-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 dalykai, kuriuos būtina žinoti užsiimant seksu po 40-ies

Mūsų visuomenėje vis dar egzistuoja nuostata, kad seksas ir senatvė – nesuderinami dalykai. Tačiau įvairios apklausos ir moksliniai tyrimai parodė, kad vyresniame amžiuje sekso metu patiriamas malonumas nepalyginamai stipresnis nei anksčiau. Tai tikras seksualinio gyvenimo aukso amžius.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

Sekso nebūna mažiau

Tyrimų duomenimis, trečdalis amerikiečių užsiima seksu iki pat 70 metų. 40-mečių grupėje šis rodiklis siekia 70 proc. tarp moterų ir 74 proc. tarp vyrų, rašo portalas lifehacker.ru.

Kitose šalyse atliktais tyrimais gauti panašūs rezultatai. Tam tikrais duomenimis, 6 proc. apklaustųjų seksu užsiima beveik iki 80 metų.

Rusų sociologas Dmitrijus Rogozinas argumentuodamas, kodėl su garbaus amžiaus žmonėmis reikia kalbėtis apie tris svarbiausius dalykus – apie mirtį, seksą ir išsilavinimą, – teigia: „Viena bobutė kikendama man prasitarė: „Jei atvirai, tikras seksas prasideda tik po 50-ties.“

O 86 metų senolis papasakojo, kad jie reguliariai užsiėmė seksu iki 70 metų. Vėliau ji mirė, jis pats apako, tačiau net ir tada jis sugebėjo artimai susidraugauti su dar gyva žmonos drauge.“

Vis dar reikia saugotis

Kai moteris sulaukia menopauzės, nepageidaujamo nėštumo problema išnyksta, tačiau joks amžius neapsaugo nuo lytiniu keliu plintančių ligų, tokių kaip sifilis, gonorėja, chlamidinė infekcija, pūslelinė, hepatitas B ir pan.

Taip pat nemažėja rizika apsikrėsti ŽIV. Nors paprastai tai jaunesnių žmonių liga, šiandien dėl medicinos pažangos tokie ligoniai gali išgyventi gana ilgai.

Taigi jei partneris yra naujas, nereikėtų aklai pasitikėti, kad jis tikrai sveikas, ir naudoti prezervatyvus.

Vis dar masturbuojamasi

Tyrimai parodė, kad 16–59 metų amžiaus moterų grupėje besimasturbuojančiųjų skaičius išlieka stabilus ir siekia apie 60 proc. O vyrai masturbuojasi vidutiniškai iki 69 metų. Vėliau šis rodiklis krenta iki 46 proc.

Apklausų įvairiose šalyse duomenimis, masturbuojasi devyni iš dešimties seksualiai aktyvaus amžiaus žmonių. Skamba gan drastiškai, tačiau teigiama, kad dalis apklaustųjų iki 30-ties masturbuojasi beveik kasdien.

„Scanpix“ nuotr./Erotika
„Scanpix“ nuotr./Erotika

Užsiimti seksu yra sudėtingiau

Tai susiję su fiziologiniais pokyčiais organizme, kuriuos paveldėjome dar iš pirmykščių žmonių. Tais laikais retai kas išgyvendavo iki 40-ties, todėl palikuoniais reikėdavo pasirūpinti anksčiau. Evoliuciškai reprodukcinė sistema nereikalinga žmonėms, kurie tuoj mirs, todėl šiandien moterims menopauzė prasideda beveik jų gyvenimo viduryje, kas anksčiau atrodė neįsivaizduojama.

Dėl menopauzės moterims apie 40–50-tuosius gyvenimo metus mažėja estrogeno lygis, menstruacijos tampa nereguliarios, gali susiaurėti makštis ir suplonėti jos sienelės. Vaginoje susidaro mažiau išskyrų, todėl sekso metu galimi skausmingi pojūčiai, o po sekso vaginos sienelės gali kraujuoti. Visa tai didina infekcijos riziką, todėl intymių santykių metu patariama naudoti specialius tepalus vandens pagrindu.

Jei moteriai taikoma hormoninė terapija klimakso simptomams mažinti, jos lytinis potraukis gali padidėti.

O vyrams tokiame pačiame amžiuje prasideda erekcijos sutrikimai. Erotinių svajonių jau neužtenka – tam reikia genitalinių glamonių. Pasak 36 metus apie seksą rašančio žurnalisto Michaelo Castlemano, nuo 40 metų vyrų erekcija nebėra tokia stabili kaip jaunesniame amžiuje.

Pajutus pirmuosius simptomus, specialistai ragina nesigriebti reklamuojamų preparatų erekcijai skatinti, o pasitarti su gydytoju, kadangi kartais sprendimas gali būti netikėtai paprastas.

Sekso kokybė gerėja

Daugelis vyresnių nei 40 metų moterų seksu patenkintos labiau nei jaunystėje. Paklaustos – kodėl, jos vardija šias priežastis:

„Mano amžiaus vyrai daug geresni lovoje, jie nėra egoistai, labiau patyrę ir linkę stengtis, kad ir moteris patirtų kuo daugiau malonumo.“

„Man 55-eri, aš puikiai pažįstu savo kūną, galiu pasakyti ir parodyti partneriui, ką su juo daryti.“

Man 55-eri, aš puikiai pažįstu savo kūną, galiu pasakyti ir parodyti partneriui, ką su juo daryti.

„Pats svarbiausias pokytis, kad aš nebebijau įžeisti kito žmogaus pasakodama jam, kas man patinka lovoje. Kai buvau jaunesnė, bijodavau prašyti išbandyti naujus dalykus, nes maniau, kad partneris pamanys, kad dabar mylisi blogai. Šiandien man 43-eji ir aš visiškai nesigėdiju lovoje kalbėtis.“

„Man 55-eri, vyrui – 58-eri. Mūsų vaikai užaugo, mes nesibaiminame nėštumo, mums nusispjauti į raukšles, mes pagaliau galime mėgautis vienas kitu ir šaukti sekso metu taip garsiai, kaip tik norime.“

Pasak M.Castlemano, skausmas sueities metu moterims ir nepakankama erekcija vyrams priverčia peržiūrėti savo požiūrį į seksą ir gerokai jį paįvairinti. Visgi jis sutinka, kad šiame amžiuje iš tiesų atsiskleidžia tikrasis intymumas: poros atsisako supratimo apie tai, koks seksas yra teisingas, ir pradeda eksperimentuoti. Oralinis seksas, sekso žaisliukai ir žaidimai vaidmenimis tampa normalia praktika.

Erekcijos problemos netrukdo patirti orgazmo

Tam, kad vyrai patirtų orgazmą, nebūtina erekcija. Netgi jeigu „vyriškas pasididžiavimas“ yra „aptingęs“, komfortiškoje aplinkoje užtenka moters glamonių, kad orgazmas įvyktų. Pagal pojūčius jis bus toks pats malonus kaip ir anksčiau.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr./Pora

Malonumo pojūtį apsunkina širdies ligos

Kraujagyslių užsikimšimas ir susiaurėjimas apsunkina kraujo cirkuliaciją kūne. Dėl to tiek vyrams, tiek moterims gali kilti problemų patiriant orgazmą. Taip pat gali prireikti daugiau laiko susijaudinimui pasiekti, o vyrams gali būti sunkiau išlaikyti erekciją.

Taigi tikrai verta iš anksto pasirūpinti savo sveikata – sveikai maitintis, būti fiziškai aktyviems ir periodiškai pasitikrinti savo širdies būklę.

Išvados

Tyrimai rodo, kad dauguma orgazmų pasiskirsto tarp moterų amžiaus grupėje nuo 36 metų, o 67-erių moterys orgazmą patiria dažniau 24 metų merginos. Taip pat su amžiumi didėja moterų pasitenkinimas seksu, nors jokių fiziologinių priežasčių tam nėra.

Esmė tame, kad moterys pradeda labiau pasitikėti savimi ir įgarsina savo norus bei kritiką, o vyresnio amžiaus vyrai kritiką priima geriau nei 20-mečiai, daugiau laiko pasiruošę skirti preliudijai. Tiek vyrai, tiek moterys atviresni įvairiems eksperimentams.

Pagal gamtos dėsnius po 40-ties jau nebeturėtume užsiimti seksu, tačiau mes šį laikotarpį pavertėme geriausiu seksualinio gyvenimo tarpsniu, kadangi jam nebuvo sukurtos taisyklės, todėl teko improvizuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius