-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Esu ištekėjusi, tačiau myliu kitą vyrą...“ Santykių ekspertų komentaras

Ką daryti ištekėjusiai moteriai, kai į jos gyvenimą grįžta buvusi gyvenimo meilė? Padėti tašką santuokai ir bandyti dar nepažintus kelius ar verčiau likti su branginamu sutuoktiniu? Portalo Ji24.lt skaitytojai pataria santykių ekspertai.
Neištikimybė
Moteris / „Shutterstock“ nuotr.
Temos: 1 Santykiai

Sveiki,

šiuo metu man 29-eri, jau beveik trejus metus esu ištekėjusi, su vyru sutariame neblogai, tačiau bendraujame gal labiau kaip draugai, o ne kaip mylimieji, mūsų santuokoje visuomet kažko trūko...

Prieš daugiau nei pusmetį internetu atnaujinau bendravimą su senu draugu, kurį pažįstu jau daugiau kaip 7-erius metus. Nuo pirmos pažinties akimirkos pajutome vienas kitam simpatiją, tačiau tada būti kartu mums neleido pasitaikiusios kliūtys, todėl vienas nuo kito nutolome. Nesimatėme penkerius metus, kartais tik susirašydavome trumposiomis žinutėmis. Kai atnaujinome bendravimą, susitikome išgerti kavos, pakalbėjome. Jis ką tik buvo nutraukęs santykius su drauge, su kuria kartu išbuvo 11 metų, tačiau nebuvo su ja laimingas, mat jos nemylėjo.

Po to susitikimo nebegalėjau išmesti jo iš galvos, pradėjome planuoti kitą susitikimą (buvo sunku, nes abu gyvename skirtingose šalyse), susitikome ir kartu prabuvome savaitę, vėliau susitikom dar kartą...

Šiuo metu esu visiškai pasimetusi – jaučiu, kad noriu būti su juo, žinau, kad to nori ir jis. Nors manęs kuo greičiau išsiskirti su savo vyru jis neverčia, priešingai – nori, kad viską geriau apgalvočiau. Laikas bėga, ir aš tikrai nenoriu įskaudinti savo vyro, nes jis tikrai labai geras man, bet taip pat nenoriu ir prarasti savo gyvenimo meilės, kurią maniau, būsiu jau praradusi. Aš pirmą kartą savo gyvenime nebežinau, ką man daryti, todėl prašau jūsų patarimo...


Atsako santykių ekspertai Silvija ir Šarūnas Mažuoliai.

Sveiki,

tokios situacijos sukelia daug prieštaringų jausmų bei minčių. Baimė padaryti netinkamą sprendimą kelia prisiminimus apie tai, kaip buvo gera su žmogumi, kurį ketiname palikti, arba koks jis yra geras žmogus apskritai. Galvoje pinasi aplinkinių nuomonės, girdėti mokymai apie tai, kaip svarbu išsaugoti porą ir t. t. Noras eiti savo laimės link kelia priešingas mintis ir emocijas – kodėl turėtume atsisakyti to, ko norime, ir iškeisti tą norą  į svetimas nuomones ar santykius, kuriuose nesijaučiame iki galo patenkinti? Kyla konfliktas, kuriame visiškai sutrinkame ir nebežinome, koks poelgis yra teisingiausias.

Viena iš veiksmingų technikų susivokti visoje minčių raizgalynėje yra situacijos išrašymas ant popieriaus įvairiais aspektais. Galima rašyti abiejų pasirinkimo variantų pliusus ir minusus. Tik svarbu atskirti, ar rašote pliusus pagal tai, kaip jaučiate, ar pagal tai, kokia yra viešai paplitusi nuomonė. Aplinkinių nuomonė gali daryti pakankamai stiprią įtaką mūsų pasirinkimams, tad reiktų turėti tai galvoje. Galima įsivertinti abu pasirinkimus balais – kiek balų duodate savo dabartiniams santykiams ir kiek balų galimybei kurti naujus? Taip pat veiksminga išrašyti visas kliūtis, kurios trukdo padaryti sprendimą ir pagalvoti, koks būtų sprendimas, jei šių kliūčių nebūtų.

Daugeliu atvejų, tai, kas atrodo kliūtis, tėra mūsų susikurti barjerai, realybėje neturintys pagrindo, arba kur kas mažesni nei mums atrodo. Efektyviai veikia situacijos iškalbėjimas patikimam žmogui. Jei žmogus užsitarnavo pasitikėjimą, jis ar ji mokės nepadaryti daugiau žalos ir padėti pamatyti kuo teisingesnę situaciją. Labai gerai, jei klausantysis užduotų klausimus, kurie jam/jai klausantis kelia abejonių – taip pati pamatysite vietas, dėl kurių ir pati nesate tikra. 

Poros šiais laikais kaltinimos tuo, kad daug jų tuokiasi ir skiriasi net nepabandę sutvirtinti ir sutvarkyti santykių. Tai retai būna tiesa. Dažniausiai poros išbando viską, ką gali ir dar truputį, kol peržengia skyrybų slenkstį.

Situacija nebūtinai turės lengvą sprendimą ir vienareikšmišką atsakymą. Likdama su vyru galite pabandyti pagerinti santykius, jei to dar nebandėte. Žinoma, moteris labai retai būna nevisaverčiuose santykiuose ir nebando kažkaip jų pagerinti. Visgi gerai pagalvokite, ar norite duoti dar vieną šansą dabartiniams santykiams. Jei taip – susiraskite specialistus, su kurias galėtumėte apie tai pakalbėti ir pasieškoti būdų, kaip santykius atgaivinti. Prieš tai įvertinkite, ar tai potencialiai atgaivinami santykiai (tą gali padėti padaryti ir specialistas) – ar jie kada nors buvo tokie, kokių norėtumėte vėl. Ar kada jautėtės su savo vyru taip, kaip norėtumėte jaustis vėl? Kartais geras jausmas būna tik aistra ir polėkis, kuris vėliau atslūgsta ir lieka tik partnerystė, bendradarbiavimas, tačiau gilesnis ryšys poroje taip ir neužsimezga. Pripratimas prie žmogaus taip pat vaidina savo rolę. Įvertinkite visus šiuos faktorius pati ar su pagalba.

Kita monetos pusė yra rizika pradėti naujus santykius su kitu žmogumi. Jei gyvenate skirtingose šalyse, tektų keisti ne tik gyvenamą vietą ar miestą, bet ir šalį. Niekas negali užtikrinti, kad nauji santykiai bus laimingi, kad šiuo metu tai nėra tik romantinė ir aistra pagrįsta trauka vienas prie kito. Jei kartu praleidote ne tiek ir daug laiko, nežinote, kaip jums seksis gyventi po vienu stogu prasidėjus kasdieninei rutinai, susidūrus abiejų skirtumams, pasimačius charakterio bruožams ir minusams, kurie kol kas greičiausiai neišlindo į paviršių.

Jokie santykiai nėra be rizikos ir visi jie prasideda nežinomybėje, tad tereikia turėti šitą galvoje ir suprasti, kad renkatės ne faktą, o galimybę. Galimybę turėti gražius santykius, tokį ryšį ir bendravimą su artimu žmogumi, kokio norite, tačiau toli gražu ne faktą, kad taip ir bus. Šito suvokimas taip pat gali padėti ir apsispręsti. Paklauskite savęs, kiek stipriai Jus gąsdina tokia rizika ir ar esate jai pasiruošusi? Jei taip, gali būti, kad dabartiniai santykiai neturi jokio tvirtesnio pagrindo, o Jūs nebeturite jokio noro toliau juose būti. Tokiu atveju tai, ką prarasite, yra tai, ko vis tiek nenorite ir tik pripratote prie patogaus gyvenimo ir savotiško saugumo. Toks saugumas dažnai būna labai apgaulingas, kadangi žmonės iš įpročio pasilieka gyventi gyvenimą, kuris jų visai netenkina ir taip atsisako savo tikrųjų norų. Norų atsisakymas paverčia gyvenimą banalia rutina, kurioje žmogus lėtai merdėja arba kaupia nuoskaudas bei pyktį ant savęs, kad verčia likti save ten, kur visiškai nenori būti.

Poros šiais laikais kaltinimos tuo, kad daug jų tuokiasi ir skiriasi net nepabandę sutvirtinti ir sutvarkyti santykių. Tai retai būna tiesa. Dažniausiai poros išbando viską, ką gali ir dar truputį, kol peržengia skyrybų slenkstį. Pastangų nebuvimas retai būna skyrybų priežastis. Dažniau tai nežinojimas, kaip tvarkytis santykiuose (o tokių žinių mūsų visuomenėje neturi beveik niekas) arba nemokėjimas tinkamai atsirinkti partnerio, kas taip pat lemia nemažą dalį skyrybų. Įsivertinkite, dėl ko iš tikro esate santykiuose su vyru, jei santuokoje visada kažko trūko. Taip pat įsivertinkite, kiek tinkamesnis santykiams Jums atrodo Jūsų draugas, ir padarykite sprendimą, kurį iš šių vyrų renkatės.


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius