Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Harvardo psichologai: žmonės apie jus nuomonę susidaro vos iš dviejų dalykų

Greičiausiai teko girdėti, kad niekada nebus antros galimybės padaryti pirmą įspūdį, ar ne? Visgi mūsų nuomonė ir požiūris gali kisti, kai žmogų pažįstame geriau.
Darbo kolektyvas.
Darbo kolektyvas. / 123RF.com nuotr.

Tad apie ką pagalvojote pirmiausia? Ne, tai tikrai nėra apranga. Kiekvienas esame girdėję patarimų, kaip padaryti gerą pirmą įspūdį, tačiau pamirškite patarimus apie drabužius ar akinančią šypseną. Tarpusavio ryšio sukūrimas yra kur kas giliau nei tiesiog apranga.

Remiantis Harvardo verslo mokyklos profesorės Amy Cuddy 15 metų trunkančiais tyrinėjimais apie pirmąjį įspūdį, kiekvienas mūsų sąmoningai ar pasąmoningai užduoda du klausimus, kai susipažįsta su nauju žmogumi. Kokie jie?

  1. Ar aš galiu pasitikėti šiuo žmogumi?
  2. Ar aš galiu gerbti šį žmogų?

Abu klausimai padeda „išmatuoti“ žmogaus šiltumą ir kompetenciją, o Amy Cuddy pabrėžia, kad turėtume užsitarnauti bendradarbių pasitikėjimą per pagarbą.

„Jeigu jūs norite daryti įtaką žmogui, kuris nepasitiki jumis, toli nenueisite. Iš tikrųjų jūs galite sukelti įtarumą savo manipuliacijomis“, – rašo profesorė savo knygoje Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges.

Tačiau tai nėra vienintelis būdas pradėti bendrauti reikiama linkme. Kaip teigia psichologės Leslie Zebrowitz iš Brandeiso universiteto 2017-aisiais atliktas tyrimas, jūsų fizinė išvaizda yra taip pat svarbi. Žmonės pasitelkia keturis aspektus, spręsdami apie jus: bruožai, kurie kūdikį skiria nuo suaugusiojo, tinkamumas (atitikimas), pažinimas (pažįstami bruožai), emocinis panašumas.

Ir kadangi kontroliuoti šių bruožų mes negalime, galime pasitelkti kūno kalbą, kuri padeda sukurti pasitikėjimą. Pavyzdžiui, padėkite telefoną į šoną, kai bendraujate su žmogumi, nesukryžiuokite rankų ir kojų, kad atrodytumėte atviri, nebijokite natūralių prisilietimų, stenkitės bendraudami nesėdėti už stalo, kad nesukurtumėte distancijos, palaikykite akių kontaktą ir šypsokitės.

Tad kai kitą kartą su kuo nors susitiksite, pasistenkite užsitarnauti pasitikėjimą – tai pirmas žingsnis, atveriantis kelius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius