Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 mitai apie seksą, kuriais tiki net protingi žmonės

Seksas gali sukelti širdies smūgį. Žmonės su iškrypusiu stuburu turėtų jo vengti. Pakalbinome ekspertus apie tokius ir panašius dažniausiai pasitaikančius mitus apie seksą ir tiesą, slypinčią už jų.
Jausminga pora
Jausminga pora / Fotolia nuotr.

Kalbant apie seksą, yra taip vadinamų išminties perliukų, kuriais žmonės šventai tiki: turintys širdies defektų ar nugaros problemų turėtų sekso vengti arba nepersistengti; moterys negali pastoti, jei mylisi mėnesinių metu; šlapinimasis prieš lytinę sueitį sumažina šlapimo takų infekcijos riziką... Pasirodo, dauguma tokių perliukų yra tik mitai, rašoma healthista.com.

Seksas padidina širdies smūgio riziką: mitas (...nebent svetimaujate)

Pacientai, patyrę širdies smūgį, nuogąstauja dėl sekso, tačiau žurnale „American College of Cardiology“ spausdintas straipsnis atskleidė, kad nerimauti nėra ko.

Mokslininkai peržiūrėjo 536 žmonių (30–70 metų), turinčių širdies problemų ligos istorijas ir pamatė, kad seksualinis aktyvumas nebuvo kito širdies smūgio rizikos faktorius.

Vos 7 procentai pacientų teigė, kad seksu užsiėmė mažiau nei valandą prieš širdies smūgį, kai 78 procentai sakė, kad seksu užsiėmė daugiau kaip 24 valandos prieš širdies smūgį.

„Remiantis mūsų turimais duomenimis, nepanašu, kad seksualinis aktyvumas yra širdies smūgį sukeliantis veiksnys, – sakė Deitrichas Othenbacheris, vyriausiasis tyrimo autorius, Ulmo Universiteto (Vokietija) Epidemiologijos ir Medicininės Biometrijos Instituto profesorius ir pirmininkas. – Pacientai neturėtų nerimauti, ir turėtų atnaujinti savo įprastą seksualinį aktyvumą.“

Atsitiks taip, kad kažką širdies smūgis ištiks sekso metu, ir tai yra būtent tie atvejai, apie kuriuos išgirstame, – sako dr. Markas Knaptonas, „British Heart Foundation“ direktoriaus pavaduotojas. – Tačiau širdies smūgį jie būtų patyrę bet kokiu atveju, ne seksas jį sukėlė.“

„Kas turėtų labiau kelti nerimą, tai erekcijos sutrikimas, kadangi tai dažnai yra širdies problemos požymis“, – papildė dr. M.Knaptonas.

Tos pačios taisyklės negalioja svetimautojams. 2012-siais „The Journal of Sexual Medicine“ publikuotas straipsnis parodė, kad vyrai yra labiau linkę dažniau patirti netikėtą „sueities mirtį“ – tai mirtinas širdies smūgis sekso metu. Jis dažniausiai įvyksta mylintis ne su savo žmona.

„Seksas sukelia susijaudinimą, jaudulį, antinksčių stimuliaciją“, – sako dr. M.Knaptonas ir priduria, kad šie veiksniai su nauju partneriu labai sustiprėja. „Tai tarsi jaudulys stebint futbolo varžybas, kuris, beje, taip pat padidina širdies problemų kiekį.

Žinoma, rekomenduojame palaukti 4–6 savaites po širdies smūgio, prieš atnaujinant lytinį aktyvumą, tačiau po to seksas nebeturėtų padidinti širdies smūgio rizikos.“

Žmonės, turintys rimtą širdies nepakankamumą, širdies raumens pažeidimų arba patiriantys sunkią anginą, gali patirti sunkumų kvėpuojant, o tai gali apriboti jų seksualinį aktyvumą, ir jiems derėtų pasikalbėti su savo gydytojais.

Tiesa, seksualinis aktyvumas gali būti laikomas būtinuoju kasdieniu 30-ties minučių sportu širdininkams, sako dr. M.Knaptonas, tačiau tik tokiu atveju, jei jis užtruks būtent tiek, o tai yra mažai tikėtina.

2013-aisiais „New England Journal of Medicine“ publikuotas tyrimas analizavo įrodymus, patvirtinančius nuomonę, kad seksas yra puiki sportinė veikla, ir padarė išvadą, kad vidutinė seksualinio aktyvumo trukmė tebuvo 6 minutės ir sudegino vos 21 kaloriją.

Jei po sekso stovi ant galvos, padidėja nėštumo tikimybė: mitas

Iš tiesų, ramus gulėjimas po sekso efektyviau padidina nėštumo tikimybę. „British Medical Journal“ 2009-aisiais publikuotas kontroliuojamo atsitiktinio metodo tyrimas stebėjo 400 porų, kurios praėjo dirbtinio apvaisinimo procedūrą. Buvo atskleista, kad moterų, po procedūros ramiai gulėjusių 15 minučių, tikimybė pastoti buvo 50 procentų didesnė nei tų, kurios iškart atsistojo ir vaikščiojo.

Tas pats gali galioti, kalbant apie pastojimą po sekso, sako Dr. Gabrielle Downey, konsultuojanti akušerė ginekologė „BMI“ Ligoninėje, Birminheme.

Ir nors nėra būtinybės stovėti ant galvos, procesui padėti galite. „Moters gimda yra šiek tiek išlenkta į priekį, tad jei šiek tiek pakelsite dubenį į viršų, pavyzdžiui, gulint pasikišus po užpakaliu pagalvę, sumažėja atstumas, kurį spermatozoidams reikia nukeliauti. Tai reiškia, kad jie efektyviai keliauja „kalnu žemyn“ ir naudoja mažiau energijos keliaudami tikslo link“, – sako Dr. G.Downey.

Tačiau kodėl būtent 15 minučių? Spermai reikia nukeliauti iki gimdos, per ją ir į kiaušintakius, aiškina ginekologė. „Pasiūlyčiau po sekso pagulėti pusvalandį, taip užtikrinsite, kad viskas įvyks kaip reikia“, – pataria Dr. G.Downey. Po to žemės trauka nebėra tokia svarbi spermos judesiams, kadangi kiaušintakiai juda ritmiškai, o tai padeda spermai judėti tikslo link, aiškina ji.

Mėnesinių metu nepastosite: mitas

Nėra tokio laiko, kai 15–50 metų moteris negalėtų pastoti, sako Dr. Gillian Lockwood, konsultuojanti akušerė ginekologė bei „Midland“ Vaisingumo agentūros direktorė.

Idealiai implantacijos galimybės langas, kai gali įvykti apvaisinimas, yra vos 3–4 dienos, kurios prasideda maždaug 18–19 ciklo dienomis, ciklo pradžią skaičiuojant nuo pirmosios mėnesinių dienos, sako gydytoja.

Tačiau sveikas kiaušinėlis, „paleistas“ ovuliacijos metu, gyvena apie 4–5 dienas, o sveiki spermatozoidai apvaisinti gali net iki keturių dienų nuo išleidimo, dalinasi ji.

„Štai kodėl dažnai girdime apie moteris, kurios galvojo, „O, mano mėnesinių pabaiga, esu visiškai saugi“, tačiau jos pastoja.“

Be to, pasak dr. Gabrielle Downey, po nėštumo rizika vėl pastoti yra didesnė. Nėštumo metu hormonų lygis yra labai aukštas, išskyrus tuos, kurie stimuliuoja kiaušides gaminti kiaušinėlius – jų lygis yra labai žemas, tačiau tai pakinta.

„Po gimdymo smegenys bando stimuliuoti kiaušides, kad jos ir vėl pradėtų gaminti kiaušinėlius, kad galima būtų vėl pastoti, todėl kiaušinėliams jos siunčia stiprius hormoninius signalus, sakančius „Taigi, pradedam dirbti“. Poveikis toks stiprus, kad tai tarsi gydymas vaisingumui skatinti, todėl mėnesinėmis nesinaudokite kaip kontracepcija.“

Galvos skausmas yra puikus pasiteisinimas, norint išsisukti nuo sekso: mitas (...seksas gali net padėti)

Moterims orgazmas gali net padėti atsikratyti galvos skausmo ir visam laikui pražudyti „ne šiandien, brangusis“ pasiteisinimą. 2013-siais publikuotame tyrime, Vokietijos Miunsterio universiteto neurologų komanda nustatė, jog daugiau kaip pusė nuo migrenos kenčiančių asmenų, užsiėmusių seksu vieno iš migrenos epizodų metu, pajuto susilpnėjusius simptomus.

Kas dar nuostabiau, vienas iš penkių pabaigoje nebejautė jokio skausmo – šis skirtumas pastebėtas išskirtinai vyrams.

Fotolia nuotr./Intymus laikas.
Fotolia nuotr./Intymus laikas.

Mokslininkai svarstė, kad seksas paskatina endorfinų (tai natūralūs kūno nuskausminamieji) išsiskyrimą į centrinę nervų sistemą, o tai sumažina arba visai pašalina galvos skausmą.

Pasak dr. Beverly Whipple, Rutgerso universiteto neurofizikės, kuri antrojoje aštuntojo dešimtmečio pusėje atrado G tašką (priekinėje makšties sienelėje, 5 cm nuo „įėjimo“), šios vietos stimuliavimas iki orgazmo moterų atsparumą skausmui padidina 106 procentais.

Žmonės, kuriems skauda nugarą, turėtų vengti įtempto sekso: mitas

Net 4 iš 5 žmonių per gyvenimą bent kartą patiria neapsakomą skausmą apatinėje nugaros dalyje; 84 procentai vyrų ir 73 procentai moterų, turinčių šią būklę, praneša apie sumažėjusį sekso dažnumą.

Tačiau prieš metus žurnale „Spine“ publikuotas tyrimas parodė, kad tam tikros pozos padaro seksą ne tokį skausmingą – priklauso nuo to, kokio pobūdžio nugaros skausmą patiriate.

Mokslininkai pastebėjo, kad moterys, patiriančios apatinės nugaros dalies skausmus išsiriesdamos ar gulėdamos ant pilvo, mažiau skausmo patiria misionieriaus pozoje.

Vyrams, kenčiantiems nuo nugaros skausmų (ypač, jei nugara skauda, kai jie bando paliesti kojų pirštus arba per ilgai sėdi), šuniuko poza buvo geriausia, o klubų sukimo judesys vietoje įprasto skverbimosi taip pat gali sumažinti skausmą.

Pasak fizioterapeuto Timo Allardyce‘o iš „Surrey Physio“, šuniuko poza iš tiesų puikiai tinka vyrams, kenčiantiems nuo nugaros skausmų – yra tik vienas įspėjimas. „Vyrai šią pozą atlikti turi klūpėdami ant kelių, o ne stovėdami, – aiškina jis. – Viena iš didžiausių apatinės nugaros dalies skausmų yra pasilenkimas į priekį“, – sako vyras.

„Klūpint nugara išlieka saugioje pozicijoje, taip pat yra palaikomas natūralus stuburo išlinkimas, o tai iki minimumo sumažins skausmą sekso metu.“

Tačiau jei vyras stovi (o moteris stovi keturpėsčia ant lovos), dažniausiai tenka šiek tiek sulenkti kelius, suriesti nugarą ir pasilenkti į priekį, kad atitaikytų tinkamą kampą, sako T.Allardyce‘as. Tai gali padidinti apatinės nugaros dalies skausmus arba patempti esamą sužeidimą.

Shutterstock nuotr./Pora
Shutterstock nuotr./Pora

Jis taip pat sutinka, kad misionieriaus poza puikiai tinka moterims, kenčiančioms apatinės nugaros dalies skausmus, kadangi ši poza palaiko jos stuburą neutralioje pozicijoje, tai yra šiek tiek primenančioje raidę „S“, ir dėl to sumažėja skausmas ar tolimesnių sužeidimų rizika.

Klūpėjimas šuniuko pozoje arba kaubojės poza taip pat puikiai tinka – jei tik moteris per daug neišsiriečia. „Svarbiausia išlaikyti tą natūralų stuburo išlinkimą ir nesuriesti nugaros“.

Moterys turėtų vengti per daug pasilenkti į priekį, kai vyras skverbiasi iš nugaros, kadangi tai sukelia daug įtampos apatinės stuburo dalies diskams ir gali sukelti traumą, sako T.Allardyce.

Ir nors nėra jokios priežasties kenčiantiesiems nugaros skausmus vengti sekso, kai kurie dalykai pranašauja nemalonumus, sako vyras. „Kai žmonės seksu pradeda užsiiminėti pasilenkę per sofą, automobiliuose ir dušuose, jiems dažnai tenka įsprausti savo kūnus į mažą, suspaustą ir sudėtingą aplinką, kuri tik apsunkina esamą nugaros problemą arba sukuria naują“, – įspėja medikas.

Tad koks gi sekso judesiukas nedraugiškiausias nugarai? „Vienareikšmiškai – vyras, bandantis pakelti partnerę – tikrąja to žodžio prasme: atsiremiant į sieną, duše arba tiesiog laikyti ant rankų.

Jei prieš seksą nusišlapinate, sumažinate LPL riziką: mitas

Pasak Nacionalinės Sveikatos Tarnybos, apie pusė moterų ir 1 iš 2000 vyrų kasmet „pasigaus“ šlapimo takų infekciją.

Šlapimo takų infekcija išsivysto, kai į šlapimo pūslę patenka infekcija, kurią sukelia bakterija, į pūslę paprastai patenkanti per šlaplę.

Seksas yra dažna šlapimo takų infekcijos priežastis, ypač moterims pirmojoje trečiojo dešimtmečio pusėje, teigia dr. Zakis Almallahas, konsultuojantis „BMI“ ligoninės Edgbastone urologas.

Tačiau infekcijos taip pat paveikia ir vyresnes moteris. Vienas tyrimas, 2008-siais publikuotas žurnale „Journal of General Internal Medicine“, taip pat parodė, kad seksualinė sueitis siejama su šlapimo takų infekcijos rizika moterims, patyrusioms menopauzę.

Ir nors dauguma mūsų esame ne kartą girdėję, kad po sekso reikia nusišlapinti, norint išvengti šlapimo takų infekcijos, tai tik iš dalies tiesa, sako ekspertai.

Pasak vieno geriausių Niujorko urologų dr. Davido Kaufmano, šlapinimasis prieš seksą „yra posueitinės šlapimo takų infekcijos priežastis numeris vienas.“

Pasak dr. D.Kaufmano, šlapimo takų infekcijos sukeliamos, kai sekso metu bakterijos pastumiamos šlaple aukštyn. Tačiau, jei prieš seksą nesišlapinsite, tai šlapimo pūslėje turėsite pakankamai „atsargų“ sukelti stiprią srovę, o stipresnė srovė reiškia didesnę tikimybę, kad bakterijos bus išplautos.

Nors dr. Z.Almallahas sako, kad nėra svarių dr. D.Kaufmano teorijos įrodymų, jis sako, kad nėra jokios būtinybės šlapintis prieš seksą, jei šlapintis nenorite, kadangi tai neturės jokios įtakos posueitinės šlapimo takų infekcijos prevencijai. Tačiau šlapinimasis po sekso gali pagelbėti.

Bakterijos, sukeliančios šlapimo takų infekciją, natūraliai gyvena tarpelyje tarp išangės ir makšties, ir sekso metu jos iš šių zonų į šlapimo pūslę perkeliamos per šlaplės vamzdelį.

„Šlapinimasis po sekso reiškia, kad išplaunate bakterijas, kurios pateko į šlaplę sueities metu – o būtent per šlaplę bakterijos patenka į šlapimo pūslę – todėl taip sumažinate posueitinės šlapimo takų infekcijos riziką“, – aiškina dr. Z.Almallahas.

Seksas ir orgazmas gali sukelti priešlaikinį gimdymą: mitas

Teoriškai, seksas gali sukelti gimdymą, tačiau gimdos kaklelis turi būti pasiruošęs, aiškina dr. G.Downey. Spermoje yra hormono prostaglandino (šis hormonas gaminamas vyro prostatos liaukoje), kuris gali suminkštinti gimdos kaklelį ir skatinti sąrėmius.

Sintetinės šio hormono formos naudojamos medicinoje, norint sukelti gimdymą, būtent todėl – teoriškai – įmanoma, kad seksas gali paskatinti gimdymą. Tačiau tik tuo atveju, jei numatyta gimdymo data jau arti.

„Gimdos kaklelis turi pribręsti ir tapti jautriu prostaglandinui, o tai nutinka tik artėjant nėštumo pabaigai, – sako dr. G.Downey. – Jei jūsų gimdos kaklelis nėra pasiruošęs, seksas 20-os nėštumo savaitės metu tikrai nepaskatins priešlaikinio gimdymo.“

Taigi, seksas gali sukelti Brakstono Hikso sąrėmius (parengiamuosius sąrėmius), kurių priežastis yra gimdos raumenų susitraukimas, dažniausiai jaučiamas antrojo ir trečiojo nėštumo trimestro metu ir dažnai maišomas su gimdymo skausmais.

Teoriškai įmanoma, kad seksas gali paskatinti gimdymą. Tačiau tik tuo atveju, jei numatyta gimdymo data jau arti.

„Bet kas, kas stimuliuoja judesį gimdoje (įskaitant seksą), gali sukelti Brakstono Hikso sąrėmius, tačiau skirtumas tas, kad jie trunka tik 20–30 sekundžių ir retai sustabdys jūsų veiklą, o būtent tai išduoda, ar gimdymas prasidėjo, ar ne.“ Be to, tikri gimdymo skausmai prasideda ir tampa vis stipresni ir dažnesni, o Brakstono Hisko sąrėmiai būna trumpi, aiškina gydytoja.

Tačiau yra ir išimčių. Jeigu jūsų pribuvėja ar konsultantė pasakys, kad plyšo membranos (kai įplyšta maišelis su skysčiu, kuris supa kūdikį), jei jūsų placenta yra labai žemai (paprastai tai aptinkama patikrinimo metu 20-ąją nėštumo savaitę), jei nešiojate dvynukus, turite padidėjusią infekcijos riziką arba manoma, kad gimdysite anksčiau laiko – tokiais atvejais rekomenduojama vengti sekso dalies arba viso nėštumo metu, aiškina dr. G.Downey.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius