Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

5 dalykai, santykiuose svarbesni nei seksas – ar žinote, kokie?

Nors kai kurioms poroms seksas gali būti vienas iš kertinių jų santykių elementų, kitos gali turėti visiškai kitų prioritetų. Ar žinote, kokie tarpusavio saitai, pasak specialistų, yra tokie pat svarbūs, arba net svarbesni?
Pora kalbasi
Pora kalbasi / 123RF.com nuotr.

Naujienų svetainės insider.com pakalbinti santykių ekspertai išskiria penkis aspektus, turinčius didelės reikšmės porų bendravimui.

1. Emocinis saugumas

Emocinis saugumas reiškia, kad nesibaiminate atvirumo bendraudami su savo partneriu ir galite parodyti jam silpnąsias savo puses bei drąsiai išsakyti savo nuomonę ir kalbėti apie savo poreikius.

Pavyzdžiui, jei nepritariate kokiam nors partnerio elgesiui ar sprendimams, jausdamiesi emociškai saugūs pasakysite jam apie tai nesibaimindami jo reakcijos.

Tuo tarpu žmonės, kurie nesijaučia emociškai saugūs, konfliktų metu gali užsisklęsti ir, atsiriboti, arba atvirkščiai – elgtis perdėtai agresyviai.

Kartais tokiuose nesubalansuotuose santykiuose įklimpę žmonės apskritai vengia pokalbių nepatogiomis temomis, nes bijo nesutarimų ar neadekvačios partnerio reakcijos.

Partneriai, kurie nesijaučia emociškai saugūs, konfliktų metu gali užsisklęsti ir, atsiriboti, arba atvirkščiai – elgtis perdėtai agresyviai.

Emocinis saugumas yra bet kokių darnių, meile ir pasitikėjimu pagrįstų santykių pagrindas, insider.com teigia Jennine Estes, licencijuota santuokos ir šeimos terapeutė iš Kalifornijos, turinti savo konsultacinių paslaugų įmonę.

Ji pataria puoselėti emocinį saugumą nuolat bendraujant, neslepiant nuoskaudų ir nepasitenkinimo bei įdėmiai klausantis, kai artimas žmogus kalba apie savo jausmus.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr./Pora

Pasak specialistės, taip pat svarbu parodyti empatiją – pasakyti: „suprantu, kaip tau sunku“, „bandau įsivaizduoti, kaip jautiesi“.

2. Kokybiškai drauge leidžiamas laikas

Pasak porų santykių terapeutų, gerai drauge praleistas laikas – kokia nors maloni veikla drauge arba kad ir įdomi, intelektualiai stimuliuojanti diskusija – turi teigiamos įtakos santykiams.

Žmonės, kartu kokybiškai leidžiantys laiką, būna labiau patenkinti santykiais, jaučiasi artimesni vienas kitam ir įžvelgia daugiau pozityvių santykių aspektų.

Nėra griežtos taisyklės, kiek laiko turėtumėte praleisti kartu. Ekspertų teigimu, kiekvienai porai reikia atrasti, kas jai tinka – kokia nors bendra veikla savaitgaliais, valanda pabendravimo kasdien arba pasimatymas kartą per savaitę.

Žmonės, kartu kokybiškai leidžiantys laiką, būna labiau patenkinti santykiais, jaučiasi artimesni vienas kitam ir įžvelgia daugiau pozityvių santykių aspektų.

Porų konsultantės iš San Diego, Kalifornijos, Lauren McKay teigimu, bendra patirtis sujungia žmones, nes suteikia jiems bendrą pagrindą. Pasak jos, kokybiškas laisvalaikis taip pat padeda porai pasijusti kaip komanda ir padovanoja gerų prisiminimų ir motyvuoja toliau puoselėti santykius.

3. Pozityvus bendravimas

Remiantis išsamiais Vašingtono universiteto psichologo Johno Gottmano tyrimais, sutuoktinių poros, kurių bendravime kiekvienai neigiamai replikai tekdavo penki ar daugiau teigiamų komentarų, dažniau išsaugodavo santykius.

J.Gottmanas teigė, kad naudodamas šį patikimą rodiklį, jis 90 procentų tikslumu galėjo nuspėti, ar pora išliks susituokusi.

Negatyvus bendravimas gali reikšti pernelyg griežtą ar per dažną kritiką partneriui, jo jausmų nepaisymą, sumenkinimą, kalbėjimą pakeltu balsu arba atvirkščiai – tylų ignoravimą. Toks elgesys gali pakenkti jūsų tarpusavio pasitikėjimui, pagarbai ir intymumui.

Vida Press nuotr./Pora ginčijasi
Vida Press nuotr./Pora ginčijasi

Ką reiškia pozityvus bendravimas? Specialistai mini keletą jo aspektų: nuoširdų domėjimąsi tuo, ką sako partneris, akių kontaktą, įdėmų klausymąsi, pagyrimus ir padėką, kai partneris jos nusipelno.

Taip pat svarbu būti nusiteikus ieškoti kompromisų, kai dėl ko nors nesutariate bei atsiprašyti, jei suklydote ar įžeidėte partnerį.

4. Intymumas

Intymumas ugdo artumo jausmą. Nors daugelis žmonių mano, kad intymumas reiškia tik seksą, porų konsultantė L.Cook-McKay teigia, kad seksas tėra vienas iš intymumo komponentų.

Pasak jos, ne mažiaus svarbūs ir kiti intymumo tipai, tokie kaip intelektualinis, emocinis ir patyriminis intymumas.

Intelektualinis intymumas reiškia, kad drauge mokotės naujų dalykų – pavyzdžiui, galite drauge sudalyvauti tapybos pamokoje, lankyti į šokių ar užsienio kalbos kursus arba tiesiog dažniau diskutuoti jus abu dominančiomis temomis.

Emocinis intymumas apima kalbėjimąsi apie savo slapčiausias mintis, troškimus ir baimes. Paskatinti savo partnerį atsiverti galite užduodami jums rūpimų klausimų arba savo pavyzdžiu – jei nebijosite išsakyti savo jausmų ir minčių, kitam žmogui taip pat bus lengviau tai padaryti.

Patyriminis intymumas atsiranda, kai drauge užsiimate kokia nors veikla – nuo bendro hobio iki namų ruošos darbų.

5. Pagarba

Abipusė pagarba gali sustiprinti tarpusavio pasitikėjimą ir emocinio saugumo jausmą bei paskatinti sąžiningą ir atvirą bendravimą.

Kaip parodyti pagarbą kasdienybėje? Suteikite vienas kitam erdvės, gerbkite partnerio privatumo ribas ir nepamirškite, kad kiekvienas esate unikalus individas su savais norais ir poreikiais.

Tuo tarpu panieka, pagarbos priešingybė, apkartina santykius. Nerodydami partneriui deramos pagarbos pakenkiame jo savigarbai ir sukeliame nusivylimą santykiais, nepasitenkinimą ar net apatiją.

O kaip gi seksas?

Jis nėra svarbiausias, tačiau, ekspertų nuomone, fizinis intymumas reikalingas. Tiesa, svarbu dar kartą pažymėti, kad fizinis intymumas nereiškia vien sekso.

Vida Press nuotr./Laiminga pora
Vida Press nuotr./Laiminga pora

Štai 2013 metais JAV atliktame tyrime internete anketą užpildę dalyviai, kurie teigė, jog dažnai bučiuojasi su partneriu, buvo labiau patenkinti savo santykiais, tačiau įdomu tai, kad jie nenurodė tos pačios sąsajos, kai kalbama apie sekso dažnumą.

Kitas, 2020 metais atliktas heteroseksualių susituokusių porų tyrimas taip pat parodė, kad partneriai, kurie turi daugiau neseksualinio pobūdžio fizinio kontakto, dažniau jaučiasi laimingesni savo santykiuose.

Galima daryti išvadą, kad svarbiausia, jog abu būtumėte patenkinti savo bendravimu. Jei jūsų sekso poreikiai ir troškimai nesutampa, L.Cook-McKay rekomenduoja paieškoti intymumo kitose srityse.

„Žmonės dažniausiai pamiršta, kad seksualumas stipriai susijęs su tarpusavio ryšio pojūčio, – paaiškino ji. – Jei vienam iš jūsų trūksta emocinio ryšio, tai gali turėti įtakos ir lytiniam potraukiui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius