-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

4 melo rūšys, kurias naudoja net puikiai sutariančios poros

Tradiciškai melas visuomenėje laikomas socialiai nepriimtinu elgesiu. Tačiau šiuolaikiniai mokslininkai teigia ką kita: kartais meluoja visi ir nieko bloga tame nėra. Psichologai išskyrė keturias melo rūšis ir paaiškino, kuriais atvejais melas pavojingas santykiams, o kuriais yra nekaltas ir nepavojingas.
Kaip suprasti, kad vyras jums meluoja?
Kaip suprasti, kad vyras jums meluoja? / Fotolia nuotr.

Pasak psichologų, žmonės meluoja mažiausiai 1–2 per dieną. Daugeliu atvejų tai nekaltas melas, kuris niekam nepadaro žalos. Sugebėjimą meluoti mes įgijome evoliucijos metu. Melas mūsų protėviams padėdavo išgyventi sunkiomis sąlygomis. Tai gebėjimas manipuliuoti kitais be fizinės jėgos panaudojimo. Nuo senų laikų melas suteikdavo galimybę kovoti už geresnius išteklius, partnerius ir valdžią, rašo adme.ru.

Meluoti mes pradedame nuo 4–5 metų. Pasak neurobiologų, melas – labai svarbus socialinis įgūdis. Jis padeda suprasti elgesio taisykles visuomenėje, lavina vaizduotę ir netgi moko atjautos (per gebėjimą save įsivaizduoti kito vietoje).

Tačiau melas gali būti įvairų rūšių. Jeigu norite saugoti savo nervų sistemą, turite išmokti atskirti nekaltą ir pavojingą melą. Štai keturios priežastys, dėl kurių mes meluojame netgi savo artimiausiems žmonėms.

Noras patenkinti partnerio lūkesčius

Tai nekalčiausia melo rūšis, kuria mes naudojamės vos ne kasdien. Jei manote, kad esate visiškai „švarūs“, prisiminkite, kiek kartų sakėte aplinkiniams „tu gerai atrodai“ taip visai nemanydami. Tai kilniaširdis melas.

Psichologai teigia, kad 85 proc. porų partneriai santykių pradžioje vienas kitam meluoja ar kažką slepia. Visa tai daroma, kad atsitiktų antrosios pusės lūkesčius.

Beje, santuokoje melo sumažėja net kelis kartus: sutuoktiniai vienas kitam pameluoja viename iš dešimt pokalbių. Pavyzdžiui, vyras sako, kad pamiršo išnešti šiukšles, nors iš tiesų tiesiog tingėjo. Jeigu norite išvengti netgi tokio nekalto melo, permąstykite savo elgesį: galbūt jūs taip aukštai užkėlėte kartelę, kad partneriui nieko kita nelieka, kaip šiek tiek pagražinti savo poelgius ir slėpti tiesą.

Santuokoje melo sumažėja net kelis kartus: sutuoktiniai vienas kitam pameluoja viename iš dešimt pokalbių.

Bandymas pritraukti dėmesį

Visi turime pažįstamą arba giminaitį, kuris nuolat stengiasi atsidurti dėmesio centre. Ieškodamas ir nerasdamas, kuo gali sudominti kitus, jis griebiasi melo. Tokie žmonės išgalvoja istorijas, kad prie savęs pritrauktų partnerio ar draugo dėmesį. Šiai kategorijai priskiriami tiek pagražinantys savo gyvenimą, tiek juo besiskundžiantys.

Iš esmės toks melas aplinkiniams žalos nedaro. Na, žmogus išsigalvoja įvykius, kurių nebuvo. Kas čia tokio? Tačiau tai byloja apie tai, kad žmogus savimi yra nepatenkintas. Jam neužtenka drąsos pažvelgti į akis realybei ir paimti gyvenimo vadžias į savo rankas.

Savanaudiškas melas

Šios rūšies melas pagrįstas siekimu gauti naudos sau. Tai gali būti bandymas nuslėpti neištikimybę ar finansines machinacijas, susijusias su bendra sąskaita.

Pasak psichologų, kuo žmonės artimesni, tuo daugiau tikimybės, kad bus daugiau melo. Meluoti mažai pažįstamam žmogui mes paprastai neturime priežasčių, o štai artimi žmonės vienas kitam meluoja.

Psichologų teigimu, nemeluoja, net jeigu galėtų sau gauti naudos, tik viena kategorija žmonių. Tai sergantieji depresija. Šioje būsenoje jie save ir aplinkinius vertina su negailestingu sąžiningumu. Tiesa, kai kurie gydytojai įsitikinę, kad perdėtas sąžiningumas kenkia sveikatai – kartais nedidelė dozė saviapgaulės gali jus išgelbėti nuo niūrios nuotaikos.

Melas dėl malonumo

Patys pavojingiausi yra patologiniai melagiai. Meluodami jie mėgaujasi. Jų melas – visiškai betikslis. Anksčiau šis nukrypimas buvo laikomas psichikos ligos požymiu, tačiau dabar nustatyta, kad melas smegenyse sujaudina tam tikrus centrus, atsakingus už malonumą.

Mūsų smegenys gauna teigiamus impulsus, jeigu meluojame sėkmingai. Ir egzistuoja rizika, kad pamelavę vieną kartą nebesustosime: smegenys tiesiog reikalaus melo. Taigi kuo daugiau toks žmogus meluoja, tuo didesnė tikimybė, kad tai kartosis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius