Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atšalo draugo jausmai, ką daryti? Pataria santykių ekspertai

Į klausimą atsako Šarūnas ir Silvija Mažuoliai.
Ji ir Jis
Ji ir Jis / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Jausmai Santykiai

Su vaikinu draugaujame jau beveik 3 metai. Draugystės pradžioje, kaip ir pas visus, viskas buvo gražu: pasimatymai kiekvieną dieną ir net po kelis kartus, linksmi pokalbiai, geras seksas, ilgesys vienas kitam, noras būti kartu ir t. t. Jaučiau, kad tikrai esu jam svarbi, kad jam gera su manimi. Tačiau pastrauoju metu situacija pasikeitė. Jis tapo rimtesnis, nebe taip dažnai nori susitikti, sako, kad nori pabūti vienas. Viskas pradėjo keistis tada, kai jis baigė universitetą. Suprato, kad jam reikia pradėti ieškotis darbo, bet visą mėnesį to nedarė. Kažkokia apatija viskam, netgi man, jį buvo apėmusi. Buvo skaudu jį tokį matyti, nes nuo to kentėjau ir aš, ir mūsų santykiai. Bet apsišarvavau kantrybe ir nusprendžiau laukti pagerėjimo.

Situacija gal šiek tiek pasikeitė tada, kai galiausiai nusprendžiau su juo skirtis. Tada jis išsigando ir suprato, kad buvo per daug atsipalaidavęs mano atžvilgiu. Sakiau, kad man trūksta iš jo dėmesio, laiko leidžiamo kartu. O jis vis rasdavo priežasčių, kad nesusitikti. Ne kartą prašiau jo pasakyti man atvirai, gal jam patinka kita, gal nebenori būti su manim ar atšalo jausmai, tačiau jis viską neigė. Tikiu, kad nemelavo. Bet man liūdna, kad kartais jaučiuosi vieniša, ir jis tą žinodamas ne visada kažką daro. Labai jį myliu ir jaučiu, kad ir jis mane... Bandau jį pateisinti, kad, kol neranda darbo, gal jis jaučiasi nepilnavertiškai, dėl to negali man nieko pasiūlyti...

Esu aklavietėje, net nežinau, kur veda tokie santykiai. Lyginu santykius draugystės pradžioje ir dabar. Vis dar negaliu susitaikyti, kad viskas keičiasi, ilgiuosi tų senų laikų. Pakomentuokite šią situaciją... Dėkoju Jums.

Sveiki. Kiekvienos poros santykiuose būna didesnių ar mažesnių krizių, ypač kai vienas iš partnerių patenka į stresinę situaciją. Esate teisi, kad universiteto baigimas ir darbo paieškos jūsų draugui gali būti stresą keliantis iššūkis, su kuriuo jam pačiam teks susitvarkyti. Jūsų klausime šiek tiek mažoka informacijos apie tikrą situaciją poroje, tad iš to, ką parašėte, pakomentuosime kelis galimus variantus.

Žingsnis skyrybų link yra geras būdas supurtyti per daug atsipalaidavusį vyrą, kuris pamiršo, jog savo gyvenime turi moterį. Puiku, kad žengėte jį tada, kai dar norėjote būti su juo ir nelaukėte paskutinio savo kantrybės lašo. Teigiamas ženklas ir tai, kad jis susiėmė nors, kiek suprantame, to susiėmimo neužtenka.

Dabar šiek tiek papasakosime apie vyrišką psichologiją stresinėje situacijoje. Paprastai, jei vyras susiduria su problema, jis liaujasi matyti viską aplinkui ir pradeda fokusuotis tik į tai, kas jam kelia nerimą. Jei tai darbas ir jo paieškos, tuomet visas jo mintis užvaldžiusi tik ši tema. Jei jis nėra kalbus ir dar puolęs į depresiją, turite pakankamai sudėtingą situaciją. Vienas iš kelių vyrui išeiti iš depresijos yra rūpintis moterimi. Tai reiškia, kad jam reikia moters, kuri leistų savimi pasirūpinti.

Vyrai problemas labiau linkę spręsti patys su savimi, dėl to jiems svarbi vienatvė bei laikas. Jūs tuo metu kuo daugiau bendraukite su draugėmis, artimesniems žmonėms išsipasakokite ir priimkite jų palaikymą, pasistenkite nebūti per daug viena, nes moteriai vienatvė yra labiau kenksminga nei naudinga.

Jei esate labai aktyvi, pati kviečiate jį susitikti, pirma jam skambinate, teks pakeisti taktiką ir atsitraukti. Perleisti jam visą skambučių, žinučių ir pasimatymų iniciatyvą. Gali būti baisu, jog jis taip ir neparašys ar nepaskambins, bet atsitraukti porai savaičių ir pažiūrėti kas bus, rekomenduojame. Moters iniciatyva neleidžia vyrui pasijusti reikalingu bei padeda jam atsipalaiduoti santykiuose ir užsimiršti, kad moteris apskritai yra. Nepaisant to, kad jam blogai, jeigu jis greitu metu nesusidėlios gyvenimo prioritetų ir nenuspręs, kiek stipriai nori jūsų savo gyvenime, gali lengvai netekti santykių. Šį kartą visam laikui.

Kita rekomendacija jums – labai aiškiai išsakyti tai jam. Nekaltinkite, negrasinkite - tik papasakokite realią situaciją ir paprašykite, kad jis papasakotų savo istorijos dalį. Pasakykite, kad santykiai juda skyrybų link, nebent jis ko nors imsis arba padės jums suprasti, kas vyksta jo gyvenime ir kodėl viskas taip staiga pasikeitė.

Dar vienas iš variantų – pasiūlyti padaryti pertrauką santykiuose, kol jis susitvarkys su savimi ir nuspręs, ko iš tikrųjų nori. Pasakykite, kad taip, kaip yra dabar, jūsų netenkina, taigi atsitraukiate ir duodate jam laiko pabūti su savimi. Duokite jam mėnesį, per kurį jis bet kada gali paskambinti jums ir pasakyti, ką nusprendė. Pati tuo laikotarpiu nebandykite niekaip su juo susisiekti. Jam svarbu pasijusti laisvam padaryti savus sprendimus savu laiku.

Jei per mėnesį nesulauksite iš jo jokių žinių, galite susisiekti pati ir pradėti pokalbį apie skyrybas. Tokia eiga yra tik viena iš daugelio ir aprašėme tik pačias gaires. Esmė – aiškiai jam papasakoti apie esamą situaciją ir duoti laiko bei laisvę apsispręsti, ką jis darys toliau. Dar kartą pabrėžiame, kad nekaltintumėte ir negrasintumėte, taip tik įvarysite jį į kampą, o tai tik pablogins situaciją. Pasakykite jam ir tai, kad mylite bei palaikote jį, tačiau santykiai pradeda per daug jus skaudinti, todėl atsitraukiate ir lauksite jo sprendimų. Visi šie žingsniai, be abejo, pareikalaus iš jūsų drąsos ir kantrybės, tačiau jei jau vieną kartą pradėjote kalbą apie skyrybų tikimybę, vadinasi, galite tai padaryti ir dar kartą. Svarbu pradėti kalbėti kuo greičiau, kadangi dar šiek tiek įtampos ir jūs pati nebenorėsite tęsti santykių, netgi jį mylėdama.

Turėkite galvoje, kad vyrai problemas labiau linkę spręsti patys su savimi, dėl to jiems svarbi vienatvė bei laikas. Jūs tuo metu kuo daugiau bendraukite su draugėmis, artimesniems žmonėms išsipasakokite ir priimkite jų palaikymą, pasistenkite nebūti per daug viena, nes moteriai vienatvė yra labiau kenksminga nei naudinga.

Kita istorijos dalis yra apie tai, kad viskas tikrai keičiasi ir išlaikyti tokį patį aistros lygį pavyksta labai nedaug kam, ir tik ribotą laiko tarpą. Kyla klausimas, kas dar rišo judu kaip porą be gero laiko leidimo kartu? Kiek buvote linkę atsiverti, išsipasakoti, nuoširdžiai rūpintis vienas kitu? Kokie artimi buvote kaip draugai, ne tik kaip mylimieji?

Jei santykių pagrindas buvo tik gerai kartu leisti laiką, tuomet krizinė situacija labai greitai išmuša tokį pagrindą iš po kojų. Ta moteris, kuri nėra linkusi vyrui atsiverti, išsipasakoti, išsiverkti jei reikia ir nepriima jo globos bei rūpesčio, nėra jam tokia brangi, kokia gali būti. Tokiu atveju dabartinėje situacijoje kažką keisti būtų jau vėloka, tačiau jei liktumėte kartu, rekomenduojame pastudijuoti santykius, jų dinamiką ir kas iš tikrųjų sieja vyrą bei moterį.

Vienas iš pavojaus ženklų jūsų porai – sunkių gyvenimo situacijų pasitaikys vėl ir vėl. Ir jei vyras kiekvienu atveju puls į depresiją, turėsite sekinančius ir nelaimingus santykius. Vienas iš galimų variantų, kad jūs išmoksite parodyti vyrui, kada jis pradeda atsipalaiduoti bei neskirti pakankamai dėmesio porai, o jis sugebės susitvarkyti ir suteikti tai, ko jums reikia. Kitas variantas – jis nesugebės susitvarkyti ir santykiuose būsite vieniša.

Dar viena galima situacija – šiuo metu jūsų draugas yra gilioje krizėje ir bando susivokti, ką jam toliau daryti su savo gyvenimu. Iš tokių krizių vyras gali išlipti sustiprėjęs ir tokiu atveju judviejų pora gali turėti vilčių gražiems santykiams ateityje.  

Šiaip ar taip, dabar jūs niekuo negalite jam padėti ir vienintelis kelias yra tas pats: pasikalbėti su juo, atsitraukti, palikti jį susitvarkyti pačiam ir kurį laiką laukti, ar jis grįš į porą ar ne.

Tekstas Silvijos Mažuolienės


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius