Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusio vienuolio knyga apie meilę sudrebino pasaulį: pasirodo, svarbios tik 8 taisyklės

Ar ne ironiška, kad knygas apie meilę rašo buvę vienuoliai? Tačiau ne mažiau ironiška tai, kad praleidus 12 metų mokykloje, išmokus rasti kelius per matematikos, kalbų, chemijos, biologijos, muzikos ir kitų akademinių dalykų džiungles, dažnai paklystame tokio žemiško dalyko kaip meilė klystkeliuose. Ką gi – tenka mokytis patiems, galbūt net pasitelkiant knygų pagalbą.
8 meilės taisyklės
8 meilės taisyklės / Asmeninio arch. nuotr.

Naujos knygos „8 meilės taisyklės. Kaip ją rasti, išsaugoti ir paleisti" autorius – ne tik buvęs vienuolis, bet ir kultinio „The New York Times“ bestselerio „Think Like a Monk“ (liet. „Mąstyk kaip vienuolis“) autorius bei įvairių apdovanojimų pelnęs rašytojas Jay Shetty, sakoma pranešime žiniasklaidai. Tris metus ašrame Indijoje praleidęs J. Shetty šiuo metu yra garsus gyvenimo būdo treneris bei kiekvieną savaitę transliuojamos pasaulyje populiarios sveikatos tinklalaidės „On Purpose“ autorius.

Savo antrojoje knygoje „8 meilės taisyklės. Kaip ją rasti, išsaugoti ir paleisti “ autorius siūlo santykių gidą kiekvienai meilės stadijai, remdamasis senovės vedų išmintimi ir šiuolaikiniu mokslu.

„Laiku ir vietoje“, taip estų rašytoja ir žurnalistė Eia Uus apibūdina aplinkybes, kada jos rankose atsidūrė naujausia J. Shetty knyga. Tuo metu moteris kaip tik bandė sustiprėti nuo skausmingai nutrūkusių ilgalaikių santykių. Aštuonias Jay Shetty meilės taisykles autorė pristato per savo asmeninės patirties prizmę (toliau – Eia Uus tekstas).

1 taisyklė. Leiskite sau pabūti vienam

Šis patarimas man buvo netikėčiausia knygos dalis, nes tikėjausi, kad santykių vadovas yra skirtas tik poroms. Tai ypatingai palietė, nes anksčiau nuo santykių prie santykių klaidžiojau kaip ugnis židinyje. Horizonte visada buvo kažkas, dėl ko buvau pasiruošusi pamiršti save, nes juk taip smagu būti įsimylėjusiam!

Shetty rekomenduoja pažinti save, savo baimes ir savo vienatvę. Tai brangus laikas, skirtas pažinti, kas jūs esate, kas jums svarbu, kuo džiaugiatės, ko norite ir tikitės iš gyvenimo, kur slypi jūsų vertybės ir dar daugiau. Shetty siūlo įvairias veiklas, kurių reikėtų imtis, būnant vienam, ir kaip juose tobulėti.

Pavyzdžiui, patyrinėkite, kaip leidžiate ir kaip norėtumėte leisti savo laiką? Kokie įpročiai jums yra svarbūs? Kuriuos norite pakeisti, o kuriuos – įsisavinti? Ir pradėkite tai daryti! Ką manote apie pinigus ir ar turėtumėte ką nors pakeisti savo finansiniuose reikaluose? Kas yra jūsų „socialinė baterija“ – kiek ir su kuo norite bendrauti, ko jūs siekiate socialinėje srityje?

Mokymosi mylėti save kelionėje didelis vaidmuo tenka ir pasitikėjimui savimi, kurį galima sąmoningai ugdyti. Taip pat galima išsiugdyti ir savikontrolę bei kantrybę.

2 taisyklė. Neignoruokite savo karmos

„Karma nereiškia to, apie ką daugelis žmonių galvoja“, – sako Shetty. „Karma yra priežasties ir pasekmės dėsnis. Kiekvienas veiksmas sukelia atoveiksmį – jūsų dabartiniai sprendimai lemia jūsų būsimą patirtį. Tu pasirinkai ir dabar gyveni su to pasirinkimo pasekmėmis“. Karma nėra kažkas, kas nori jus nubausti, jei pasielgėte netinkamai. Greičiau tai yra jūsų gyvenimo patirčių rinkinys, atvedęs jus į dabarties akimirką.

Sužinokite, kokių trūkumų ir privalumų atsinešėte iš vaikystės. Kokių pamokų galite pasimokyti iš pirmosios meilės ir kitų santykių. Suplanuokite, ko jūs norite ir tikitės iš būsimų santykių bei suteikite sau tai. Parašykite sau meilės laišką! Nes su savimi taip pat esate santykyje ir būsite iki pat mirties.

3 taisyklė. Apibrėžkite, kas jums yra meilė, prieš tai jausdami ar pasakydami

Meilė mums reiškia skirtingus dalykus. Vienas žmogus meilėje prisipažįsta kartą gyvenime, o kitam reikia išgirsti, kad jį myli, kiekvieną rytą ir vakarą.

Shetty apibrėžia 4 santykių fazes: 1) prisirišimą, 2) svajones, 3) puoselėjimą ir augimą bei 4) pasitikėjimą. Kaip kiekviename etape palaikyti ryšį su savimi ir savo poreikiais bei įsitikinti, kad tai „tas“ žmogus? Kaip įsitikinti, kad tikrai pažįstate savo partnerį ir nesate įsimylėję įspūdžio, miražo ar svajonės, kuria galite bandyti jį paversti? Padės tinkami klausimai ir kryptinga veikla, kurios dėka galėtumėte parodyti tikrąjį save, o ne vaidinti tobulą savęs versiją. Shetty: „Svarbiau, kaip elgsitės su vienas kito skirtumais, nei rasti bendrų panašumų“.

4 taisyklė. Jūsų partneris yra jūsų guru

Shetty daug dėmesio skiria sričiai, kurią aš netgi mačiau kaip probleminę daugelyje santykių: kaip palaikyti vienas kitą, siekiant asmeninių tikslų. Jūsų partneris turi būti žmogus, su kuriuo norite ir galite augti. Dažnai manome, kad žinome, kaip nori gyventi kitas žmogus, todėl daugelis porų net neaptaria šių dalykų tarpusavyje: kokie mano tikslai šiuo metu, kaip juos pasiekti, kaip mano partneris gali padėti juos pasiekti? Kai kuriems žmonėms reikia optimistiško padrąsinimo, o kitiems – pagalbos planuojant ir tikrinant, ar viskas tvarkoje. Vieniems reikia kalbėti apie idėjas ir galimybes, kitiems reikia tylos ir erdvės ramiai pamąstyti. Pažinkite savo partnerį ir supažindinkite jį su savo požiūriu, o ne kritikuokite ar primeskite savo viziją.

5 taisyklė. Pirmiausia išsikelkite tikslą

Savo pirmojoje knygoje „Think like a monk“ Shetty daug rašo apie darmą arba pašaukimą. Shetty: „Darma yra aistros, įgūdžių ir tarnystės sankirta. Gyventi pagal savo darmą reiškia, kad sujungėte savo prigimtinius talentus ir pomėgius su visatos poreikiais. Jūsų darma neturi sutapti su jūsų užsiėmimu“.

Jei dar neradote savo pašaukimo, apgalvokite, kokios yra jūsų aistros, stipriosios pusės ir įgūdžiai. Kai sužinosite, koks yra jūsų tikrasis pašaukimas, pirmenybę teikite jo įgyvendinimui. Atsisėskite ir raskite šiai paieškai laiko savo dienos bei savaitės tvarkaraštyje. Pasidalykite savo tikslais su partneriu bei, jei reikia, padėkite ir jam rasti savo pašaukimą.

6 taisyklė. Laimėkite ir pralaimėkite kartu

„Visos poros pykstasi - ar bent jau turėtų tą daryti!“, – sako Shetty. Teiginys „Mes niekada nesipykstame!“ yra netiesa. Tai nereiškia, kad poros negali sutarti, bet greičiausiai vienas kuris slopina savo poreikius ir per daug prisitaiko prie kito.

Shetty rekomenduoja ginčus paversti bendru tikslu. Pavyzdžiui, „Tu visai nesitvarkai!“ gali būti paverstas į „Turėtume nustatyti kasdienių darbų tvarkaraštį, kas, ką ir kada daro“. Tas pats galioja vėlavimui, pinigų leidimui ir kitoms problemoms, kurios sukelia nesutarimus.

Taigi, kaip pyktis tinkamai? Išsiaiškinkite, kas jus supykdė? Kodėl pykstate ir ko norite tuo pasiekti? Dažnai ginčijamės dėl iš pažiūros beprasmiškų dalykų, tokių kaip išmėtytos kojinės, bet po tuo slypi didesni jausmai, pavyzdžiui, „jis manęs nevertina“.

Susipažinkite su savo „kovos stiliais“ ir išmokite kovoti efektyviai bei kalbėtis apie sudėtingas problemas. Norėdami paversti ginčą efektyviu, pasirinkite laiką, vietą ir susitarkite dėl temos.

7 taisyklė: Išsiskyrimas jūsų nepalauš

Gyvendami patiriame sielos žaizdų, kurios greitai neišnyks, jei nebus gydomos. Kartais poros skiriasi dėl rimtų išbandymų, pvz., smurto ar neištikimybės, tačiau statistiškai pakankamai dažnos išsiskyrimų priežastys yra susidomėjimo vienas kitu praradimas ir intymumo trūkumas. Galima pabandyti tai atrasti iš naujo - kuriant bendras patirtis, kurios jums abiem galėtų būti įdomios, ir vykdant eksperimentus, kurių metu ką nors patirsite ir išmoksite kartu.

Tačiau jei matote, kad vis tik nepavyks kartu judėti pirmyn, skirkite šiek tiek laiko ir surašykite viską, kas jus šiuose santykiuose įskaudino. Kaip jūsų partneris elgėsi su jumis ir kaip tai privertė jus jaustis? Prisiminkite kaltinimus, skaudžius ir traumuojančius įvykius. Tebūnie šis sąrašas kaip priminimas, kodėl jūs turite išsiskirti. Nepamirškite ir savo padarytų klaidų bei pažiūrėkite, ko iš jų galite išmokti.

„Apmąstykite, ką galite paimti iš santykių, nepaisant to, kokie jie buvo skausmingi. Kiekvienas buvęs partneris dovanoja jums dovaną - tam tikras žinias ir įgūdžius. Kartais tai gali būti įgūdis pradėti vertinti ir pamilti save“, – pataria Shetty.

8 taisyklė: Mylėkite vėl ir vėl

Susikoncentruokite į meilės davimą, o ne laukite jos. Mokslininkai ne kartą patvirtino, kad darydami gera kitiems, patys jaučiamės geriau ir netgi stipriname savo imuninę sistemą. Mylėkite savo šeimą ir draugus – supraskite juos, tikėkite jais, priimkite juos tokius, kokie jie yra. Įvertinkite savo kolegas – daugelis iš mūsų daugiau laiko praleidžiame darbe nei su šeimos nariais. Skleiskite meilę ne tik savo artimiausiems bendradarbiams, bet ir kitiems įmonės darbuotojams, pradedant valytoja ar apsaugos darbuotoju. Paklauskite, kaip galite būti naudingi savo kaimynų bendruomenei, vaiko mokykloje ar kur kitur.

Netgi šypsantis nepažįstamiems žmonėms, organizmas išskiria dopaminą, serotoniną ir endorfinus, taigi šypsena gerina tiek jūsų, tiek žmogaus, kuriam ji skirta, savijautą!

Išdrįsę pasinaudoti šiais labai konkrečiais bei svarbiausia – įgyvendinamais patarimais, gebėsite puoselėti meilę sau, savo partneriui ir aplinkiniams bei padarysite pasaulį nuostabesne vieta gyventi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius