-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Esu jam pirma, o jis nori pasilakstyti... Santykių ekspertų komentaras

Iš tikro net nežinau nuo ko pradėti. Su vaikinu draugaujam jau beveik metus laiko. Visą šį laiką neturėjom jokių problemų santykiuose, nuo pirmos dienos jautėm kažkokį keistą jausmą, lyg būtume jau anksčiau vienas kita pažinoję, kartu buvo labai gera net ir nekalbant. Bet, žinoma, kaip ir dauguma merginų, vienu metu pradėjau rodyti savo „ragučius“, tai yra norėjau, kad jis man skirtų daugiau laiko, kad bendrautų, būtų su manimi...
Abejingumas
Jausmai atšalo? / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Jausmai Draugystė

Pagal profesiją jis yra IT inžinierius. Suprantu, jam reikia daug laiko domėjimuisi ir tobulinimuisi dėl geresnės darbo vietos. Na, esmė visa iškilo prieš keletą dienų, kai jis keistai pradėjo kalbėt apie tai, kad nėra išsilakstęs. Ir štai netyčia, man laikant jo telefoną, gavo elektroninį laišką iš pažinčių svetainės, kurioje, pasirodo, užsiregistravo prieš keletą savaičių. Na, scenos neiškėliau, tiesiog labai suskaudo širdelę, labai sunkiai tvardžiausi, kad neprišnekėčiau nesamonių, o apsiraminusi pradėjau kalbėtis su juo ir išsiaiškinau, kad jis ten bendrauja su viena mergina ir, tiesiogine to žodžio prasme, ją kadrina. (P. S. Taip nesakyčiau, jei nežinočiau; jis man rodė visą anketą, skaičiau, ką jis susirašinėjo su merginomis.)

Taip, gal ir ne aukselis, nes tiesiog esu tinginė daryti kažką, aš tiesiog norėjau, kad jis nematytų viso to ir jam būtų gerai, kokia esu, bet aš esu TINGINĖ, o jis gana aktyvus žmogus. Taigi šiandien kaip ir draugaujam oficialiai, tiesiog jis norėjo laiko pabūt atskirai, susivokt jausmuose. Nes susižavėjo ta mergina ir sumaišė visus jausmus – taip pats sakė.

Niuansai tokie, kad aš jam esu pirma mergina tiek draugystėje, tiek kituose dalykuose. Jisai man aiškina, kad jam aš svarbi, kad viena jo pusė nori būti su manimi, o kita – būti nepriklausoma nei vienai bet kokiai merginai. Abu stipriai kenčiam dėl to, nes aš jaučiu, jog jį tikrai myliu, bet jis drasko save dėl tų dvejopų jausmų. Suprantu, kad jam nelengva, nes jį traukia ta nežinia, kaip būtų su kita mergina.

Norėjau paklausti: ką man daryti? Jaučiu, kad turiu paleisti jį, jei jis nori būti su kita ar tiesiog suprasti, kas jam svarbiausia: ar būti, kur jauku, gera, kaip pats sakydavo, ramu, ar rizikuoti ir ieškoti geriau. Kaip man pasielgti teisingai? Kaip tvardytis kiekvieną dieną, kaip negalvot apie jį?

Sveiki,

pradėsime nuo esminių dalykų Jūsų situacijoje. Rekomenduojame pasikalbėti su vaikinu ir labai aiškiai jam pasakyti, kad jei jis ketina ieškoti kitos merginos, judu nebesate pora ir nutraukiate santykius. Tai pat pasakykite, kad kai atsigausite po skyrybų, taip pat pradėsite vaikščioti į pasimatymus ir ieškoti savo žmogaus. Kodėl taip kategoriškai? Vyras turi aiškiai suprasti, kad moteris nebus šalia jo, jei jis neatsiduos santykiams visu 100 %. Jei vyras pajunta, kad moteris jo laukia ir lieka visapusiškai ištikima (kalba eina ne apie intymius santykius), net jei jis „bandosi“ kitas merginas, tokia moteris jam tampa vis mažiau brangi ir vertinama. Nejausdamas rizikos prarasti moterį visam laikui, vyras atsipalaiduoja ir liaujasi investavęs į santykius bei neskuba iki galo įsipareigoti.

Kita priežastis – moteris yra linkusi priprasti prie netinkamo vyro elgesio. Moters prisirišimas prie vyro gali būti labai stiprus, ir iš baimės jį prarasti, moteris pradeda ieškoti visų įmanomų būdų pateisinti vyro elgesį. Kaip tik tai Jūs darote teigdama, kad suprantate jį, jog jam sunku nepažinus kitų merginų. Šis faktas, kad esate jam pirma mergina, toli gražu nėra priežastis vyrui „palakstyti“, pažinti kitas moteris ir rodo visai ką kitą, nei Jūs galvojate, bet apie tai kiek veliau. Vis pateisindama netaktišką vyro elgesį, moteris nebemoka nustatyti ribų, kaip vyras gali su ja elgtis, o kokio elgesio ji netoleruos. Nesant tokių ribų, vyras elgiasi vis netaktiškiau arba kaip palaidas šuo: tai ateina į santykius, tai iš jų išeina. Toks vyro neatsidavimas tampa kančia moteriai, kurią ji slepia net pati nuo savęs, kol yla pradeda lįsti iš maišo. Tai gali tęstis metus ir netgi dešimtmečius, vis gyvenimą paskyrus santykiams su netinkamu žmogumi. Jūsų vaikinas turi teisę nutraukti santykius, jei taip nusprendė, tačiau taip pat turi puikiai suvokti, kad išėjęs nebūtinai galės grįžti atgal. Jei nuspręs likti, duokite jam suprasti, kokį elgesį toleruojate, o kokio ne, ir būkite ištikima pati sau. Laisvė vyrui labai svarbi, tačiau ji neturi nieko bendro su kitomis moterimis.

Dalis vyrų taip niekada ir neišmoksta įsipareigoti vienai moteriai, kadangi visiškai nesupranta santykių esmės.

Vyrui pradeda kilti noras pasižvalgyti po kitas moteris dėl kelių priežasčių. Viena jų yra ta, kad santykiuose su esama moterimi jo kažkas iš esmės netenkina. Kas būtent – galima pasakyti tik išsamiai analizuojant visą santykių istoriją. Kita priežastis – vyras jaučia, kad moteris nėra jam skirta, todėl kyla abejonės ir vilkinamas įsipareigojimas. Trečia priežastis – vyras nėra pasiruošęs santykiams ir apskritai nesuvokia, kas tai yra ilgalaikiai santykiai. Dauguma vyrų santykiuose ieško pastovaus malonumo ir įvairovės. Jų tikslas – tenkintis moterimi, ir kai ši pradeda atsibosti, vyrai ima ieškoti kitos moters, su kuria ateitų naujovė ir pasimėgavimas. Dalis vyrų taip niekada ir neišmoksta įsipareigoti vienai moteriai, kadangi visiškai nesupranta santykių esmės. Nereikia dėstyti šitos informacijos savo vaikinui. Moteris moko vyrą tinkamu elgesiu, bet ne pasakodama jam surinktas žinias.

Teigiate, kad esate tinginė. Moterys dažnai daro didelę klaidą nesuvokdamos, kur yra jų tikroji vertė santykiuose ir dėl kenčia ir jos pačios, ir santykiai. Daugelis moterų yra įsitikinusios, kad savo vertę ir kitų meilę turi užsidirbti kažką darydamos. Kad veiklumas daro jas vertingomis ir vertomis. Taip jos puola užsiimti visomis įmanomomis veiklomis, iššvaisto savo vidinę energiją ir švelnumą, tampa tvirtomis, kietomis ir šaltomis veiklos moterimis ir praranda šansą sukurti laimingą šeimą.

Moteris apskritai yra pasyvusis pradas, ir jai daug sveikiau neapsikrauti veiklomis, o turėti vieną mėgstamą užsiėmimą ir daugiau laiko skirti bendraujant su žmonėmis, lepinant save, rūpinantis namais (puošiant juos, kuriant namų šilumą ir jaukumą), skiriant dėmesio (kuris atlieka, pirmiausia jį skyrus vyrui) tiems, kam reikalingas dėmesys, palaikymas ir pagalba. Vyrui reikalinga rami, švelni moteris, kuri būtų jam kaip saugus uostas grįžus po darbų ir įvairios veiklos. Vyras yra aktyvusis pradas, todėl buvimas ramiai bei namuose vyrą veda į degradaciją, kuomet moteris degraduoja kaip moteris tada, kai per daug aktyviai imasi įvairių veiklų. Gali būti, kad savo tinginystę interpretavote ne visai teisingai. Gali būti, kad šuo pakastas visai kitoje vietoje ir tai, ką vadinate savo tinginyste, iš tikro yra jųdviejų gyvenimo būdo, sluoksnio, kastos nederėjimas.

Negalvoti apie vaikiną pradžioje bus neįmanoma. Pirmomis savaitėmis geriau nebūti daug vienai ir bendrauti su draugėmis, artimais žmonėmis. Venkite pulti į veiklas tam, kad užsimirštumėte. Verčiau naudokite draugų ir artimų žmonių palaikymą, pasidalinkite su tais, kuo pasitikite, apie tai, kaip jaučiatės ir ką išgyvenate. Jei esate religinga arba prijaučianti kuriam nors tikėjimui – malda ar bažnyčių, šventų vietų aplankymas gali padėti gyti.

Tekstas – Silvijos Mažuolienės


DĖMESIO! Jums su partneriu kyla sunkumų, kurie kartina jūsų santykius? O gal neduoda ramybės kokie komplikuoti širdies reikalai (tarkime, nesiseka rasti antrosios pusės, užmegzti santykių ir pan.)? Drąsiai siųskite klausimą mums el. paštu ji24.lt@zlg.lt. Santykių ekspertai Šarūnas ir Silvija Mažuoliai mielai atsakys.

P. S. LABAI PRAŠOME KLAUSIMUS RAŠYTI TIK LIETUVIŠKOMIS RAIDĖMIS!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius