Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

17 klausimų, kuriuos turėtumėte užduoti vienas kitam iki santuokos

Nusprendę kurti šeimą, turite būti pasiruošę įdomiai kelionei, kurioje laukia daugybė iššūkių, ir pasirengę tuos iššūkius spręsti kartu. Dabar, kai skyrybų skaičius auga lyg ant mielių, santuoką išsaugoti atrodo ne taip paprasta, tad kur kas geriau iki pasakant „taip“ suvokti, ar tikrai norite būti kartu.
Vestuviniai žiedai.
Vestuviniai žiedai. / Fotolia nuotr.

Šeima, vaikai, karjera, finansinė situacija, gyvenamoji vieta, bendravimas – visa tai turi didelę įtaką kuriant ryšį su mylimu žmogumi.

Psichologė ir rašytoja Andrea Bonior teigia, kad jos kelyje pasitaikė daug santuokoje nelaimingų žmonių, kurie krizę patyrė dėl artimųjų netekimo, sunkumų auklėjant vaikus, ligų, finansinių nesklandumų. Kiti bedugnę priėjo dėl kasdienių nesutarimų ir nesuderinamumo, rašoma lifehacker.ru.

Specialistė pataria visiems, norintiems sukurti darnius santykius, dar prieš vedybas užduoti vienas kitam tam tikrus klausimus. Kokius?

Kokie skirtumai jums patinka mylimojo charakteryje ir kas pradės erzinti po penkerių metų?

Ironiška, kad skirtumai santykių pradžioje gali labai traukti vienas prie kito. Jo spontaniškumas atrodo toks žavus, kai jūs esate įpratę gyventi pagal planą. Jos gebėjimas ilsėtis net tada, kai nėra pavargusi, džiugina, kai pats esate įpratęs dirbti iki išnaktų.

Kiti įpročiai, susiję su bioritmais, karjera, hobiais, traukia savo egzotika ir naujumu, tačiau jūsų pačių įpročiai gali laimėti prie mylimą žmogų ir ilgainiui tai, kas taip žavėjo, pradės erzinti.

Kaip jūs atskirai ir kartu išgyvenate stresą?

Ką daro jūsų partneris, kai papuola į spūstį? Kaip elgiatės jūs, kai neišsimiegate? O jeigu kurio nors jūsų tėvai turi rimtų sveikatos problemų?

Santykių pradžioje kiekvienas jūsų elgiasi pavyzdingai, tačiau tai trukdo suvokti, kaip jūs reaguosite į spaudimą. O to per santykių metus bus tikrai daug. Dar svarbiau yra sužinoti, kaip jūs abudu reaguojate į stresą – atsitraukiate, slepiatės, o gal įveikiate sunkumus kaip komanda?

Koks jūsų partnerio santykis su alkoholiu, narkotikais, azartiniais žaidimais?

Aistra šiems išvardintiems dalykams gali kilti ir staiga, kai esate kartu. Visgi, dažniausiai potencialią priklausomybę galite numatyti, nebent bijote tai pripažinti, pastebėti arba esate jauni ir jums abiems kasdieniai vakarėliai atrodo visiška norma.

Tačiau tai gali nebeatrodyti normalu, kai susilauksite vaikų, o jūsų mylimasis ir toliau siaus vakarėliuose. Tad įsižiūrėkite į vienas kitą – kuo anksčiau pastebėsite problemas, tuo greičiau jas galėsite sėkmingai išspręsti.

Kaip sutariate buityje?

Įsivaizduokite, kad jūsų mylimasis – kambario draugas. Kaip jūs sutarsite? Ar atrasite kompromisą dėl buities reikalų – namų tvarkymo, miego režimo, valgio ruošimo, svečių sutikimo, interjero kūrimo? Tai iš pirmo žvilgsnio paprasti dalykai, tačiau santykiams turi didelę reikšmę. Labai dažnai nesklandumai buityje tampa sniego lavina, pražudančia santykius.

Vaikai

Tai labai svarbus klausimas, kadangi labai retai nuomonė pasikeičia. Dabar, kai moterys dažnai ryžtasi neturėti vaikų ir jaučia spaudimą, vaikų klausimas tampa dar aštresnis. Jeigu vienas jūsų nenori vaikų – tai nepasikeis, tad ar norite tokių ryšių, kur vienas jaustųsi nuskriaustas ir besijaučiantis, kad negyvena savo gyvenimo?

Jeigu abudu norite vaikų, aptarkite, kokią šeimą įsivaizduojate, ką darytumėte ir kaip reaguotumėte, jeigu nepavyktų vaikų susilaukti natūraliai. Ar ryžtumėtės dirbtinio apvaisinimo procedūrai, o gal įvaikinimui?

Fotolia nuotr./Pora
Fotolia nuotr./Pora

Kiek dažnai aptariate santykius su aplinkiniais?

Romano pradžioje normalu aptarti santykius su draugais, artimaisiais ar giminaičiais. Tačiau kai santykiai tampa rimti, apgalvokite ir nustatykite konfidencialumo ribas. Ar būsite patenkinta, jeigu vyras prašys santykių patarimo pas anytą? O vyras ar norėtų, kad sekso reikalus aptarinėtumėte su geriausia drauge?

Teisingų atsakymų šiuo atveju nėra – svarbiausia, kad jūsų požiūris į šiuos dalykus sutaptų.

Kaip reaguojate į konfliktą?

Išsiaiškinkite, kaip kiekvienas jūsų poroje reaguoja į konfliktus. Galbūt kuris nors visada atsiprašo pirmas, o kitas visada reaguoja labai audringai? Esmė yra atrasti draugišką vienas kitam konfliktų sprendimo būdą. Sveiki santykiai – tai teisingas ir vienas kitą gerbiantis bendravimo būdas be pasyvios agresijos, smurto, žaidimo, asmeniškumų.

Sveiki santykiai – tai teisingas ir vienas kitą gerbiantis bendravimo būdas be pasyvios agresijos, smurto, žaidimo, asmeniškumų.

Kaip sutariate su vienas kito giminaičiais?

Tikrai nebūtina jais žavėtis, tačiau jūs turite būti įsitikinę, kad esate patenkinti vienas kito bendravimu su giminaičiais. Taip pat verta išsiaiškinti, ką daryti, jeigu jūsų partneris nesutaria su savo tėvais, o jie jums patinka. Arba jeigu jis nori praleisti atostogas su giminaičiais, o jūs – ne. Kokią rolę tėvai vaidins anūkų auklėjime?

Dažnai dar tik ruošiantis vestuvėms prasideda pirmieji nesutarimai, tačiau juos visada galite išnaudoti praktinėms pamokoms ir santykių gerinimui.

Ar jūs tikitės, kad kažkas pasikeis?

Psichologė sako, kad labai dažnai santuokos nutrūksta dėl to, kad žmonės tikisi, jog partneris pasikeis. Ir tie lūkesčiai yra blogiausia, kas gali nutikti, nes pokyčiai įmanomi tik tada, kai to nori pats žmogus.

Jūs galvojate, kad partneris stebuklingu būdu taps kitoks po to, kai ves, atsiras šeima, vaikai, augintiniai, namai, įsipareigojimai? Pagalvokite dar kartą.

Pinigų klausimas

Kuo labiau skiriasi jūsų požiūris į finansus, tuo santykiai bus sudėtingesni. Pagalvokite, ar esate apsisprendę taupyti? Imti paskolą? Pirkti būstą? Skolinti kitiems ir pan. Visa tai lemiamas dalykas, kuriant santykius.

Kiek jums reikia laisvo laiko?

Kiekvienas mūsų turi skirtingus bendravimo ir buvimo tik su savimi poreikius. Jeigu poroje sutariate ir gerbiate vienas kitą, tai neturėtų trukdyti, tačiau jeigu skirtumai pernelyg akivaizdūs, pavyzdžiui, nuolatiniai vakarėliai ir sėdėjimas namuose, ilgainiui, susikaups daug nuoskaudų.

Fotolia nuotr./Santykiai
Fotolia nuotr./Santykiai

Ką manote apie darbą?

Atleidimas, kilimas karjeros laiptais ir kiti pokyčiai, susiję su darbu, veikia šeimos gyvenimą. Patariama apgalvoti, kaip ir kiek dirbsite, ką darytumėte netekę darbo, ar jums priimtinas modelis, kai mama augina vaikus, o tėtis dirba (arba atvirkščiai), ar jums būdingas darboholizmas?

Kaip reaguosite, jeigu vienas jūsų gaus paaukštinimą, nuspręs grįžti į mokslus arba pakeisti profesiją? Aptarę tokius dalykus, jūs lengviau suprasite vienas kitą.

Artumas su kitais žmonėmis

Flirto stilius, emocinis artumas su kolegomis, santykiai su draugais – visi šie parametrai kiekvienam mūsų skirtingi. Todėl, kuriant santykius, turite tai išsiaiškinti, ar priimsite vienas kito elgesį, ar nustatysite tam tikras ribas. Vienam nieko tokio susirašinėti su kolege po darbo, o kitam – toks elgesys prilygsta išdavystei.

Koks jūsų požiūris į religiją?

Gali atrodyti, kad religija visi nesvarbu, ypač, jeigu netikite, arba tikėjimo pažiūros sutampa, tačiau šiuo atveju svarbūs niuansai. Ar norėsite tuoktis bažnyčioje, kaip švęsite šventes, ar vaikus auklėsite remdamiesi religija?

Kur gyvensite?

Jeigu nesutariate dėl miesto, rajono ar vietos, tai laukite tęsinio – santykiuose tikrai bus įtampa. Turite labai gerai apsvarstyti tokį variantą, kuris bus priimtinas abiems. Gyvenimas užsienyje ar su tėvais vienam atrodo normalu, o kitam – kraštutinumas, todėl turite atrasti kompromisą.

Fotolia nuotr./Seksuali pora
Fotolia nuotr./Seksuali pora

Kaip žvelgiate į fizinį patrauklumą?

Psichologė teigia, kad daugelis porų sunkiai išgyvena išvaizdos pokyčius: svoris, raukšlės, drabužiai, šukuosena, su amžiumi susijusios deformacijos.

Pasikalbėkite, ar tai svarbu jūsų santykiuose? Kaip reaguosite į tai? Kaip kalbėsitės? Kaip jūsų išvaizdos, stiliaus pokyčiai priklausys nuo kito nuomonės?

Ar jūs patenkinti seksualiniu gyvenimu?

Labai dažnai santykių pradžioje seksas yra toks geras, kad maskuoja visas problemas. Tačiau jeigu jis pats tampa problema, būkite pasiruošę apie tai pasikalbėti. Tokie dalykai kaip sekso pobūdis, seksualinis suderinamumas, erotika ir kiti dalykai gali sutapti arba būti visiškai priešingi. Pagalvokite, ką darytumėte, jeigu jūsų seksualiniai poreikiai kardinaliai skirtųsi?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius