrą savybę – gebėjimą nevaržomai svajoti. Taigi daugybės menininkų, rašytojų, verslininkų ir kitų profesijų atstovų idėjos ir sumanymai gimsta būtent svajonėse. Rašytojas Victoras Hugo yra sakęs: „Svajoti, vadinasi, kurti.“ Tie, kurie geba pasinerti į fantazijų pasaulį, visiškai užsimiršti, į realybę grįžta su didesniu įžvalgų kraičiu. Pasąmonėje gimstantys iškalbingi ir įdomūs vaizdiniai – kūrybiško mąstymo rezultatas.

 

2. Išgrynina gyvenimo tikslą

Nežinote, ko norite? Svajokite. Svajonės – lyg kompasas, kuris nurodo, kuriuo keliu eiti. Tiek dvasinės, tiek materialios svajonės, pavyzdžiui, būti geresne mama, turėti prabangią vilą, aplankyti egzotines šalis ar tapti įmonės direktore, atskleidžia pasąmonėje paslėptus troškimus. Fantazijas pirmiausia turite paversti gyvenimo tikslu. Užrašykite svajones ant popieriaus ir išskirkite svajonę, kuri bus ryškiausiai šviečianti žvaigždė. Žinoma, kiekviena svajonė yra troškimų, fantazijų ir patirties mišinys, kiekviena savaip svarbi. Tegu mažesnės svajonės būna laipteliai, kurie priartins prie didžiosios išsipildymo.

 

3. Padeda išspręsti problemas

Visą dieną mąstai, suki galvą, kaip išspręsti problemą... Kai tik nustoji galvoti, atsipalaiduoji, nugrimzti į kitą pasaulį, netikėtai į galvą šauna sprendimas. Manoma, kad svajodamas žmogus mokosi spręsti problemas. Mūsų smegenys – lyg kompiuterio atmintis: nors informacija pasimeta tarp daugelio kitų dokumentų, kadaise įrašytas failas egzistuoja, o gera programa jį nesunkiai randa. Taigi pasąmonėje klaidžiojančios mintys gali rasti informaciją, kurios sąmonė paprastai nemato. Britų Kolumbijos universiteto mokslininkai įrodė, kad, nugrimzdus į fantazijų pasaulį, smegenys aktyviai dirba – apdoroja anksčiau surinktą informaciją. Nustatyta, kad svajojant suaktyvėja smegenų sritis, atsakinga už problemų sprendimą.

 

4. Keičia požiūrį į gyvenimą

Galbūt tik dėl to, kad svajojate, esate tuo, kuo esate. Svajonės suteikia energijos, įkvepia įgyvendinti naujus siekius. „Galimybė įgyvendinti svajonę – štai kas gyvenimą daro įdomų“, – rašė Paulo Coelho. Svajojimas padeda suvokti, ką dar galėtumėte nuveikti ar padaryti šiame gyvenime. Daugelis mūsų patiriame monotoniją:  kiekvieną dieną girdime tuos pačius viršininko reikalavimus, namuose atliekame tuos pačius buitinius darbus. Svajonės padeda pabėgti nuo pilkos kasdienybės ir nuobodžių laiko fragmentų, kol laukiate autobuso ar stovite eilėje. Buvę ar niekada nepatirti vaizdiniai suteikia optimizmo, entuziazmo, aistros.

Deja, visada sutiksite žmonių, kurie stengsis sužlugdyti jūsų svajones „nuleisdami jus ant žemės“. Neleiskite jiems sugadinti ūpo.

 

5. Svajotojai – laimingesni žmonės

Tikriausiai sutiksite, kad vaikystė – laimingiausias gyvenimo tarpsnis, kai gyvename svajonių ir pasakų pasaulyje. Vaikystėje svajojote tapti garsia aktore, o gal pilotuoti lėktuvą ar valdyti ledų fabriką? Deja, mes mokomi mąstyti analitiškai, logiškai, ieškoti argumentų, viską apskaičiuoti. Kuo vyresni esame, tuo mažiau svajojame.

Ar tikite, kad egzistuoja laimės formulė? Senovės indų išmintis byloja, kad aukščiausias gyvenimo lygmuo turi sietis su prasmės atradimu ir tikslo įgyvendinimu. Tai nereiškia, kad laimingi būsime tada, kai įgyvendinsime visas svajones. Žinojimas, kad visais įmanomais būdais stengiatės pasiekti šį tikslą, gyvenimui suteikia pilnatvės.

 

6. Mažina stresą

Kiekvienas mūsų turime kalnus darbų, nuolat skubame, norime visur suspėti ir viską padaryti. Todėl dažnai jaučiame nervinę įtampą, patiriame stresą. Tikriausiai ne vieną kartą norėjome pabėgti kuo toliau, jei ne fiziškai, tai bent paskęsti vaizduotės jūroje. Net kai labai stengiatės susikoncentruoti į nemalonią ar įgrisusią užduotį, vis pagaunate save skrajojančią padebesiais... Paprastai svajotojai patiria mažiau streso leisdami pailsėti smegenims nuo informacijos gausos. Svajojimas – lyg meditacija, kuri padeda sumažinti įtampą, atsipalaiduoti ir pailsėti.

 

7. Skatina tobulėti

Dauguma žmonių mano, kad svajojimas – laiko švaistymas, kad svajonės sugadina žmogų, neva jis nebesugeba kritiškai mąstyti, gyvena kitame pasaulyje. Tiesa, realistai geriau prisitaikę prie gyvenimo, nelinkę rizikuoti ar neapdairiai pulti į idėjų sūkurį. Kita vertus, ar kada matėte svajotoją – apsiblaususį pesimistą? Tikriausiai ne. Svajojantys žmonės paprastai trykšta teigiamomis emocijomis, optimizmu ir energija. Svajonė tampa žmogaus įkvėpimo šaltiniu, kuris paskatina imtis realių veiksmų siekiant svajonės. Manoma, kad sportininkai, įsivaizduojantys save ant aukščiausio apdovanojimų pakylos laiptelio, šio rezultato siekia dar stipriau, arba mokinys, svajojantis būti garsiu specialistu, mokosi efektyviau, nes žino, ko jam reikia.

 

8. Atgaivina seksualinį gyvenimą

Kartais išsigąstame supratę, kokios nepadorios fantazijos užplūdo mūsų mintis. Seksualinio turinio svajonės būdingos daugeliui žmonių, bet dėl jų intymumo retas išdrįsta apie tai papasakoti. Specialistai teigia, kad intymios fantazijos ir svajonės padeda sužadinti geismą, suprasti intymius poreikius. Tai nemokamas vaistas prasidėjus vedybinei monotonijai ir rūpesčiams, kurie paprastai atšaldo intymius poros santykius. Erotinio pobūdžio svajonės leidžia ne tik atgaivinti, bet ir paįvairinti seksualinį gyvenimą.

 

9. Gerina sveikatą

Visa tai, ką mes galvojame, kuo tikime, apie ką svajojame, be jokios abejonės, veikia mūsų organizmą. Psichoterapeutai pripažįsta, kad mintys – natūralus organizmo gynybinis mechanizmas – padeda sveikti. Norint atsikratyti prastos savijautos ar ligos, pirmiausia reikia mąstyti apie save, kaip apie sveiką žmogų. Vizualizacijos metodikos taikymas praktikoje parodė, kad pozityvus psichologinis nusiteikimas ir vaizduotė neigiamas emocines programas pasąmonėje padeda keisti pozityviomis – suvokimu, kad turėtume būti sveiki, energingi, jaunatviški. Taip galite paspartinti gijimo procesą ar tiesiog sustiprinti organizmo imunitetą.

 

10. Svajonės pildosi!

Kai tvirtinama, kad mintys materializuojasi, nederėtų ieškoti metafizinių paaiškinimų – į mintis reaguoja mūsų kūnas ir protas. Pasak anglų psichoterapeuto Johno Collinso, ilgai galvodamas, kad tuoj pargriūsi, būtinai parkrisi: „Teigiamų lūkesčių energija kur kas naudingesnė už neigiamą nenaudingo jaudulio užtaisą.“ Net jei tarp svajonių ir realaus gyvenimo egzistuoja didelis atstumas, labai svarbu tikėti, kad troškimas gali išsipildyti, ir jis būtinai išsipildys!

 

Tekstas D. Šimukauskaitės

 

Taip pat skaitykite:

Susikurkite norų žemėlapį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius