Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 netikėti dalykai, kuriuos žmonės supranta po 10-ties santuokos metų

Santuoka – tai ne tik medaus mėnuo. Nors to tikimės visi – ypač, santykių pradžioje, kai viskas einasi lyg sviestu patepta.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

O ką galime suprasti per dešimtmetį santuokoje prabėgusių metų? Atsakymais dalijasi lifehacker.ru.

Pirmieji metai po vestuvių – gąsdinantys

Medaus mėnuo, šeimos lizdelio sukimas ir per kraštus besiveržianti meilė – štai taip prasideda šeimyninis gyvenimas. Tačiau neišvengiamai po to atkeliauja ir rutina, ginčai, nesutarimai – kitaip tariant, reikia „apsišlifuoti“ vienas su kitu, o tam reikia laiko.

Niekas neįspėja, kad pirmaisiais metais gali iškilti minčių apie tai, ar žengiama teisingu keliu ir apskritai – tas pasirinkimas būti kartu yra teisingas? Juk žodžiai „visam gyvenimui“ yra labai reikšmingi. Bet juk jūs patys nusprendėte žengti šį žingsnį, pamilote vienas kitą, o bijoti – visiškai normalu.

Tokie jausmai greitai dingsta, kai suvokiate, jog sprendimas būti visą gyvenimą kartu yra geriausias jūsų kartu padarytas dalykas.

Visi žmonės klysta

Ilgainiui mes, iškopdami iš vaikystės, paauglystės ir bręsdami, suvokiame, kad klaidos – tai visiškai normalu. Klaidas priimame kaip vertingą patirtį, mokomės iš jų, netgi manome, kad klaidos – tai gerai.

Tačiau tada suklysta mūsų partneris ir ta klaida nėra tiesiog pamirštos vestuvių metinės. Tą akimirką mes labai greitai pamirštame, jog klaida – tai norma, kad be jų – neįmanoma gyventi. Priimti svetimas klaidas yra kur kas sunkiau nei savas. Kiekvienas turime supratimą apie tai, ką laikome neatleidžiama klaida ir nuodėme, tačiau anksčiau ar vėliau atsiduriame kryžkelėje: duoti savo mylimam teisę suklysti ar nuspręsti, kad tai jau peržengia visas ribas.

Mokytis iš savo klaidų nelengva, o ir partnerio – nepakeliama, tačiau pasiryžę galite atrasti daugiau negu galite pagalvoti.

Žmonės keičiasi

Perauklėti ar kardinaliai pakeisti suaugusį žmogų greičiausiai neįmanoma, tačiau jeigu jis pats to norės – tikrai sugebės save pakeisti. Ir tokiu atveju jūs netikėtai galite pajausti, kad gyvenate su visiškai kitu žmogumi, o ne su tuo, su kuriuo apsimainėte žiedais.

Žmonės keičia savo kūną, įpročius, darbą, požiūrį, įsitikinimus. Toks procesas įtraukia ir jeigu jums pasiseks keistis kartu, jums niekada nebus nuobodu. Tačiau yra vienas „bet“. Jūs galite atsidurti šalia tokio žmogaus, šalia kurio nebenorite būti, nes jis nė iš tolo neprimena tokio, kurį pamilote prieš daugelį metų.

Kūdikis – pirmoje vietoje

Iš tikrųjų pirmoje vietoje esame mes patys, o po to – visi likusieji. Kai sukuriame šeimą, tuomet labai svarbią vietą užima mylimasis, šeima, jūsų kuriama laimė. Vėliau, kai gimsta vaikai, įvyksta perskirstymas – jūsų meilės vaisiui reikia daug dėmesio, laiko, todėl suprantame kelis dalykus: jums mylimas žmogus nebėra Nr. 1, o jūs taip pat nebesate Nr. 1 savo partneriui.

Ne, jūsų jausmai nesikeičia, jie kaip tik tampa tvirtesni, jūs patys laimingesni, harmoningesni, tiesiog jūs turite kūdikį, kuriam šiuo metu labiausiai reikia jūsų rūpesčio.

Niekas neįvertins jūsų „aukos“

Niekada šeimoje neprisiimkite aukos vaidmens – niekam to nereikia ir niekas to neįvertins. Labai svarbu suvokti štai tokį dalyką: viską, ką darote dėl šeimos, darote dėl to, kad to patys norite, jums tai patinka.

Auką reikėtų suvokti kaip atsisakymą kažko labai brangaus dėl keistų, neva aukštesnių tikslų. O keisčiausia tai, kaip greitai ir gudriai kasdieniai dalykai tampa aukomis, o mes to ir nepastebime.

Labai svarbu suvokti štai tokį dalyką: viską, ką darote dėl šeimos, darote dėl to, kad to patys norite, jums tai patinka.

Jeigu kažkas šeimoje prisiima aukos vaidmenį, tai jau nebe šeima – o kančia. Kai atsikeliate anksčiau ryte tam, kad visai šeimai paruoštumėte pusryčius ir jaučiate malonumą tuo užsiimdami – tai rūpestis, dovana.

O jeigu jūs visa tai darote su pykčiu, galvodami, kodėl turite keltis anksti, o juk niekas to jūsų triūso neįvertins, verčiau jau gulėtumėte lovoje ir mėgautumėtės rytiniu miegu... – tai jau auka. Mes patys pasirenkame – todėl darykite tai, kas jums patinka, pakeiskite požiūrį ir pamatysite, kaip išsilaisvinsite į aukos gniaužtų.

Netiesa, kad visi laimingi vienodai

Nereikia lyginti dviejų skirtingų šeimų ir nereikia savęs lyginti su kitais. Kiekvienas esame laimingi vis kitaip ir apkritai laimę suvokiame skirtingai. Todėl jeigu patiriame sunkumų, draugų ar santykių guru patarimai neveiksmingi, nes laimės reikia ieškoti patiems, ir ta laimė neturi atitikti kitų įsivaizdavimo. Jūsų laimė nėra jūsų mamos, brolio ar draugė laimė.

10 metų kartu – tai labai mažai

Dešimt metų kartu – tai tokia proga, kai jus sveikina draugai, šeima, tėvai ir iš šono atrodo, kad tai labai daug. Tačiau ar tikrai? Sunku suprasti, kas sugalvojo, kad dešimt metų tai daug ir kad po dešimtmečio meilė ir aistra nebe ta. Po dešimties metų viskas tik prasideda todėl, kad stipriausia meilė būna čia ir dabar. Meilė po 15 ar 20 metų gali būti tik dar stipresnė!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius