-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Būk savimi! G.Bagdonienė: „Dalis žmonių gyvena pačių susikurtuose kalėjimuose“

Sveiki, esu Giedrė Bagdonienė – žmona, mama, kai kas mane vadina veido jogos trenere, dar kiti – tvarkos specialiste arba tiesiog tvarkos maniake. Kai kada sulaukiu komentarų, kad turėtų būti drąsu imti ir iškeisti teisininkės profesiją į veido jogos užsiėmimų ir keistų seminarų apie namų reikalus ir jų tvarkymą vedimą. Pokyčiai, kardinalus savo veiklos, gyvenamosios vietos ar netgi savo fizinio kūno keitimas mūsų visuomenėje dažnai sulaukia nuostabos ir daugybės klausimų.
Giedrė Bagdonienė
Giedrė Bagdonienė / Grigorij Bataščiuk nuotr.

Svarbu suvokti tikruosius troškimus

Tikiu, kad tinkamu metu nuoširdžiai užduotas klausimas gali pakeisti mano ir kitų žmonių gyvenimą. „Ko Jūs šią akimirką labiausiai norite? Ką darytumėte, jei neprivalėtumėte dirbti dėl pinigų? Dėl ko Jums verta gyventi?“

Tai klausimai, galintys pažadinti mus iš nesąmoningumo, automatizmo, apatijos, ir parodyti tai, kas mums iš tiesų svarbu ir prasminga, suvokiant tikruosius troškimus, drąsias svajones, norimą gyvenimo scenarijų ir esminį, tikrąjį, vaidmenį jame. Net ir patyliukais, nedrąsiai, kad ir pačiam sau pripažinta tiesa išlaisvina didelį po devyniais užraktais požemiuose įkalintą herojų, turintį tikėjimo, ugnies, drąsos tikriems žygdarbiams, skirtiems išgelbėti labiausiai jį patį iš jo sielą įkalinusio kalėjimo. Žmogus, kalbantis, apie tai, kas jam iš tiesų svarbu, iškelia į dienos šviesą savo pašaukimą ir pasipuošia didybės, unikalumo, pagarbos aura.

Net ir patyliukais, nedrąsiai, kad ir pačiam sau pripažinta tiesa išlaisvina didelį po devyniais užraktais požemiuose įkalintą herojų.

Kadangi tam tikru gyvenimo etapu profesinis kelias davė galimybę iš arčiau pastebėti realiame kalėjime, pataisos įstaigose už ne itin gražius darbus visuomenei įkalintus ir gyvenimą pro grotas bei spygliuotas tvoras stebinčius herojus, turiu teisę pasakyti štai tokią asmeniniais nuolatiniais žmonių stebėjimais padarytą išvadą: didžioji dalis laisvai gatvėse vaikščiojančių piliečių gyvena iš esmės tokiuose pačiuose, tik jau savo pačių susikurtuose, kai kada netgi dar griežtesnio ir negailestingesnio režimo kalėjimuose, kuriuose netoleruojama, o dažnai - ir baudžiama saviraiškos, žodžio, kūrybos, pokyčių, iniciatyvos ir netgi elementari judėjimo laisvė. O nuolat nurodinėja, diktuoja taisykles, gąsdina ir baudžia visažinis protas, darantis įtaką elementariam buitiniam žmogaus pasauliui.

Kaip savo noru patenkame į kalėjimą?

Į kalėjimą mus uždaro mūsų pačių laisva valia priimti sprendimai, dažnai pakuždėti saugumo ir kontrolės trūkumo bei noro gauti pritarimą iš viso pasaulio. Išgyvenami nemalonūs jausmai atveda iki įsipareigojimų varginančiai paskolai, priverčia siekti kuo didesnio žemiško komforto, prisirišti prie pastovios gyvenamosios vietos ir iliuzijos, kad gerai apmokamas darbas suteiks man amžiną saugumo jausmą.

Dėl siekio pritapti, neišsiskirti, būti priimtam kitų imame ir išsižadame savęs – to, kuris yra unikalus, savitas, nuoširdus, atviras, bebaimis savo autentiško gyvenimo kelio herojus. Pokyčių baimė būna tokia didelė ir užvaldanti, kad nebeleidžiame sau net svarstyti galimybės išsikraustyti į kitus namus, negalima esminė namų aplinkos ir juose gyvenančių daiktų revizija, nauji santykiai, trokštama veikla, kita profesija – kai kuriuose kalėjimuose apskritai draudžiama svajoti!

Grigorij Bataščiuk nuotr./Giedrė Bagdonienė
Grigorij Bataščiuk nuotr./Giedrė Bagdonienė

Drąsa pasirinkti ir nuspręsti

Būti savimi reikia daug daug drąsos, todėl kad, nusprendus būti savimi bet kokia kaina, atveriame kelią galimiems didžiuliams pokyčiams savo gyvenime: galimybei iš esmės keistis įprastai aplinkai, draugams, jų ir kitų žmonių nuomonei apie mus.

Drąsos poreikis proporcingai didėja prisiimtų vaidmenų sureikšminimui ir priklauso nuo to, kiek įtikinamai pavyko savo vaidmenimis priversti patikėti kitus, pačius artimiausius ir brangiausius savo žmones, kurie iki šiol buvo įpratę mus matyti jiems patinkančiuose vaidmenyse.

Dėl siekio pritapti, neišsiskirti, būti priimtam kitų imame ir išsižadame savęs – to, kuris yra unikalus, savitas, nuoširdus, atviras.

Vis keliu sau klausimą, ar tikrai galiu būti naudinga ir nuoširdžiai pasitarnauti šiam pasauliui, jei apsimetinėju tuo, kuo nesu, jei sąmoningai prisiimu ir pati patikiu vaidmeniu, kuris yra patogus mano aplinkai, tačiau kartus ir varginantis man pačiai?

Iš tiesų sunkiausia ir daug daugiau pastangų reikalauja nebūti savimi, išmokti dalyvauti gyvenimo spektaklyje taip profesionaliai, kad net patys artimiausi žmonės nesuabejotų, o ir aš pati galiausiai pamirščiau, kas aš ir ko iš tikrųjų aš noriu...

Ką man reiškia būti savimi?

Koks būtų mūsų pasaulis be tobulai suorganizuoto teatro ir vaidmenų, su kuriais patys nesuprasdami imame ir susitapatiname gyvenimo kelionėje? Kaip iš tiesų turėčiau atsakyti į klausimą „kas aš?“, kurį iš variantų pasirinkti?

Man būti savimi – tai pirmiausia pripažinti pačiai sau tai, kas man labai svarbu, tai, ko aš iš tiesų noriu be pasiteisinimų, bandymo išsisukinėti.

Būti savimi – tai ir pripažinti, ko tikrai nenoriu. Nebenoriu būti teisininke, nebenoriu visos dienos skirti darbams, kuriuose nesugebu įžvelgti prasmės, nenoriu turėti tik 28 dienas per metus poilsio su šeima, nenoriu apsimetinėti, kad noriu palaikyti draugystę su žmonėmis, su kuriais nesieja nuoširdus santykis...

Noriu draugystės, kuri įkvepia ir mane pripildo, veiklos, kuri man atrodo prasminga, kuri mane puošia ir priverčia spindėti akis, noriu būti laisva planuoti savo darbus pagal prioritetus, noriu turėti kuo daugiau laiko buvimui su šeima, noriu būti savimi – kai kada ramia ir atsipalaidavusia, o kai noriu – pašėlusia mama, atvira drauge, seminarų lektore, kalbančia iš širdies.

Žinote, kas būdinga žmonėms, esantiems savimi? Jie įgyvendina keisčiausias savo svajones harmoningai, lengvai, su džiaugsmu, su jais širdingai malonu būti, pas juos norisi svečiuotis, jie labai nuoširdūs, išmintingi, turtingi savo patirtimi, drąsūs kalbėti apie savo jausmus.

Nebenoriu būti teisininke, nebenoriu visos dienos skirti darbams, kuriuose nesugebu įžvelgti prasmės, nenoriu turėti tik 28 dienas per metus poilsio su šeima, nenoriu apsimetinėti...

Žaviuosi ir didžiuojuosi, kad savo aplinkoje turiu tiesoje su savimi gyvenančių, drąsių siekti savo tikslų žmonių, kurie, pavyzdžiui, išdrįsta investuotą brangų laiką ir energiją į medicinos mokslus ir komfortišką gyvenimą suteikusį darbą iškeisti į smulkų verslą ant ežero kranto.

Žaviuosi draugų gebėjimu paleisti tai, kas buvo kurta ilgus metus, ir viešai pripažinti, kad širdis šaukia judėti į ramybę, mokymąsi ir pasaulio keliones.

Žaviuosi draugais, kurie taip myli žemę, kad atsisako elementaraus komforto ir savo rankomis suka šeimos lizdą iš molio ir šiaudų, nepaisydami kritikos ir aplinkos pasipriešinimo.

Žaviuosi žmonėmis, kurie pasirenka bet kokia kaina būti savimi ir gyventi taip, kaip šią akimirką tyliai šnabžda jų širdies, o ne garsiai nurodinėjantis proto balsas.

Ką Jums reiškia būti savimi bet kokia kaina?

Aš linkiu Jums laimės!

Efektyvaus namų tvarkymo konsultantė, tvarkos maniakė Giedrė Bagdonienė


15min GYVENIMAS kartu su „Gerų emocijų namais“ inicijuoja projektą „Būk savimi!“.

Visus projekto tekstus galite rasti ČIA.

Gal teko keisti profesiją, nes suvokėte, kad jūsų pašaukimas – daryti visai ką kita? O gal sėkmingai kopusi(-ęs) karjeros laiptais suvokėte, jog laimingiausia(s) jaučiatės, stebėdama(s), kaip auga jūsų vaikai, ir jais rūpindamasi(s)? O gal buvimas savimi – tai sprendimas nesusilaukti vaikų, neapsikrauti daiktais ir pasitenkinti tuo, ką turite?

Rašykite, lauksime jūsų istorijų (gali būti ir anoniminės, pakeistu vardu). Įdomiausių tekstų autorių lauks prizas – Kamilos Golod knyga „Drąsa būti savimi“. Mūsų adresas gyvenimas@15min.lt.

15min koliažas/Kamila Golod ir jos knygos viršelis.
15min koliažas/Kamila Golod ir jos knygos viršelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius