Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dalykai, kuriuos psichopatai ir narcizai daro bendraudami

Asmenys, turintys psichopatinių ar narciziškų bruožų, bendraudami su kitais, dažnai susikuria tam tikras personas; kartais tas kaukes jie modeliuoja taip, kad taptų panašūs į savo taikinius. Nuo neįpareigojančių plepalų iki pompastiškų kalbų – kiekvieną kartą atsidūrus dėmesio centre, jie gauna progą susikurti kaukę ir patikrinti, užgožti ar net užgaulioti nieko neįtariantį pašnekovą.
Patrauklus vyras.
Patrauklus vyras. / Shutterstock nuotr.

Kaip rašo Kaja Perina „Psychology Today“, laimei, yra tam tikros tokio ekstremalaus dviveidiškumo užuominos: asmens žvilgsnis į jus yra per daug intensyvus; jis per anksti atsiskleidžia, o tas atsiskleidimas yra tarsi išmoktas eilėraštis. Gali pasirodyti, kad žemiau pateiktos taktikos viena kitai prieštarauja (pvz.: asmuo visai neuždavinėja klausimų arba uždavinėja per daug klausimų). Tačiau kontekste visada yra būdas atpažinti psichopato nuklydimus nuo pokalbio normos.

1. Iš karto jumis pasitiki

Stiprėjant ryšiui, psichopatas gali susitelkti į jo prašymus vykdantį taikinį; tai jam tarsi jūsų abiejų valios kova.

Jį išdavė žmona, pasiėmusi viską, tačiau jam pavyko vėl užsidirbti viską, ką prarado. Jis ilgą laiką dirbo slaptoje tarnyboje: šiandien negali apie tai kalbėti, tačiau kitais metais apie tai skaitysi visuose laikraščiuose.

Taip, jis vedęs, bet tik todėl, kad jo žmona yra labai nestabili; ji subyrės, jei jis dabar ją paliks. Kad ir kokia tai „išpažintis“, jis ją išpyškina dar tada, kai neaišku, ar jumis galima pasitikėti. Ir toje išpažintyje jis arba pažeidžiamas, arba galingas; visiškai permatomas, arba paslaptingas kaip kino žvaigždė.

Kas vyksta: Visiškas atvirumas yra per prievartą brukamas intymumas bei bandymas sukelti užuojautą. Tai, kad jis „neakivaizdžiai“ įsivėlęs į labai svarbius aukšto rango įvykius, turėtų kelti susižavėjimą. Kuo greičiau užmezgate ryšį ar susižavite, tuo greičiau jis gali pradėti kitą manipuliacijos fazę.

Kad ir koks būtų turinys, pats geriausias įspėjamasis ženklas yra netinkamai apskaičiuotas laikas. Šie individai dalinasi labai asmeniškais ir intymiais dalykais prieš užsimezgant stipresniam ryšiui – gal net pirmosiomis pažinties minutėmis.

2. Kartoja „konfidencialią“ informaciją, kuria su jumis jau pasidalino

Pasakojimai apie žmoną, pasiglemžusią visą turtą, ar ypač slaptas sutartis su vyriausybe gali būti kartojami pažodžiui arba beveik pažodžiui kiekvieno susitikimo metu. Žinoma, visi turime vieną kitą istoriją – tikrą ar išgalvotą, kuri priverčia žmones, girdėjusius jas daugybę kartų, vartyti akis. Tad atidžiai įsiklausykite į kartojamos informacijos pobūdį.

Kas vyksta: Jei save aukštinanti ar šlovinanti informacija nuolat kartojama, individas greičiausiai elgiasi pagal scenarijų ir pamiršo, kad su jumis jį jau panaudojo. Psichopatai paprastai yra gražiakalbiai, o melas yra jų lingua franca. Kartais jie meluoja vien savo malonumui.

Tačiau taip pat jie meluoja, kad tam tikri jų planai pasistūmėtų į priekį, ir būtent tada jie linkę įjungti autopilotą pateikdami netikras, sufabrikuotas istorijas. Kadangi psichopato ar narcizo akyse žmonės yra tarpusavyje pakeičiami – vienmačiai sutvėrimai, kuriais jie visiškai nesidomi, – jiems būna sunku prisiminti, kam ir ką sakė.

3. Neužduoda asmeniškų klausimų arba užduoda per daug asmeniškus klausimus

Iš susitikimo ar pasimatymo galite išeiti suvokę, jog jums neuždavė nė vieno klausimo apie jus, nors jūs išgirdote gausybę informacijos apie pašnekovą (žiūrėti auksčiau). Atkreipkite dėmesį į informacijos asimetrijos lygį: ar jis pateikia didžiulį informacijos kiekį ir visiškai nieko jūsų neklausinėja, ar nesitiki, kad pati papasakosite kažką apie save?

Jie tiesiogine to žodžio prasme vartoja žodį „ypatinga“, kad leistų jums suprasti, kad JŪS gaunate privilegiją, kurią jie jums suteikia.

Kas vyksta: Jei jūsų nieko neklausia ir jūsų adresu nėra išreikštas kažkoks susidomėjimas, vadinasi, visa susitikimo prasmė yra vykdyti scenarijų. Jei jums užduoda daugybę klausimų, tačiau labai greitai pereina nuo vieno prie kito ir neleidžia pokalbiui vystytis natūraliai, greičiausiai jis bando iš jūsų išpešti informacijos, įskaitant tokią, kuri gali būti panaudota norint išsiaiškinti pažeidžiamiausius jūsų taškus.

Kalbėdami su naujais taikiniais, psichopatai bando pabrėžti informaciją apie gyvenimo problemas ar tai, kas sukelia stresą – visa tai tam, kad sulauktų pagalbos, ir, žinoma, kad įgautų jūsų pasitikėjimą.

4. Prašo ypatingų paslaugų

Vienas iš narcisistinio asmenybės sutrikimo diagnostikos kriterijų yra „ypatingų paslaugų“ prašymas; toks legesys yra labai dažnas. Nors dauguma žmonių prašo paslaugų, nes jiems nuoširdžiai reikia užmegzti gilesnį ryšį su žmogumi, narcizai ir psichopatai tai daro, nes jie jaučia turintys teisę į kitų žmonių laiką ir pastangas. Jie tiesiogine to žodžio prasme vartoja žodį „ypatinga“, kad leistų jums suprasti, kad JŪS gaunate privilegiją, kurią jie jums suteikia.

Kas vyksta: Tokie prašymai gali atlikti kelias funkcijas; juk psichopatai ir narcizai yra tikslingi ir didingi. Jie gali jus matyti kaip kažką, ką jie gali naudoti bet kada, kad patenkintų visas savo užgaidas. Galbūt jie nori sukurti tokią santykių dinamiką, kurioje jūs suvokiate savo padlaižiavimą. Jūsų paklusnumas bet kokiai užgaidai, kad ir mažai, gali būti išbandymas. Jį išlaikote, jei parodote norą būti kontroliuojami ir malipuliuojami.

Tikėkitės vis didėjančių prašymų vien dėl naudos, arba todėl, kad toks elgesys dar labiau pririš jus prie to žmogaus. Stiprėjant ryšiui, psichopatas gali susitelkti į jo prašymus vykdantį taikinį; tai jam tarsi jūsų abiejų valios kova.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr./Pora

5. Išreiškia keistas pastabas apie jus

Keisti teiginiai gali atrodyti kaip prielaidos, teigiamos arba neigiamos. Galbūt jūs aptarinėjate savo šiemą, o jis gali pasakyti: „Tikriausiai sunku būti protingiausiu žmogumi kambaryje.“ Tai bus netikėtas komentaras – jūs niekada nesakėte, kad esate protinga; taip pat niekada necharakterizavote savęs savo šeimos atžvilgiu. Tokia pastaba nebus skirta tik jus pamaloninti; tai būdas sumenkinti jūsų šeimą.

Nemaloni pastaba gali būti bet kas: psichopatai ir narcizai mėgsta, kai kiti dėl kažko suka galvas; tai sustiprina jų galią.

Kas vyksta: Psichopatai ir narcizai nėra susitelkę į nemalonius komentarus. Tačiau kai teiginiai pasigirsta iš žmonių, kurie šiaip nebūna tiesmuki ar nesupratingi, tai gali būti gerai apgalvotas bandymas išmušti jus iš vėžių.

Tai taip pat gali būti testas, kurio metu norima pamatyti, ar pakovosite už save, ar bandysite daryti viską, kad atgauti to asmens palankumą, kuris gali būti pavojuje po nemalonios pastabos. Žiaurūs teiginiai, kurie pasigirsta kaip iš giedro dangaus, gali taip pat reikšti gerai apgalvotą arba netyčinį tikrojo veido atskleidimą.

Nemaloni pastaba gali būti bet kas: psichopatai ir narcizai mėgsta, kai kiti dėl kažko suka galvas; tai sustiprina jų galią. Psichopatai į kitus žiūri su panieka. Tas asmuo jūsų nemėgsta, ir iš tiesų, viduje, jis iš jūsų šaiposi viso pokalbio metu. Nemalonios pastabos yra tik pirmoji užuomina. Pasilikite ilgiau, ir tie žodžiai pasipils greičiau ir pikčiau.

Neverbalinės užuominos

Žmonės, susidūrę su psichopatais, dažnai pasakoja, kad pradžioje persekiojo nuojauta, kad kažkas negerai, tačiau jie numojo ranka. Kai kurie sakė, kad būdami šalia blogai jautėsi arba jautė nuo žmogaus sklindantį šaltį, tačiau nekreipė į tai dėmesio, nes norėjo, kad tas žmogus jiems patiktų, arba jiems patiko jo dėmesys.

Nei puikiai sukurta kaukė, nei visas pasaulio žavesys niekada neužmaskuos emocinės empatijos trūkumo, o būtent tai apibrėžia psichopatiją ir narcisizmą. Žmogus negali suvaidinti to, ko nepatiria, net jei jis viską padaro ir pasako teisingai. Tad kol jūsų sąmoningas protas susitelkia į asmens teiginius bei bendravimo stilių, jūsų pasąmonė registruoja galimus neatitikimus tarp žmogaus išorės bei paslėptų jausmų. Jauskite tiek vieną, tiek kitą, jei įtariate, kad esate šalia asmens, norinčio jumis manipuliuoti, arba kuris yra visai kitoks, nei dedasi esąs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius