-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

6 žmonių tipai, kurių neturėtų būti jūsų draugų sąraše

Graikų filosofas Epikūras pabrėžė, kad draugų turėjimas yra „kelias į palaimą“. Epikūrui nepatiko mintis apie vienatvę – tiek valgant, tiek mirštant. Jis net nusipirko didelį namą ir paprašė daugelio savo draugų gyventi su juo.
Draugės
Draugės / Vida Press nuotr.

Jis tvirtai tikėjo, kad draugai yra tam, kad suteiktų tai, ko paprastai patys sau suteikti negalime, o mes, savo ruožtu, turime atsakyti tuo pačiu. Tai – priklausomos partnerystės formavimas.

„Iš visų dalykų, kuriuos mums suteikia išmintis, kad būtumėme visiškai laimingi, draugystė yra pats geriausias“, – kalbėjo Epikūras.

Tačiau dauguma iš mūsų nėra nusiteikę taip optimistiškai, ir tikriausia yra patyrę išdavystę žmogaus, kuriuo pasitikėjo, rašo ideapod.com.

Ne visi gali būti mūsų draugais, su kuriais galime pasidalinti slapčiausiais dalykais.

Brene Brown, „The Gifts of Imperfection“ autorė, paaiškina apie šešis žmonių tipus, su kuriais draugauti nederėtų.

Autentiški draugai yra tie, su kuriais galite pasidalinti savo pažeidžiamumu ir gėda, sako moteris.

Pastaruosius 16 metų B.Brown tyrinėjo drąsą, empatiją, pasitikėjimą ir žmogaus ryšį, kuris atsiranda, kai leidžiame sau tapti pažeidžiamais ir pripažinti savo gėdą.

Vida Press nuotr./Draugai
Vida Press nuotr./Draugai

Kai esate pažeidžiami – jaučiatės maži, neapsaugoti ir sužeisti. Mūrinė siena, kurią statėte, subyra ir apnuogina jūsų gėdą ir visus kitus gerus dalykus, kuriuos laikėte paslėpę. Sunku nuolat būti stipriam, ir nieko baisaus pasipasakoti patikimiems ir to vertiems žmonėms.

Štai žmonių, nevertų būti jūsų draugais, tipai:

Egomanas

Draugas, kuris išgirdęs istoriją, jaučia gėdą už jus. Jis krūpteli ir patvirtina, kokie pasibaisėję turėtumėte būti. Tada įsivyrauja nejauki tyla. Tada turite padėti jam jaustis geriau.

Toks draugas leis kalbėti apie jūsų jausmus pirmąsias 10 minučių, ir po to pokalbis staiga pereis prie jo problemų, nes, na, žinote, jis svarbesnis už jus.

Užuojauta, tačiau jokios empatijos

„Draugas, kuris atsako užuojauta („Man taip tavęs gaila“), o ne empatija („Suprantu, jaučiu tavo skausmą, patyriau tai“). Jei norite, kad gėdos ciklonas taptu mirtinu, pakurstykite jį viena iš šių frazių: „Vargšelis ar vargšelė.“

Jūs liejate širdį ir pasakojate apie tai, kaip jums buvo gėda, kad sumovėte interviu, o šis draugas apsimeta, kad supranta, ką patiriate, nors iš tikrųjų jam visiškai nerūpi. Vietoje patarimo, ką daryti toliau, jis pasiūlys sumuštinį.

Akcentuos jūsų klaidas

Draugas, kuriam reikia, kad būtumėte kažko vertas. Jis negali padėti, nes jis per daug nusivylęs jūsų trūkumais. Jūs jį nuvylėte.

Toks asmuo labai nesveikai gyvena savo gyvenimą per jus. Jis nuolat pabrėš jūsų klaidas, ir pasirūpins, kad žinotumėte savo trūkumus.

Visada kaltinantis

Draugas, kuriam taip nepatinka pažeidžiamumas, kad nuolat priekaištauja: „Kaip galėjai leisti tam nutikti? Apie ką galvojai?“ Arba ieško, kam suversti kaltę: „Kas ten toks buvo? Išspardysime jam užpakalį.“

Tikri draugai prisiima atsakomybę už savo veiksmus, ir toks moralės jausmas perduodamas juos supantiems žmonėms.

Vida Press nuotr./Draugės
Vida Press nuotr./Draugės

Neigėjas

Draugas, kuris pamišęs dėl nuolatinio tobulėjimo ir dėl savo paties diskomforto atsisako pripažinti, kad galite priimti netinkamus sprendimus: „Perlenki lazdą. Nebuvo taip blogai. Tu šaunus. Tu tobulas. Visi tave myli.“

Visada rinkitės draugus, kurie sako viską taip, kaip yra, o ne tuos, kurie apsimetinėja.

Viską, ką gali tu, aš galiu geriau

Draugas, kuris painioja ryšį su galimybe, kad jus aplenktų: „Tai niekis. Paklausyk, kas kartą nutiko man.“

Turėjau kambariokę, kuri rungtyniavo su manimi visur ir dėl visko. Abi buvome rašytojos, ir pamenu, kaip atmetė vieną iš mano darbų. Kai nuėjau pas ją pasiguosti, ji gyrėsi tuo, kiek kartų spausdino jos darbus. Džiaugiuosi, kad tie santykiai baigėsi.

Gyvenimas yra painus ir kupinas iššūkių. Pasaulis gali būti bjaurus, tačiau su tinkamais žmonėmis jame jis gali tapti gražus ir toks, kuriame gera gyventi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius