Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimas be sekso: norma ar patologija?

Seksualinis gyvenimas – amžina ir neišsemiama tema. Kiek jis svarbus kiekvienai porai – labai individualus dalykas, tačiau šiuolaikinės technologijos, gyvenimo būdas, ritmas, seksą dažnai nustumia į antrą planą.
Užrašas "Daugiau jokio sekso"
Užrašas "Daugiau jokio sekso" / Fotolia nuotr.

Gerai tai ar blogai? Daugėja porų, kurios turi savo nuomonę šiuo klausimu. Vienos savo noru pasirenka gyventi be sekso ir laikosi celibato ar yra aseksualios, kitos – be vaikų, treti praktikuoja virtualų, o ne realų seksą, rašoma passion.ru. Beje, tokie gyvenimo būdo pasirinkimai vis labiau plinta ir tampa madingi bei populiarūs. Gal tai susiję su tuo, kad erotikos mūsų gyvenime yra tiesiog per daug? Ypač, kai nuogą kūną matome spaudoje, internete.

Šiuolaikiniai sekso asketai – kokie jie?

Teorija: dažniausiai žmonės, kurie yra aseksualūs ar laikosi celibato, mano, jog taip išlaisvina energiją ir gali laiką skirti savirealizacijai, kūrybai, atverti protines ir fizines galias bei galimybes, kurios neprieinamos paprastiems žmonėms.

Tik ar visada sekso atsisakymas yra priimtas savaime?

Seksologai mano, kad tam įtaką daro ir kiti dalykai, pavyzdžiui, emocinės, psichologinės, seksualinės traumos, atstūmimas, sudėtingi santykiai, baimė, šeima, aplinka ir daugelis kitų.

Tačiau celibatą ir aseksualumą reikėtų traktuoti skirtingai. Psychology Today rašoma, kad aseksualų yra 1 proc. (o Journal of Sex Research 2004-ųjų metų tyrimas atskleidžia, kad 1,5 proc.) ir kad jie niekada nejautė potraukio seksui. Be to, vienų seksologų nuomone aseksualumas – tai psichologinis sutrikimas, kiti specialistai teigia, jog normalus pasirinkimas ir savijauta.

Trumpai apibrėžkime skirtumus: celibatas yra mūsų pačių pasirinkimas, o aseksualumas – orientacija, vadinamasis ketvirtasis seksualinis tipas (šalia heterosesksualumo, homoseksualumo ir biseksualumo), ir jį praktikuojantys žmonės jaučiasi laimingi gyvendami be sekso.

Normalu ar liga?

Kaip rašoma marieclaire.ru, Amerikos psichiatrų asociacija aseksualumą įvardijo kaip frigidiškumą, seksualinės disfunkcijos tipą, tačiau aseksualai tam nepritaria ir siekia, kad toks požiūris būtų ištaisytas.

Beje, nenoras mylėtis gali pasireikšti ir kitų ligų, tokių kaip cukrinis diabetas, nutukimas, fone, taip pat tapti šalutiniu poveikiu vartojant tam tikrus medikamentus, hormonus, antidepresantus ir pan., todėl nereikėtų savęs skubėti vadinti aseksualiu, prieš tai neįvertinus esminių savo gyvenimo pokyčių ir potyrių.

Štai gydytojas Michaelas Diamonas atlikęs tyrimus teigia, kad aseksualumas gali būti susijęs su fiziologinėmis žmogaus ypatybėmis. Išvada viena – nėra vieno teisingo atsakymo, kai kalba eina apie žmogaus savijautą. Dauguma aseksualų tvirtina, kad yra labai laimingi ir nejaučia jokio diskomforto dėl to, kad jų gyvenime nėra sekso. Jie atranda kitokias bendravimo formas, o seksas paprasčiausiai nėra viena iš jų.

Kaip jūsų kūnas reaguoja, kai nustojate mylėtis

Seksologai ir sekso terapeutai daug kalba apie sekso įtaką mūsų organizmui. Kaip mus veikia sekso atsisakymas?

Jūs jausitės vis labiau nerimastingi. Seksas padeda žmonėms atsipalaiduoti ir nusiraminti, kitaip tariant, atitrūkti nuo rūpesčių. Štai škotų mokslininkai atskleidžia, kad tie, kurie susilaiko nuo sekso, kur kas sunkiau susidoroja su stresinėmis situacijomis, palyginti su tais, kurie mylėjosi bent kartą per 2 savaites. Sekso metu išsiskiria endorfinai ir oksitocinas, kurie mums padeda ir atsipalaiduoti, ir pasijausti laimingiems.

Vyrai, saugokitės prostatos vėžio. Tikinama, kad vyrai, kurie susilaiko, gali patirti didesnę riziką susirgti prostatos vėžiu. Tyrimą atlikusi Amerikos urologų asociacija paskelbė džiuginančius rezultatus – reguliarus seksas 20 proc. sumažina prostatos vėžio riziką. Manoma, kad tai gali būti susiję su tuo, jog ejakuliacijos metu pašalinamos kenksmingos medžiagos iš prostatos.

Nesaugumas dėl santykių gali pradėti juos ardyti. Ekspertai sako, kad poros gyvenimas be sekso turi neigiamos įtakos laimei, artumui, santykių saugumui. „Santuoka be intymaus ryšio menkina pasitikėjimą savimi, savivertę, mažina hormono oksitocino kiekį ir sujaukia kitų hormonų veiklą“, – teigia psichologas, knygos Saving Your Marriage Before It Starts autorius Lesas Parrottas.

Taip pat tai gali sukelti paranoją, kad vienas iš partnerių pradės dairytis į kitus dėl savo seksualinių poreikių patenkinimo. Tačiau tuo pačiu psichologas pabrėžia, kad pora gali puikiai gyventi ir be sekso – tai reiškia, kad intymumas nėra vienintelė meilės išraiška, suteikianti laimės. „Seksas – tik vienas iš meilės būdų“, – tikina psichologas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius