Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 bjaurūs įpročiai, kurie gadina pokalbį

„Žodis žvirbliu išlekia, o jaučiu sugrįžta“, – teigia lietuvių patarlė. Ir tai šventa tiesa. Ne laiku ir ne vietoje ištarta viena frazė gali kaipmat sugadinti smagų pokalbį. Vis dėlto puikus išsilavinimas ir iškalba dar negarantuoja, kad pokalbis bus išties geras. Psichologai siūlo atkreipti dėmesį į šiuos penkis įpročius, kurie ypač erzina pašnekovus.
Pokalbis
Pokalbis / Fotolia nuotr.

Pagyros

Nuolat girdamiesi dažniausiai itin nejaukiai ir nepatogiai priverčiame jaustis visus pokalbio dalyvius. Kodėl giriamės? Kai kurie žmonės įsitikinę, kad tokiu būdu gali padaryti geresnį įspūdį. Tiesa, pašnekovai į tai reaguoja dviprasmiškai: įspūdį gal ir padarysite, bet geriausiu atveju – prastą. Nesistenkite savęs iškelti aukščiau likusiųjų. Kur kas daugiau laimėsite kantriai palaukdami, kol kiti pagirs jus.

 

Per daug patarimų

Visi mėgstame dalyti patarimus, ir nieko čia keista. Bet ar patinka klausytis jų?.. Kai kada pašnekovas nori tiesiog išsipasakoti, o ne išgirsti, kokia jūsų patirtis ar nuomonė vienu ar kitu klausimu. Tad geriau stenkitės susilaikyti nuo kategoriškų patarimų – ypač tokiose situacijose, kuriose nesate atsidūrę ir apie tai menkai išmanote. Itin aktyvūs patarimų dalytojai dažniausiai erzina ir aplinkiniams atrodo kaip įkyrūs, nemalonūs tipai.

 

„O aš...“, „O man...“

Greičiausiai kiekvienam teko susidurti su tokiu pašnekovu, kuris dialogą greitai paverčia monologu apie save. Tai dar vienas visažinio pagyrūno tipas. Kaip atpažinti jį? Toks pašnekovas nuolat pertraukia ir stengiasi papasakoti savo istorijos versiją, pokalbio temą pakeisti į įdomią ir aktualią tik jam pačiam. Geriausias būdas atsikratyti juo – naudoti tokius pačius bendravimo principus.

 

Paskalos

Jei pokalbio metu liežuvaujate ar apkalbate bendrus pažįstamus, tik pagalvokite, kaip jaučiasi jūsų pašnekovas? Greičiausiai jis pamanys, kad ir jį apšnekate bendraudami su kitais žmonėmis! Paskalos – pats blogiausias būdas pradėti ar palaikyti pokalbį: tai nemalonu, neįdomu, netaktiška ir dažniausiai po pokalbio palieka nemalonų kartėlį. Taigi palikite tokį bendravimo būdą tiems, kurie negali be to gyventi.

 

Baimė suklysti

Dar viena svarbi pokalbio klaida – nuolatinė baimė suklysti, kad pasakysite kažką ne taip. Tokiu atveju  neatsiskleidžiate kaip pašnekovas, o tiesiog vaidinate tam tikrą vaidmenį, t. y. norite palikti gerą įspūdį, nenusišnekėti, renkatės kiekvieną žodį... ir esate įsitempę. Tai labai jaučiama ir matoma dialoge, todėl geriau atsipalaiduoti ir susitelkti į pašnekovą.

 

P. S. Žinoma, labiausiai mėgstame vertinti kitus, bet neprošal būtų ir į save pažvelgti iš šalies, kad pamatytume, kokias klaidas darome bendraudami su aplinkiniais. Tad įsiklausykite, ką kalbate, paanalizuokite, kokiomis temomis bendraujate, stenkitės atkreipti dėmesį ir domėtis pašnekovu, o svarbiausia – būkite nuoširdūs. Tuomet pokalbis bus įdomus ir jums patiems, ir pašnekovams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius